Geçen haftanın hak ihlalleri (9-16 Nisan): Kahvaltıyı beğenmemiş!

Erciş’te bir sivil polis, “kahvaltıyı beğenmediği” gerekçesiyle kafe sahibini darp etti. Yaşananların güvenlik kamerasına yansıdığı olay sonrası kafe polisler tarafından mühürlendi. 28 Ocak’ta Konya’nın Karaman ilçesinde de benzer bir olay yaşanmış E.E. isimli komiser yardımcısı, Karaman'da gittiği bir mekanda ‘kendileriyle ilgilenilmediğini’ öne sürüp, beraberindeki diğer polislerle bitlikte mekan sahibi ve çalışanlarını darp etmişti.

Google Haberlere Abone ol

Şenal Sarıhan 

Yeni Türkiye’de bu hafta OHAL’in 7'nci kez uzatılmasına karşı CHP 81 ilde oturma eylemi düzenledi.

Cinsel istismarını meşrulaştıran çocuk evlilikleriyle dünyada birinci sırada yer alan Yeni Türkiye’de, çocuklara yönelik istismarı düzenleyen tasarı Meclis’e geldi. İyi hal indiriminin olduğu gibi kaldığı tasarıda kimyasal hadım bulunuyor.

Bu hafta yine siyasetçiler, akademisyenler hapis ile cezalandırılırken hakkında hakkında 143 dava ve 355 bin 920 TL para cezası olan hak savunucusu Eren Keskin’e bir ceza daha verildi.

İdeolojilerine göre “okuma şansı”na sahip olan öğrencilerin eğitim hakkını engelleyen bir uygulama daha Ankara Üniversitesi tarafından hayata geçirildi.

İş cinayetleri, işçi kıyımı, işsizlik intiharları ve “taşeron alımları”nın ahiret sorularıyla “taşeron atımları”na dönüşmesi devam etti.

CHP’DEN OHAL'E KARŞI EYLEMLER

21 aydır OHAL ile yönetilen Yeni Türkiye’de CHP OHAL’in kaldırılması için 81 ilde oturma eylemi gerçekleştirdi. İstanbul'da polis Taksim Meydanı'nı kapatınca oturma eylemi İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirildi. Ankara'daki eylemin adresi, Güvenpark'tı. İzmir'deki eyleme çok sayıda parti yöneticisi ve milletvekili de katıldı. Diyarbakır'daki oturma eylemine HDP'liler de destek verdi.

CHP’Lİ VEKİLLERİN DE OLDUĞU EYLEME PLASTİK MERMİ İLE 'MÜDAHALE'

"İnsanca yaşam ve iş güvencemiz için OHAL'e hayır" sloganıyla basın açıklaması yapmak isteyen KESK üyelerine, amirlerinin 'süpürün' talimatı üzerine sert bir şekilde “müdahale” edildi. CHP’li vekillerin de yer aldığı basın açıklamasında polis biber gazı ve plastik mermi kullandı.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ’NDE EĞİTİM HAKKI GASPI

Yeni Türkiye’de eğitim hakkı gasplarını vahim boyuta taşıyan bir olay da bu hafta yaşandı. Ankara Üniversitesi'nin "Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği”nde değişiklik yapılan değişikliğe göre; üniversiteye kayıt hakkı kazanan adaylara, yükseköğretim kurumlarından çıkarılma cezası almamış olmak ya da üniversite personeliyken kamu görevinden çıkarılmamış olmak şartı getirildi

DEMİRTAŞ DURUŞMASI

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, 'terör örgütü yöneticiliği' suçlamasıyla yargılandığı davanın üç gün süren duruşması bu hafta görüldü. Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nce Sincan Cezaevi yerleşkesindeki salonda görülen duruşmada Demirtaş’ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

ÇOCUK İSTİSMARI TASARISI MECLİS’TE

Tartışmalara yol açan ‘çocuklara yönelik cinsel istismar yasa tasarısı’ Meclis’e sunuldu.

Uzman ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerine yer verilmeyen tasarıda, kimyasal hadım yer alırken , koruyucu önlemler bulunmuyor. Tasarıda cinsel suçlardan dolayı hapis cezasına mahkûm olanlar hakkında tahliye edilme tarihinden üç ay öncesinden başlamak üzere tahliyeden itibaren beş yıla kadar, ayakta veya yatarak cinsel isteğin ilaçla baskılanması işlemi uygulanacak. Ayrıca tasarıda çocuğu güçlendirecek ve istismarı önleyecek bir madde yer almazken, iyi hal indirimlerine de dokunulmadı. Tasarıda 18 yaşından küçükler çocuk olarak tanımlanmadı, yaşa göre kademeli ceza istendi.

