Fransa'da 10 bin çiftçi eylemde: Paris ve Lyon'u kuşatıyorlar

İçileri Bakanı Gérald Darmanin, başkent Paris'te 10 bin çiftçinin 100'den fazla noktayı trafiğe kapattığını duyurdu. Çiftçiler, Lyon kentini de kuşatmaya hazırlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da çiftçilerin tarım sektöründe daha iyi koşullar talep etmek ve hükümetin tarım sektörüne ilişkin politikalarına tepki göstermek amacıyla düzenlediği gösteriler sürerken, Paris’te birçok noktayı kuşatan çiftçiler ülkenin güneydoğusunda yer alan Lyon kentine doğru ilerliyor.

İçileri Bakanı Gérald Darmanin, çiftçilerin başkent Paris’te 100’den fazla yoktayı trafiğe kapattığını bildirdi. 10 bin çiftçinin, sokakta olduğu belirtildi.

Çiftçilerin oluşturduğu konvoy Avrupa’nın en büyük sebze ve meyve hali Rungis’e doğru giderken, A6 otoyolu boyunca polis araçlarının konuşlandırıldığı aktarıldı. “Eylemciler Rungis’e, Paris Havalimanına veya kent merkezine giremez” diyen Darmanin, “Eğer denerlerse, biz de orada olacağız” ifadelerini kullandı.

 

ALMANYA'DA ÇİFTÇİLER HÜKÜMET PLANINA KARŞI

Öte yandan Almanya'nın birçok bölgesinde hükümetin tarım alanında sübvansiyonları kaldırmayı planlaması nedeniyle çiftçilerin düzenlediği eylemler aralık ayından bu yana devam ediyor.  Almanya'da çiftçiler son olarak tarımsal mazot sübvansiyonlarında yapılması planlanan kesintilere karşı, hükümeti oluşturan partilerin genel merkezleri önünde traktörlerle gösteri yaptı.

Alman hükümeti, aralık ayındaki protestoların ardından, çiftçiler için tarımsal mazot üzerindeki vergi indirimine aniden son vermek yerine, bunu bu yıl için yüzde 40, 2025 için yüzde 30 azaltmayı, 2026'dan itibaren de tamamen kaldırmayı planladığını, çiftçilerin araçlarına vergi muafiyetini de kaldırmaktan vazgeçtiğini açıklamıştı. Buna rağmen çiftçiler, 8 Ocak'ta bir haftalık geniş kapsamlı protesto başlatmıştı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)