Black Friday neyin nesi?

"Onların Black Fridayi varsa bizimde mor, pembe, neşeli, güleryüzlü Cumamız var!" diyerek onları öteleyip, kendi insanını beriye çekmek için, nedense yine aynı zamana denk gelen Cumayı tercih ederek bu 'akıma' belli belirsiz dahil olmuşlardı. Şimdilik belli belirsiz, henüz yeni olduğu için ne getirecek, ne götürecek kimse kestiremiyor.

Google Haberlere Abone ol

Rabia Çelik

İlk olarak Amerika da ortaya çıkan, Kanada ve İngiltere'nin de benimsediği şükran gününden sonraki cuma gününe verilen isim. Birçok mağazanın, firmanın inanılmaz indirimler sunarak, aynı zamanda Noel alışverişinin de başladığının bir anlamda duyurulduğu bir gün.

Neden bu Cuma Kara?

Söylenildiğine göre 1961 yılında, insanların ürünlerdeki bu inanılmaz indirimleri kaçırmamak için birbirini ezmesinden, trafiğin kilitlenmesinden ve o günün resmi tatil olmayışından dolayı "kara" olmuş.

Nasıl ve ne ara ülkemizde bir an da bu güne dahil olduk, kaçırmışım doğrusu... İnsanların "Dinimize hakarettir!" söylemleriyle, "Ne oldu ki?" diyerek bugün AVM ye gittim. Oraya gittim, çünkü henüz bu "akım" yeni olduğundan, ilk o yerler takipçisi olur diye düşünerek ve elbette neyin nesi olduğunu anlamak için.

Öyle bahsedildiği gibi bizde olağanüstü indirimler mevcut değildi. Müşteri kuyruğu filan da yoktu pek. Kimse kimseyi de ezmiyordu gerçekten. İlerleyen yıllarda olur mu, olabilir...

Bana göre, çoğu zaman olduğu gibi yurdum firmaları yine "arafta" kalmıştı. "Onların Black Fridayi varsa bizimde mor, pembe, neşeli, güleryüzlü Cumamız var!" diyerek onları öteleyip, kendi insanını beriye çekmek için, nedense yine aynı zamana denk gelen Cumayı tercih ederek bu 'akıma' belli belirsiz dahil olmuşlardı. Şimdilik belli belirsiz, henüz yeni olduğu için ne getirecek, ne götürecek kimse kestiremiyor. Ama canı gönülden oralardaki müşteri kalabalığını istedikleri kesin.

İslam dini ile bağlantılı mı Black Friday?

İnsanların aklını kurcalayan bir soru. Uzun uzadıya düşünmedim, araştırmadım henüz cevabı, fakat önceki gün izlediğim bir belgeselde (gerçekten belgesel izliyorum...) ünlü kişilerin kameralara yakalanma(!) anlarında kullandığı aksesuarların, ellerinde tuttukları içeceklerin ve daha çok şeyin bir rastlantı olmadığını, firma sahipleriyle "ünlülük oranlarına" göre yapmış oldukları anlaşmaları ve bu sektörün hiç de küçümsenmeyecek bir devasalıkta olduğunu öğrendim. Yani insanın aklının sınırlarını zorlayabiliyor kimi 'sıradan' şeyler.

Öyle ya da böyle, yılbaşını 'mandalin' yiyerek de kutlayan, "Hocam Allah'ın mandalinini yiyoruz" diyerek kendine 'kapı aralayan" yurdum insanı, ilerleyen zamanlarda gerçek ve etkileyici bir indirim söz konusu olduğunda mutlaka kaçırmayacak ve o "neşeli, güleryüzlü cuma" dan faydalanacaktır. Elbette bunlar insani...