Fransa'da Güney Afrika varyantı nedeniyle ikinci kez Covid olan hastanın durumu kritik

Fransa'da dört ay önce Covid-19'u hafif bir biçimde atlatan 58 yaşındaki bir erkek hasta, Güney Afrika varyantı ile yeniden enfekte oldu. Hastanın durumunun ağır olduğu açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da eylül ayında Covid-19'u atlatan ancak geçtiğimiz günlerde Güney Afrika varyantıyla yeniden hastalanan 58 yaşındaki bir hastanın durumunun kritik olduğu açıklandı. Doktorlar, Güney Afrika varyantının ikinci enfeksiyonda daha ağır hastalığa yol açtığı bir vakayla ilk kez karşılaştıklarını söyledi.

Fransız basınındaki haberlere göre, ismi açıklanmayan erkek hasta ilk olarak Eylül 2020'de Covid-19'a yakalandı. Astım hastası olan bu kişi, ateş ve nefes darlığı şikayetiyle hastaneye gittikten sonraki birkaç gün içinde iyileşti, ,aralık 2020'de yaptırdığı iki test de negatif sonuç verdi. Ancak ocak ayında yeniden virüse yakalandı. Hastanın bu kez Güney Afrika varyantını kaptığı ve şu an kritik bir durumda solunum cihazına bağlı olduğu açıklandı. 

Hastanın durumuna ilişkin Klinik Enfeksiyon Hastalıkları isimli tıp dergisinde bir makale yayımlayan doktorlar, "Bildiğimiz kadarıyla bu, Güney Afrika varyantı ile yeniden enfeksiyonun ağır Covid-19'a yol açtığı ilk vaka. Bu durum, ilk enfeksiyonun hafif geçmesinden dört ay sonra yaşandı" ifadelerini kullandı.

501Y.V2 adı verilen Güney Afrika varyantında, virüsün çıkıntılı proteinini insan hücresinde daha kolay tutunacak hale getiren ve bu nedenle daha bulaşıcı kılan sekiz mutasyon bulunuyor. Pfizer/BioNTech ve Moderna aşılarının bu varyant karşısında etkisini koruduğu ancak AstraZeneca aşısının hafif ve orta şiddette vakaları engelleyemediği saptandı. (DIŞ HABERLER)