Fransa'da kilisenin yüz binlerce çocuğu istismar ettiğine dair rapor açıklandı: Başpiskopos af diledi

Fransız Katolik Kilisesi'nde 1950 yılından beri yaklaşık 216 bin çocuğun pedofili kurbanı olduğu ortaya çıktı. Bağımsız komisyonun raporundan sonra Fransız Piskoposlar Konferansı Başkanı af diledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da Katolik Kilisesi'nde yaşanan çocuk istismarları soruşturması 1950'den beri yüz binlerce pedofili vakasının yaşandığını tespit etti. Bağımsız komisyon tarafından sunulan raporda Kilise, 'çocuklara cinsel tacizine sesiz kalmakla' suçlandı. 

'KİLİSE KURBANLARI DEĞİL KENDİSİNİ KORUMAYI SEÇTİ'

Komisyon Başkanı Jean-Marc Sauve tarafından sunulan raporda 1950 yılından itibaren 216 bin çocuğun Fransız Katolik Kilisesi tarafından istismar edildiği bilgisi paylaşıldı. Çevrimiçi olarak raporun sunumunu yapan Sauve, istismarın sistemli bir şekilde yapıldığını ve 'yıllardır derin, tam ve hatta acımasız bir kayıtsızlık ile Kilise'nin kurbanlardansa kendisini korumayı tercih ettiğini' söyledi: "Kilise sadece istismarın önüne geçmek için gerekli önlemleri almamakla kalmadı, bildirmeyerek ve hatta bazen bilinçli bir şekilde çocukları sapıklarla temasa geçirerek göz yumdu." 

BAŞPSİKOPOS AF DİLEDİ

Söz konusu komisyon Kilise'den bağımsız çalışsa da Katolik psikoposlar tarafından 2018 yılında kamu güvenini sağlamak ve istismarları aydınlatma amacıyla kurulmuştu. Sunulan raporun hemen ardından Kilise'den de 'af dileyen' bir açıklama geldi. Reims Başpiskoposu ve Fransız Piskoposlar Konferansı'nın Başkanı Eric de Moulins-Beaufort, af dileyip harekete geçme sözü verdi, ortaya çıkan rakamların korkutucu olduğunu söyledi. 

Sauve, Kilise'nin 2000'lere kadar kurbanlara tam anlamıyla kayıtsızlık göstermesine karşın farklı yaklaşımlara ancak 2015-2016 döneminde rastlanılmaya başlandığını dile getirdi, 'pedofilinin hâlâ güncel bir sorun olduğunu' sözlerine ekledi

KİLİSEYE 'REFORM' TALEBİ

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta da pedofilinin kilisede yaygınlaşma nedenleriydi. Sauve, Katolik Kilisesi'nin 'cinsellik, itaat ve rahipliğin kutsallığı öğretisinin, din adamlarına cinsel istismar ve tacize olanak sağlayan kör noktalar yarattığı' tespitini yaptı, 'kilisenin toplumda güveni yeniden inşa edebilmesi için bu konulara yaklaşımda reforma gitmesi gerektiğini' savundu.      

 

Rakamların nasıl elde edildiğine dair konuşan Komisyon Başkanı, yaklaşık 2 bin 700 kurbana tanıklık yoluyla ancak diğer pek çoğunun arşivlerde yer alan bilgiler aracılığıyla ulaşıldığı bilgisini verdi. 216 bin kurbanın tahmini olduğunu dile getiren Sauve bu sayının 330 bine kadar yükseltilebileceğini belirtti. Son 70 yılda pedofili ile suçlanan Kilise görevlilerinin sayısının ise 2 bin 900 ile 3 bin 200 arasında olduğu söylendi 

'İNSANLIĞIN REZALETİSİNİZ'

Mağdurları temsil eden La Parole Libérée (Özgürleştirilmiş Söz) Derneği kurucusu Francois Devaux, Komisyon Başkanı söz almadan önce yaptığı konuşmada "Sizler insanlığımızın bir rezaletisiniz" dedi ve 'iğrenç toplu suçlardan daha kötüsünün güvene, ahlaka ve çocuklara ihanet olduğunu' ifade etti. (DIŞ HABERLER)