Sosyalistler 23 Haziran'da ne yapacak?

Hangi yapı hangi argümanlar üzerinden nasıl bir pozisyon alıyor, yakından bakalım...

Google Haberlere Abone ol

Tunca Özlen

23 Haziran seçimlerine sayılı günler kala, sosyalistlerin de seçimlerde alacakları pozisyon netleşti. Sosyalist yapıların tutumunu üç başlıkta özetlemek mümkün.

“Seçilmiş İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’dur” diyenler, İmamoğlu’na açıktan oy çağrısı yapıyor ve sahada bunun çalışmasını yürüyorlar. Sosyalist yapıların çoğu bu tutumu benimsemiş durumda.

Ekrem İmamoğlu isminin altını çizmeden seçimlerin iptal edilmesindeki hukuksuzluğa vurgu yapanlar ise İmamoğlu’na açık değil fiili destek veriyor.

Son olarak tabloda 23 Haziran seçimlerini boykot edenler yer alıyor.

Hangi yapı hangi argümanlar üzerinden nasıl bir pozisyon alıyor, yakından bakalım:

EMEK PARTİSİ

Emek Partisi (EMEP), 31 Mart seçimlerinde İstanbul'da Ekrem İmamoğlu’nu desteklediğini beyan etmiş, oy sayımının uzaması üzerine “Cumhur İttifakı adayının İstanbul seçimlerini kaybettiği tescil edilmelidir” açıklamasında bulunmuştu.

23 Haziran seçimlerine dair partinin İstanbul il örgütünün yaptığı açıklama ise şöyle:

“Emek Partisi İstanbul İl Örgütü olarak belediyenin halkın sömürülmesinin bir aracı haline getirilmesine karşı, sandıkta yağma belediyeciliğine gereken dersi vermeye çağırıyoruz.

Birliğimizin ve gücümüzün sandıkla sınırlı kalmaması gerektiğini de biliyoruz. Tüm işçileri, emekçileri, kadınları, gençleri hesap sormaya, birleşmeye, mücadele etmeye ve yaşamın her alanında örgütlenmeye çağırıyoruz. Yeniden kazanacağız.”

EMEKÇİ HAREKET PARTİSİ

31 Mart seçimlerine İstanbul’da bağımsız aday Özge Akman’la katılan Emekçi Hareket Partisi (EHP), 23 Haziran seçimlerine kendi adayıyla katılmama kararı aldı.

Özge Akman seçimin iptal edilmesinin ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Sevgili İstanbullular, İstanbul'un seçilen Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'dur. Bu seçim artık halk iradesini yok sayanlarla, halk iradesi için mücadele edenler arasında olacaktır. Elbette bizler için, hakkı gasp edilen İmamoğlu karşısında adaylığımız söz konusu olmayacaktır" demiştir.

Özge Akman 31 Mart seçimlerinde 2 bin 437 oy almıştı.

EZİLENLERİN SOSYALİST PARTİSİ

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) yaptığı açıklamada “23 Haziran İstanbul seçiminin hiçbir meşruiyeti yoktur. Bu bir darbe kararıdır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Ekrem İmamoğlu seçilmiştir ve meşru başkandır” ifadelerine yer vermiştir.

Diğer taraftan ESP 23 Haziran seçimlerine dair “üçüncü cephe” vurgusu yapmakta, “Ezilenlerin Sosyalist Partisi olarak hiçbir meşruluğu olmayan İBB başkanlık seçimi için sandığa çağrı yapmayacağız” demektedir.

HALKEVLERİ

Halkevleri bir açıklama yayımlayarak, 23 Haziran’da tekrarlanacak olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde Ekrem İmamoğlu’na oy verme çağrısı yapmıştır.

Açıklamada seçimin ötesine geçen bir mücadele verilmesi gerektiğine dikkat çekilerek, “23 Haziran’a kadar seçimleri merkezine alan ve sonra da devam edecek mücadele adaletsizliğe ve hukuksuzluğa karşı adalet, faşizme karşı demokrasi ve özgürlük mücadelesi olarak sürecektir. Bu mücadelenin başarıya ulaşması, kazanım sağlaması ve kazanımların korunması ancak halkın özne olduğu bir örgütlenmeyle, halkın örgütlü gücüyle mümkündür” denilmiştir.

Halkevleri, Ekrem İmamoğlu için sahada çalışma yapan “İstanbul Seninle Kazanacak” inisiyatifinin de bir parçası.

ÖZGÜRLÜK VE DAYANIŞMA PARTİSİ

Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş’ı 31 Mart seçimlerinde CHP’den Beyoğlu belediye başkan adayı olarak gösteren Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), seçimin iptal edilmesini halk iradesinin gasbı olarak tanımlamıştır.

7 Mayıs’ta “İktidarın oyununu bozalım” başlıklı bir açıklama yayınlayan ÖDP, “Bu koşullar altında 23 Haziran tekrar seçiminde tüm muhalefet güçlerine düşen görev, bu sürece meşruluk kazandıracak adımlardan geri durmak, demokrasi ve özgürlükler mücadelesini ülkenin her yerinde halkın bağrına taşımak olmalıdır” sözleriyle seçimleri boykot etmenin daha doğru olacağını ima etmiştir.

Açıklamanın devamında, “Partimiz bu fikre sahip olmakla birlikte, halkımızın ve toplumsal muhalefet güçlerinin alacağı her türlü kararla ortak yürüme iradesi gösterecektir” diyen ÖDP’nin seçimleri boykot etmeyeceği ve Ekrem İmamoğlu’nu destekleyeceği yorumu yapılabilir. İşin aslı, ÖDP 23 Haziran’a dair tavrını henüz açıklamış değil.

