Fransa'da meclis baypas ediliyor: Tartışmalı emeklilik reformu 'zorla' yürürlüğe sokulacak

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, tartışmalı emeklilik reformunun yasa haline getirilip yürürlüğe konulması için Anayasa’nın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasının kullanılacağını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da içeriğinin açıklandığı 10 Ocak'tan bu yana kitlesel grev ve protestolara neden olan tartışmalı emeklilik reformunun, meclis onayı gerekmeksizin yürürlüğe sokulacağı belirtildi. Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, tasarının yasa haline getirilip yürürlüğe konulması için Anayasa’nın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasının kullanılacağını açıkladı. Reuters, reformun Ulusal Meclis'in onayı olmadan yürürlüğe sokulmasını sağlayacak prosedürün başlatıldığını duyurdu. 

MECLİS'TE 'İSTİFA' SLOGANLARI

Senato'da onaylanan reformun, bugün Parlamento'nun diğer kanadı Ulusal Meclis'te görüşülmesi bekleniyordu. Borne, söz konusu prosedürü duyurmak için Ulusal Meclis'e geldiğinde yuhalamalarla karşılandı. Reuters'ın aktardığına göre, sol görüşlü milletvekillerinin Borne'nin konuşmasına engel olması nedeniyle oturuma ara verildi. Oturum yeniden başladığında Borne söz aldı ancak Fransa Başbakanı'nın açıklamaları, 'istifa' sloganlarıyla susturuldu.

Fransa’nın yürütme organı olan hükümet, bir yasa tasarısının oylamadan yürürlüğe girmesi için Anayasa’nın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasını kullanabiliyor. Ancak 49.3’ün kullanılması durumunda muhalefet partilerine de gensoru önergesi sunma hakkı tanınıyor.

Ne olmuştu?

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 10 Ocak'ta, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini açıklamıştı. Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çıkarılacağını ifade eden Borne, 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini söylemişti. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Fransa Macron emeklilik