Fransa basını: Muhafazakar kadınlar Erdoğan’a sırt çeviriyor

France24 haber sitesi, muhafazakar kadınların Erdoğan’ın seçim başarılarında merkezi bir öneme sahip olduğunu, fakat 14 Mayıs seçimlerinde onların desteğinin de eskisi kadar güçlü görünmediğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri yaklaşırken, dünya basını da adayların kazanma ihtimalini ve seçimin olası sonuçlarını ele alan değerlendirmeler yayınlamaya devam ediyor.

France24 haber sitesinden Shona Bhattacharyya ve Ludovic de Foucaud, “Seçimler yaklaşırken muhafazakar kadınlar Erdoğan’a sırt çeviriyor” başlıklı haberlerinde, “Ekonomik durgunluk sürerken, genç Türkler iktidardaki AKP’ye daha az hayranken ve muhalefet sonunda birleşmişken Türkiye’deki 14 Mayıs seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan için belirsiz görünüyor. Çoğu zaman seçmen tabanının sac ayaklarından olan muhafazakar kadınların desteği de seçimler yaklaşırken eskisi kadar güçlü durmuyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘20 YIL GEÇTİ VE KADINLAR DEĞİŞTİ’

Erdoğan’ın iktidara geldikten sonra ‘kendilerini ötekileştirilmiş, hatta ihmal edilmiş hisseden başörtülü, muhafazakar kadınlar için bir umut timsali haline geldiğini’ aktaran France24, başörtülü kadınların Erdoğan döneminde daha geniş özgürlüklere sahip olduğunu kaydetti. AK Partili Özlem Zengin’in 20 yıl sonra “Kadınlar değişti” sözlerine atıfta bulunan France24, “Erdoğan’ın ilk yıllarında en yılmaz destekçisi olanlar, 14 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde ona sırt çevirebilir” yorumunu yaptı.

‘KADINLARA GÖRE BAŞÖRTÜSÜ YASAĞININ KALKMASI YETERLİ DEĞİL’

‘Erdoğan’ın Türk kamuoyuna sık sık başörtüsü yasağının kaldırılmasına nasıl yardımcı olduğunu hatırlattığını’ belirten haber sitesi, “Erdoğan, kadınlar için seleflerinden çok daha fazlasını yaptığına inanıyor; ancak, pek çok kadın atılan bu adımın tek başına yeterli olmadığı görüşünde” gözlemini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'konuşmalarının kadının toplumdaki yerine ilişkin geleneksel bir bakış açısını ortaya koyduğunu’ da kaydeden France24, Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma sürecini ve Erdoğan hükümetinin LGBTİ+lara karşı bir söylem ve politika benimsediğini hatırlattı.

‘DÜNÜN MAĞDURU BUGÜN BASKI UYGULUYOR’

Erdoğan’ın belki de şimdiye kadar en zorlu seçimlerle karşı karşıya olduğunu aktaran France24, Özlem Zengin’in 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un ‘kırmızı çizgileri’ olduğunu söylediğini, KADEM’in buna destek verdiğini ve RTÜK’ün Kızılcık Şerbeti’ne verdiği cezayı da hatırlattı. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız platformunun verilerine göre 23 kadının mart ayında erkek şiddeti sonucunda hayatını kaybettiğini aktaran haber sitesi, muhafazakar kadınların homojen bir blok olmadığını hatırlatarak, Tulane Üniversitesi’nden Prof. Esra Özcan’ın şu sözlerine yer verdi: “Bence AKP muhafazakar kadınların bazı kesimlerini kaybetti… Genç muhafazakar kadınlar, AKP’nin gittiğini görmek istiyor. AKP’nin eskinin mağdurundan şimdinin baskıcısına evrilmesi karşısında büyük hayal kırıklığı yaşıyorlar. Bu kadınlar, kendilerini Müslüman olarak tanımlıyor ve Müslümanları baskıcı olarak görmek istemiyor.”

‘ERDOĞAN’A OY VERMEYECEĞİM ÇÜNKÜ KAFAMLA DÜŞÜNMEYE BAŞLADIM’

Haberlerine daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve AK Parti’yi sevdiğini söyleyen Başakşehirli Ayşe’nin sözleriyle başlayan iki gazeteci, habere yine Ayşe’nin sözleriyle son verdi: “14 Mayıs’ta Erdoğan’a oy vermeyeceğim. Çünkü artık kafamla düşünmeye başladım.” Öte yandan, habere göre, bu durum Ayşe’nin muhalefete oy vereceği anlamına gelmiyor. Ayşe, bu sefer ilk defa oy kullanmayacağını söyledi. (DIŞ HABERLER)