Fransa seçime hazırlanıyor: Macron anketlerde açık ara önde

Fransa Cumhurbaşkanı Macron 10 Nisan'da yapılacak seçimler için 5 Mart'ta bir mitingle adaylık kampanyasını başlatmaya hazırlanıyor. Anketlere göre, Macron her iki turda da galibiyete yakın.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da 10 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanan mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, anket sonuçlarına göre bir dönemi daha garantiledi.

Kamuoyu araştırma şirketi Harris Poll'un 18-21 Şubat tarihleri arasında 2 bin 457 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankete göre, Macron 10 Nisan'da yapılacak seçimler ikinci tura da kalsa açık ara oyla kazanıyor. Ancak seçimlere katılımın 2017'deki gibi düşük olması da bekleniyor.

EN GÜÇLÜ RAKİBİ LE PEN

Ankete göre, Macron ilk tur seçimlerde yüzde 24 oy oranıyla ilk sırada yer alıyor. Macron'un en güçlü rakipleri ise aşırı sağcı adaylar Marine Le Pen ve Eric Zemmour. Le Pen'in yüzde 17, Zemmour'un yüzde 15,5 oy desteğine sahip olduğu belirtilen ankete göre, muhafakazakar aday Valérie Pecresse de yüzde 13,5 oy oranına sahip. Boyun Eğmeyen Fransa hareketinin sol adayı Jean-Luc Mélenchon ise yüzde 11 oy desteğiyle beşinci sırada yer aldı.

Anket sonuçlarında seçimlerin ikinci tura kalması halinde adayların alacağı oy oranlarına da yer verilirken bu turda da Macron'un kazanma olasılığının yüksek olduğu görüldü. Buna göre, Macron en güçlü rakibi Le Pen'le ikinci tura kalması halinde yüzde 55, bir diğer aşırı sağcı figür Zemmour'la ikinci tura kalması halinde ise yüzde 62 oyla seçimleri kazanıyor.

5 MART'TA MARSİLYA'DA
MİTİNG DÜZENLEYECEK

Seçimler aynı zamanda Fransa'nın Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı'nı üstlendiği bir dönemde gerçekleşmesi bakımından da kritik görülüyor. Ülkede muhalefet, Macron'u AB Dönem Başkanlığı görevini "seçim kampanyasının bir parçası haline getirmek" ile suçlarken Macron ise adaylığını "son anda" açıklamaya hazırlanıyor.

AFP'nin haberine göre, Macron adayların son başvuru tarihi olan 4 Mart'ta adaylığını açıklayacak. Macron'un partisi LREM'den kaynaklara dayandırılan haberde, Macron'un 5 Mart'ta Marsilya'da bir mitingle seçim kampanyasını başlatacağı ifade edildi.

'PUTİN'İN MASASI SEÇMEN
ÜZERİNDE ETKİLİ OLMADI'

Öte yandan haberde, Macron'un Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le 'uzun bir masa'da karşılıklı yaptığı görüşmeye ilişkin tartışmalı görüntülerin ülkedeki seçmenin tercihlerinde kritik bir etkisi olmadığının belirtilmesi de dikkat çekti.

Haberde, "Macron'un Putin'in Rus birliklerini Ukrayna'daki ayrılıkçı bölgelere göndermesini engelleyememesi 'siyasi saflık' eleştirilerine yol açabilir. Ancak analistler, Macron'un olası bir çatışmayı önlemek için gösterdiği çabayla itibarını güçlendirdiğini ve uluslararası arenada takdir gören bir devlet adamı olarak görüldüğünü söylüyor" ifadeleri yer aldı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler fransa macron le pen