Yargının en masum kırılma noktası: 'Perşembe’nin sürprizi'

Hakimin bu fotoğrafla hangi ilkeleri çiğnemiş olabileceğini değerlendirirken, yargıcın Tatlıtuğ’u yargılayan yargıç olmadığı açıktır. Bu sebeple Tatlıtuğ üzerinde bir ayrımcılıktan, tarafsızlıkla bağdaşmayacak bir karara imza atılmasından söz edemeyeceğimiz kanaatindeyim.

Google Haberlere Abone ol

Her şey Kıvanç Tatlıtuğ’un 13 Eylül 2019 Perşembe günü İstanbul Anadolu 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde "Vergi usulüne muhalefet" suçundan 10 yıla kadar hapis istemiyle hâkim karşısına çıkmasıyla başladı. Aynı gün, iddiaya göre Anadolu 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kadın hâkimi olan S.Ş.U. Kıvanç Tatlıtuğ ile duruşma salonunun hâkim kürsüsünde çektirdiği fotoğrafı WhatsApp üzerinden ‘Perşembe’nin sürprizi’ yazısıyla paylaştı ve olanlar oldu.

13. Asliye Ceza Mahkemesi’nin görevli savcısı, Tatlıtuğ’un muhasebecisi hakkında bir dava ya da soruşturma açılıp açılmadığının İstanbul ve Anadolu Cumhuriyet Başsavcılıkları'na sorulmasını istedi ve duruşma saat 11.15’te sona erdi. Yine iddiaya göre bunu duyan komşu mahkemenin kadın hâkimi Tatlıtuğ’u mahkeme salonuna davet etti ve fotoğraf çektirmek istedi. Tatlıtuğ bu isteği kırmadı ve kadın hâkim, “geçmiş olsun” diyerek uğurladığı Tatlıtuğ ile çektirdiği fotoğrafı WhatsApp’ta durum güncellemesi olarak paylaştı.

Gündeme hızla düşen olayla ilgili Kıvanç Tatlıtuğ, yargıcın kendi yargılandığı mahkemenin hâkimi olmadığını belirtti ve HSK Başkanvekili ve 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz olay hakkında inceleme başlatıldığını söyledi. Yılmaz da olayla ilgili daha sonra Tatlıtuğ'un açıklamasına benzer bir paylaşım yaptı. Ardından kadın hakim mazaret iznine ayrıldı.

TÜRK YARGI ETİĞİ BİLDİRİSİ’NE İNANDINIZ MI?

Mehmet Yılmaz’ın atıfta bulunduğu Türk Yargı Etiği Bilgirdesi’ne bir göz atalım. Bildirge’de yer alan başlıklara göre Hâkim ve Savcılar;

1. İnsan onuruna saygılıdır, insan haklarını korur ve herkese eşit davranırlar.

2. Bağımsızdırlar.

3. Tarafsızdırlar.

4. Dürüst ve tutarlıdırlar.

5. Yargıya olan güveni temsil ederler.

6. Mahremiyet gözetirler.

7. Mesleğe yaraşır şekilde davranırlar.

8. Yetkindir ve mesleklerinde özenli davranırlar.

Hakimin bu fotoğrafla hangi ilkeleri çiğnemiş olabileceğini değerlendirirken, yargıcın Tatlıtuğ’u yargılayan yargıç olmadığı açıktır. Bu sebeple Tatlıtuğ üzerinde bir ayrımcılıktan, tarafsızlıkla bağdaşmayacak bir karara imza atılmasından söz edemeyeceğimiz kanaatindeyim.

GENÇ YARGIÇ, ETİK VE NİHAYETİNDE İNSAN OLMAK?

Fakat Kadın Hakim’in çektirdiği bu fotoğraf, yargıya olan güveni zedeler mi? Orhan Gazi Ertekin’in dünkü yazısında belirttiği gibi ardından; yargıda bir ‘çocuklaşma’ – fikrimce, oldukça yararlı bir ‘gençleşme’ - süreci başladı. Öyleyse Ertekin’in fikrince şahsım da 26 yaşında bir “çocuk avukat” olarak, bunun apaçık yıkılmış yargı sistemimizdeki en masum kırılma noktası olduğunu düşünüyorum. Evet yargıç, Tatlıtuğ’u kürsüye davet etmek yerine, üzerinde cübbe olmadan, duruşma salonu dışında öyle çok da uzak olmayan bir koridor köşesinde belki, misafir edebilirdi. Belki de bu fotoğraf işine hiç girmeyebilirdi? Girse dahi, bunu Whatsapp’te paylaşmayabilirdi? Fakat paylaşmasa, fotoğraf çektirmenin ne manası kalırdı?

Biz avukatlar, ofisten çıktıktan sonra bağıra çağıra oyun oynamak için PlayStation kafeye gidiyoruz. Aslında çoğunluğu ocak başına gidiyor. Gerçi bizden çok var, değil mi? Hatta halı sahada savcılar-avukatlar maç yapıyor ve bazen defansa dönmeyen savcıyı fırçalıyoruz. Hatta saha içerisinde küfürleşenlere de tanık oluyoruz. Devre arasında savcı, takımın kalecisini çalıştırıyor; “Biraz daha sert şut çek sayın savcım, o ne öyle?”, “Savcım bak ikidir tekme atıyorsun!”

Geçenlerde bir meslektaşımız, duruşma salonunda gördüğü genç kadın hâkimin çok güzel olduğunu ve hatta bu yüzden istediği savunmayı dahi yapamadığını anlattı. Tabii ben kendi adıma hiç böyle şeyler yapmıyorum. Kimi hukukçu çok konuşur, kimisi hep mutsuzdur, kimi bencil, kurnaz; paragöz hatta yalancı. Kimi namus timsali, adil, babacan, güleç; sempatik ya da itici, her insan gibi.

Yargı, yargıcın karakteri, cübbenin ağırlığı, etik ve nihayetinde; insan. Genç, belki sürekli gülen, belki mutsuz, belki dertli ve kaygıları olan genç bir yargıç ya da hiçbiri. Fotoğrafta beğenerek takip ettiği bir yıldızın yanında gülümseyen, cübbenin içerisinde ama nihayetinde bir ‘insan’ var. Dingo’nun ahırına çevirdiğiniz bu yıkılmış düzenin mimarı fotoğraflarını buzladığınız o genç kadın değil, olamaz.

HSK üyeleri ve o büyük büyük yargıçlar; bu genç hâkime ilk taşı en masum olanınız atsın!

Savcılıktan 'Tiktok kullanıcısı hakim' açıklaması: Adliye personeli değilSavcılıktan 'Tiktok kullanıcısı hakim' açıklaması: Adliye personeli değil