Fransa'da hükümetten grev kırma tehdidi: 'Zorla çalıştırma' devreye sokulabilir

Bakan Gabriel Attal, grevde olan temizlik işçilerine yönelik 'zorla işe dönme' prosedürünün devreye sokulabileceğini söyledi. Öte yandan, emeklilik reformuna karşı çıkanlar Lille'de köprüyü kapattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da kamu harcamalarından sorumlu Bakan Gabriel Attal, temizlik işçilerinin grevi nedeniyle başkent Paris'te yığılan çöplerin güvenlik ve sağlık için sorun teşkil ettiğini söyledi. Fransız BFMTV kanalının haberine göre, Attal, temizlik işçilerinin eylemine değinerek, greve saygı duyduğunu ancak bu nedenle başkent Paris'te yığılan çöplerin 'güvenlik' ve 'sağlık' sorunu teşkil ettiğini savundu. 

6 AY HAPİS VEYA 10 BİN EURO PARA CEZASI

Attal, buna karşı tedbirler alınması gerektiğini ve 'zorla işe dönme' prosedürünün devreye sokulabileceğini vurguladı. Söz konusu prosedür kapsamında, 'kamu hizmetinin devamlılığını veya toplumun ihtiyaçlarını ciddi şekilde baltalayan grev durumunda' çalışanlar işe dönmeye zorlanabiliyor. Buna karşı çıkan işçilere ise 6 aya kadar hapis ve 10 bin euro ceza uygulanabiliyor.

KÖPRÜ TRAFİĞE KAPATILDI

Öte yandan Lille kentinde tartışmalı emeklilik reformu karşıtı grev başlatan göstericiler, köprüyü trafiğe kapattı. Fransız basınındaki haberlere göre, sabah TSİ 08.00'de kalabalık grup, kentin ana girişindeki Tournai Köprüsü'nü trafiğe kapattı. Emeklilik yaşını kademeli olarak 62'den 64'e çıkarmayı öngören reformu protesto eden göstericilerin eylemi nedeniyle sabahtan bu yana ulaşımda aksama yaşanıyor. AA'nın aktardığına göre, grubun başka köprülere doğru yürüyüşe geçtiği belirtiliyor.

Ne olmuştu?

 

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 10 Ocak'ta Macron'un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini açıklamıştı. Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çıkarılacağını ifade eden Borne, 2027'de emekli aylığının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini söylemişti.

Tartışmalı reforma karşı ülke çapında 19 Ocak'tan bu yana birçok kez grev ve protesto düzenlendi. Reformun, "emeklilik yaşını kademeli olarak 62'den 64'e çıkarmayı öngören" en tartışmalı maddesini 9 Mart'ta onaylayan Senato, 12 Mart'ta reformun diğer maddelerini kabul etmişti. Bundan sonra Karma Komisyona gidecek reform, bir daha Senatoda oylamaya sunulacak, ardından nihai oylama için Ulusal Meclise gönderilecek. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Fransa grev emeklilik