YÜKSEKDAĞ’A HAPİS

HDP Eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında, “seçim yasaklarına muhalefet etmek” suçlamasıyla açılan dava bugün Erciş 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, Van’da otogar açılışında yaptığı konuşmadan dolayı Yüksekdağ’a altı ay hapis cezası verdi.

Yüksekdağ’a verilen hapis cezası, Türkiye’de bir siyasi parti liderine “seçim yasaklarına muhalefet etmek” suçlamasıyla verilen ilk ceza oldu.

BURCU ÇELİK’E HAPİS

HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan hakkında açılan dava bu hafta görüldü. Duruşmada kararını açıklayan mahkeme Burcu Çelik Özkan’ı ‘örgütün korkutucu gücünden yararlanarak tehdit’ suçundan beş yıl, ‘örgüt propagandası yapma’ suçundan bir yıl üç ay ve ‘örgüte üye olmamakla beraber örgüt adına suç işleme’ suçundan bir yıl 10 gün olmak üzere toplam yedi yıl üç ay 10 gün hapis cezası ile cezalandırdı. Mahkeme ayrıca Burcu Çelik Özkan’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

70 BİN ÖĞRENCİ CEZAEVİNDE

Son olarak Afrin tartışması nedeniyle Boğaziçi Üniversitesi’nden 10 öğrencinin tutuklanması, cezaevlerindeki öğrencileri bir kez daha gündeme taşıdı. Cezaevindeki tutuklu ve hükümlü öğrenci sayısının 70 bin olduğu kaydedilirken, tutuksuz yargılanan ve yargılaması devam eden öğrencilerle birlikte bu sayının 100 binin üzerinde olduğu belirtildi.

EREN KESKİN’İN BİR CEZASI DAHA ONANDI

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Eş Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin’e “Radikal kötülük” yazısı nedeniyle verilen 3 bin TL para cezası onandı. Keskin’e “Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurum ve kuruluşlarını aşağılamak” suçlamasıyla altı ay hapis cezası vermişti. Mahkeme, Keskin’e verdiği altı aylık hapis cezasını ise 3 bin TL para cezasına çevirmişti.

Hakkında 143 dava olan Eren Keskin’e bugüne kadar 355 bin 920 TL para cezası verilirken, bunun 105 bin 920 TL’si onandı. Yargıtay’da ise onaylamayı bekleyen 250 bin TL para cezası ve 12.5 yıl hapis cezası bulunuyor.

BARIŞ AKADEMİSYENLERİNE YİNE HAPİS CEZASI

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attıkları için “örgüt propagandası” yapmakla suçlanan akademisyenler Dr. Stefo Benlisoy , Yrd. Doç. Dr. Yasemin Gülsüm Acar, Doç. Dr. Erhan Keleşoğlu, Arş. Gör. İrfan Emre Kovankaya, Yrd. Doç. Dr. Sharo İbrahim Garip’e 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.12 Nisan itibariyle 5 Aralık 2017’den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 187 oldu. 12 akademisyen birer yıl üçer ay hapis cezasına mahkum oldu.

GAZETECİ BAYSAL’A HAPİS İSTEMİ

Afrin Operasyonu’na karşı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlar nedeniyle 22 Ocak’ta gözaltına alınan ve iki gün sonra mahkemece serbest bırakılan gazeteci-yazar Nurcan Baysal hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede, Twitter’dan yaptığı paylaşımlarla “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme”yle suçlanan Baysal’ın bir yıldan üç yıla kadar hapsi istendi.

FETÖ’DEN İHRAÇ EDİLİP ALTI AY HAPİS YATAN ASKER BERAAT ETTİ: İSİM BENZERLİĞİ MAĞDURU

‘FETÖ’ soruşturması kapsamında askerlikten ihraç edilen, ardından ‘ByLock‘ kullanıcısı olduğu gerekçesiyle tutuklanıp altı ay hapis yatan uzman çavuş Mehmet Şentürk isim benzerliğinden mağdur olduğu ortaya çıkınca beraat etti.

POLİS ŞİDDETİ

Erciş’te bir sivil polis, “kahvaltıyı beğenmediği” gerekçesiyle kafe sahibini darp etti. Olayın ardından İlçe Emniyet Müdürü ile Müdür Yardımcısı ve beraberindeki polisler kafe sahibini dakikalarca darp etti. Yaşananların güvenlik kamerasına yansıdığı olay sonrası kafe polisler tarafından mühürlendi.

