Fransa'da Macron ve Le Pen hezimete uğradı

Fransa bölgesel seçimlerinin ikinci turunda Macron'un partisi LREM ile Le Pen liderliğindeki faşist RN zafer kazanamadı. Merkez sağdaki Cumhuriyetçiler'in adayı oyların yüzde 57'sini aldı.

Marine Le Pen
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da kayıtlı seçmenlerin yalnızca yüzde 34'ünün sandığa gittiği bölgesel seçimlerin ikinci turu, Cumhurbaşkanı Emanuel Macron'un kurucusu olduğu iktidar partisi Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (LREM) ile Marine Le Pen liderliğindeki faşist Ulusal Birlik Partisi (RN) için hezimetle sonuçlandı. Fransa’nın güneyindeki Marsilya ve Nice şehirlerinin bulunduğu Provence-Alpes-Cote d’Azur’dan gelen ilk sonuçlara göre, umutlarını bu bölgeye bağlayan Le Pen’in partisi, seçimleri hiçbir bölgeyi kazanamadan tamamladı.

Sandıktan en güçlü çıkan parti ise halihazırda Fransa’daki 13 bölgeden yedisini eline bulunduran merkez sağdaki Cumhuriyetçiler (LR) oldu. Sandık çıkış anketlerine göre RN adayı Thierry Mariani yüzde 42’de kalırken, merkez sağın adayı Renaud Muselier oyların yüzde 57’sini alarak zaferini ilan etti. 

Macron'un partisi LREM de, hiçbir bölgede çoğunluğu elde edemedi. Oyların yüzde yedisini alarak seçimi gerilerde tamamlayan partinin Genel Başkanı Stanislas Guerini, sonuçları 'hayal kırıklığı' olarak değerlendirdi.

Geçtiğimiz pazar günü düzenlenen ilk turda, kayıtlı seçmenlerin yüzde 66.74'ü oy kullanmamıştı. İkinci turda ise bu oran yüzde 66 olarak kaydedildi. İlk turda katılımın düşüklüğünden endişelenen siyasetçiler, halkı sandığa çağırmışlardı. (DW Türkçe/DIŞ HABERLER)