Fransa'da bir kasabada kamusal alanda akıllı telefon kullanımına yasak

Fransa'da yaklaşık 2 bin kişinin yaşadığı Seine-Port kasabasında referandum yapıldı. Oy kullanan 272 kişiden 146'sı kamusal alanda akıllı telefon kullanımının yasaklanması yönünde görüş bildirdi.

Fotoğraf: Pexels
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'nın kuzeyindeki yaklaşık 2 bin nüfuslu Seine-Port bölgesinde yapılan bir referandumda kamusal alanda akıllı telefon kullanımına kısıtlama getirildi. Alınan karar uyarınca, yetişkinlerin ve çocukların sokakta yürürken, diğerleriyle parkta otururken, mağazalarda ve restoranlarda yemek yerken akıllı telefon kullanması yasak olacak. Anne-babalar da okulun kapısında çocuklarını beklerken akıllı telefon kullanamayacak.

The Guardian'ın aktardığına göre, geçen hafta yapılan referandumda, Seine-Port ayrıca çocukların ekran başında geçirdikleri süre ile ilgili ebeveynlere yönelik bir tüzüğü de onayladı. Buna göre, çocukların sabahları, yatak odalarında ve uyumadan önce ya da yemek sırasında ekran karşısında olmaması sağlanacak. Eğer gençlerin anne-babaları çocuklarına 15 yaşından önce akıllı telefon verilmemesi yönünde yazılı bir anlaşmaya imza atarsa, Seine-Port yönetimi, çocuğa sadece arama yapmak için kullanacağı bir telefon sağlayacak. 272 kişinin katıldığı referandumda, 146 kişi bu şartlara 'Evet' oyu verdi. 

'ÖZGÜRLÜKLERE SALDIRI OLDUĞUNU SÖYLÜYORLAR AMA DEĞİL'

Seine-Port kasabasında yaşayan ve 1 ile 4 yaşlarında iki çocuğu olan 34 yaşındaki Ludivine, söz konusu yasağı desteklediğini ifade ederek, "Bazıları bunun özgürlüklere saldırı olduğunu söylüyor ama bence öyle değil. Bu, telefonların hayattaki etkisi konusunda farkındalık yaratmakla ilgili" diye konuştu. Pek çok çocuk ve yetişkinin 'ekranlarla zehirlendiğini' savunan Ludivine, "Bebek arabalarındaki bebekler bile telefonla ilgileniyor. Bu, bunu daha insani bir münasebet ile değiştirmekle ilgili" ifadelerini kullandı. 

Referanduma katılanların yüzde 54'ünün 'Evet' oyu verdiği oylamanın ardından Belediye Başkanı Vincent Paul-Petit şimdi akıllı telefon kullanımı ile ilgili olarak bir belediye kararnamesi yayınlayacak. Bu, aynı zamanda Fransa'da bir ilki teşkil edecek. Öte yandan, bu referandumun sonucunun polisler tarafından uygulanamayacağı çünkü Fransa'da ülke çapında akıllı telefonları yasaklamaya yönelik bir yasa olmadığı ifade edildi. Belediye Başkanı ise bunun akıllı telefonların kullanımını durdurmak için bir teşvik ve telefon kullanımını sınırlandırmak için bir rehber olduğu görüşünü dile getirdi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)