Diğer taraftan Alper Taş halen sahada Ekrem İmamoğlu için mahalle çalışması yürütmekte.

SOSYALİST MECLİSLER FEDERASYONU

31 Mart seçimlerine Dersim’de seçimi TKP listesinden girerek kazanan Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) seçimlerin iptal edilmesine dair yaptığı açıklamada, “CHP-İYİ Parti faşist blokunun ittifak adayı Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı İBB Başkanlığı seçimlerinde bu duruma karşı çıkmamız, seçimlerde CHP-İYİ Parti faşist blokunu destekleyeceğimiz anlamını içermez” demektedir.

SMF’nin açıklamasında şu sözlerle boykot çağrısı yapılmaktadır: “SMF, bu perspektifle başta İstanbul’da yaşayanlar olmak üzere, tüm emekçileri ve ezilenleri burjuva-faşist partilere yedeklenmemeye davet eder.”

TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ

Türkiye İşçi Partisi (TİP) 31 Mart seçimlerinin ardından yaptığı açıklamada, “Oyların çoğunluğunu alarak seçimi kazanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu kutluyor, toplumcu ve şeffaf bir belediyecilik anlayışının yaşama geçirilmesi ve halkın yerel yönetim taleplerinin uygulanmasında ısrarcı olacağımızı şimdiden ilan ediyoruz” ifadelerine yer vermiştir.

Seçimin iptal edilmesinin ardından kendisiyle yapılan bir röportajda TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Son kertede Ekrem İmamoğlu'na daha geniş kesimlerin oy vermesi konusunda bir çalışma yürüteceğiz. Ama esas olarak da bu AKP’yi temsil edilen yeni rejime karşı olabilecek en geniş halk muhalefetini örgütlemek ve devrimcilerin, sosyalistlerin bu kavganın bir tarafı olduğunu ifade eden, işçi sınıfının, emekçilerin, gençlerin, kadınların taleplerini ön plana çıkartan bir seçim faaliyeti yürüteceğiz” demiştir.

TİP, Ekrem İmamoğlu için sahada çalışma yapan “İstanbul Seninle Kazanacak” inisiyatifinin de bir parçası.

TÜRKİYE KOMÜNİST HAREKETİ

31 Mart seçimlerinde Türkiye Komünist Hareketi’nin İstanbul adayı olan Aysel Tekerek, 23 Haziran için aday olmayacağını açıklamıştır.

TKH tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamaya bakılırsa, 23 Haziran seçimlerini boykot edecekleri anlaşılmaktadır: "Bugün başkanlık rejiminde ortaya çıkan bu tablo, tam bir istibdat rejimidir! Türkiye Komünist Hareketi, böylesi bir tabloda, gayri-meşru bir biçimde yenilenecek yeni bir seçimin parçası olmayacaktır.”

TKH adayı Aysel Tekerek 31 Mart seçimlerinde bin 520 oy almıştı.

TÜRKİYE KOMÜNİST PARTİSİ

TKP: Eksikliğimizi muhafazakarların diyeti olarak görsünlerTKP: Eksikliğimizi muhafazakarların diyeti olarak görsünler

31 Mart seçimlerine kendi adayıyla giren Türkiye Komünist Partisi (TKP) seçimlerin ardından yaptığı açıklamada, “Biri MHP kökenli, diğeri İslamcı eğilimleri bilinen iki adayla Ankara ve İstanbul’u kazanan ana muhalefet partisinin de kendisine ait bir krizin içerisine girdiği açıktır. Buradan bir başarı öyküsü ya da halk adına bir umut çıkarmak olanaksızdır” sözleriyle, İstanbul ve Ankara’nın 25 yıl sonra siyasal İslamcılardan geri alınmasının toplumda yarattığı heyecanı küçümseyen bir tavır takınmıştır. TKP’nin Ekrem İmamoğlu’na “İslamcı eğilimli” demesi ise tepki çekmiştir.

Seçimin iptal edilmesi üzerine TKP tarafından 7 Mayıs’ta yapılan açıklamada, Ekrem İmamoğlu’nun meşru Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu belirtilmekle birlikte seçimlere dair, “Doğru tavır, bu hukuksuzluğun boykotla yanıtlanmasıdır. Halkımızı bu tutuma destek vermeye çağırıyoruz” denilerek boykot seçeneğini gündeme taşımıştır. Açıklamanın devamında, “Etkisiz bir boykot girişiminin siyasi iktidarın ekmeğine yağ süreceğini bildiğimiz için, gelişmeleri takip edecek ve nihai kararımızı buna göre vereceğiz” sözleriyle boykotun henüz partinin nihai karar olmadığı belirtilmiştir.

TKP 17 Haziran’da nihai kararını vermiş ve ortaya tuhaf bir formül koymuştur: “TKP’liler, 23 Haziran’da birçok kişinin huzursuz olduğu ama şu anda sesini çıkarmadığı bu mutabakata mahkum olunmadığını göstermek, seçimden sonra ortaya çıkacak tehlikeli gelişmelere hazırlanmak, gericiliği meşrulaştırma çabalarına ortak olmamak için sandığa gitmeyecektir. Bu bir boykot çağrısı değil, bir siyasi tutumdur.”

TKP, partililerin sandığa gitmeyeceğini ancak bunun bir boykot çağrısı olmadığını iddia etmektedir. Zira, “etkisiz bir boykot girişiminin siyasi iktidarın ekmeğine yağ süreceğini” kendileri ifade etmiştir. Bunun tercümesi, “biz boykot edeceğiz ancak halkımız etmesin, iktidarın ekmeğine yağ sürmesin” demektir.

TKP adayı Zehra Güner 31 Mart seçimlerinde 10 bin 492 oy almıştı.