Toprak Dede

Sarıldın oğlunun artık ipliklerden yaptığı kırmızı kazağa, “sonsuza kadar giyeceğim” dedin ve kocaman gözlüklerin vardı. Kuşaktan kuşağa yaşayacak senin bıraktıkların. TEMA Vakfı'ndan, başarılarından, aldığın ödüllerden söz etmeyeceğim. En büyük ödül halkın karşılıksız sevgisi değil mi?

Google Haberlere Abone ol

İzzet Doğan*

Bugün Fatih Camisi'nde olacağım Toprak Dede.

İnsanların, ağaçların, kuşların gözyaşları akacak ve sana uğurlar olsun, uğurlar olsun diye seslenecekler, el sallayacaklar. Hoşça kal diyeceğiz sana insanı, hayvanı, doğayı sevenler hep beraber.

Öylesine ciddiye aldın ki yaşamı, doğayı. Hani

“Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı, yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin,” der ya Nazım “Yaşamaya Dair” şiirinde.

Sen doksanında bile sevdin otu, yaprağı, ağacı, ormanı. Diktin, sevdin, ürettin yaşattın. Güzelliklere güzellik kattın.

Sonra her güzel insan gibi “bir beyaz ata binip gittin” Destansı bir aşkı yaşadın doğayla.

İnsanların sevgisi sana sel gibi akarken, ne büyük acılar yaşadın belki de yaşama sevinci gibi o acılarda yakıştı sana, taşıdın yüreğinde sessizce.

Sevgiydi: Sarıldın oğlunun artık ipliklerden yaptığı kırmızı kazağa, “sonsuza kadar giyeceğim” dedin ve kocaman gözlüklerin vardı. Kuşaktan kuşağa yaşayacak senin bıraktıkların.

TEMA Vakfı'ndan, başarılarından, aldığın ödüllerden söz etmeyeceğim. En büyük ödül halkın karşılıksız sevgisi değil mi?

Ayşe Arman’la bir röportajı var. O tarihte kendisi 90, ünlü Sümerolog İlmiye Muazzez Çığ 99 yaşında.

Bakın Toprak Dede ne diyor:

Bak ona ne diyeceğim bu bayram, bu maniyi yeni yazdım: “Bal gelir arıdan/ Darı gelir topraktan/ Muazzez’im sevişme zamanıdır/ Vakit kaybetmeyelim/ Hadi kalk bana gidelim...”

Sonra devam ediyor

“Ben sana hayranım!” diyorum, beni dinlemiyor. “Muazzezim” diyorum, “Oraya buraya gitme/ Gel bizim eve/ Oturalım diz dize/ Sevişelim göz göze”. Oralı olmuyor. Ama ben inatçıyım, vazgeçmeyeceğim...

Toprak Dede Hayrettin Karaca 2010 yılında Bloomberg HT'de Gülin Yıldırımkaya'nın konuğu olmuş. Muazzez İlmiye Çığ'la nişanlandıklarını açıklayan Karaca, "Evlenmek için benden 10 kıratlık bir pırlanta yüzük istiyor. Benim emekli maaşımı bir yere koyduk her ay yarısını ayırırsam 2040'ta alabiliyorum. O zamana kadar yaşarız tabii, inat bu" demiş.

Okuyunca insan onun için nasıl yaşam dolu nasıl pozitif enerji saçıyor çevresine diye düşünmekten kendini alamıyor.

Şimdi 106 yaşında muazzez İlmiye Çığ. O da bak ne diyor senin için:

“Ben çok üzüldüm bugün. Çok büyük bir arkadaşımı kaybettim. Bundan dolayı hâlâ içim yanıyor. Çok ağladım bugün, çok...

Hannover Üniversitesi’nden ekoloji profesörü Franz H. Meyer, Hayrettin Karaca için “Şimdiye kadar hiç böylesine kişisel çıkar gütmeden, kendini insanlığın yararına çalışmaya adamış birine rastlamadım” demişti.

Ne diyelim. Bir varmış, bir yokmuş sevgiyle aşkla yaşayan. Başımız sağ olsun.

*Emekli İstanbul Hakimi