28 Ocak’ta Konya’nın Karaman ilçesinde de benzer bir olay yaşanmıştı.

Konya Emniyet Müdürlüğü Bosna Hersek Polis Merkezi’nde görevli E.E. isimli komiser yardımcısı, kentin Karaman ilçesinde gittiği bir mekanda ‘kendileriyle ilgilenilmediğini’ öne sürüp, beraberindeki diğer polislerle bitlikte mekan sahibi ve çalışanlarını darp etmiş. Saldırı esnasında komiser yardımcısının, belindeki tabancasını çıkarıp, iş yeri sahibi Fatih Taşkıran’ın başına doğrulttuğu ve dükkanın önünde de havaya iki el ateş açtığı iddia edilmişti.

İŞ CİNAYETLERİ

Bu hafta meydana gelen iş cinayetlerinde 18 işçi yaşamını yitirirken 43 işçi de yaralandı.

TAŞERONA “AHİRET” SORULARI

Genel-İş Sendikası Van Şubesi, 'taşerona kadro' adı altında mülakata alınan 515 işçinin atıldığını belirtti. İşçilerin kadroya alınması amacıyla düzenlenen mülakatta 'Hz. Muhammed'in ilk eşinin adı, dünyanın en büyük adasının ismi' gibi sorular sorulduğu kaydedildi. İşçilere sorulan diğer sorular arasında ise "Matbaayı getiren ilk Türk kimdir? Camın hammaddesi nedir? Bursa ile İstanbul arasında kurulan köprünün adı nedir?” gibi sorular olduğu öne sürüldü.

TAŞERON ATIMLARI VE İŞÇİ KIYIMLARI

* Diyarbakır'ın kayyum atanmayan tek belediyesi olan Bağlar Belediyesi'nde yaklaşık 250 taşeron işçisi, 'arşiv araştırması' ve 'güvenlik soruşturması' bahanesiyle işsiz bırakıldı. İşçiler sendika binasında nöbet eylemi yapıyorlar

*Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan 10 işçi güvenlik arşivi soruşturması ileri sürülerek tazminatsız işten çıkarıldı.

* İstanbul Zeytinburnu Belediyesi'nde kadro bekleyen 11 taşeron işçisi, "arşiv taraması" ve "güvenlik soruşturması" bahaneleriyle işten çıkarıldı.

*Termik santral inşaatında çalışan 2 bin işçi işten atıldı. Manisa’nın Soma ilçesinde yapımı devam eden Soma Kolin Termik Santral inşaatında çalışan 2 bin taşeron işçi işten atıldı. İşten atmanın Efor Endüstriyel isimli taşeron şirketle Kolin arasında yaşanan anlaşmazlıktan kaynaklandığı öğrenildi.

*Batman’da faaliyet gösteren Gama Tekstil’de çalışan işçiler 100 lira zam talep edince 50 işçi tazminatsız olarak işten çıkarıldı.

* İZBAN'da temizlik işlerini yürüten taşeron şirket hesabına yatan parayla birlikte kayıplara karışınca 200'e yakın işçi maaşlarını alamadı.

İŞSİZLİK İNTİHARLARI: ATANMAYAN ÖĞRETMEN CANINA KIYDI

Aydın'ın İncirliova İlçesi'nde yaşayan 25 yaşındaki Merve Çavdar, intihar etti. 2014 yılında Sosyal Bilimler Öğretmeni olarak mezun olan Çavdar'ın atamasının dört yıldır gerçekleşmediği ve işsizlik nedeniyle bir süredir bunalımda olduğu öne sürüldü. Çavdar’ın evden “iş bulmaya gidiyorum” diyerek çıkıp depresyon haplarıyla intihar ettiği kayıtlara geçti.

2015 yılında ölümle sonuçlanan intihar sayısı bir önceki yıla göre yüzde 1,3 artarak üç bin 211 kişiye yükseldi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI DİN VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ YOK SAYDI

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Anayasa’nın laiklik ilkesini ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin din ve vicdan özgürlüğünü ihlal ederek deist inanca sahip olanları sapık olarak nitelendirdi.

Erbaş’ın nefret öğeleri içeren ve bir kesimi hedef haline dönüştüren açıklamalarına karşı Ateizm Derneği savcılık makamlarını göreve çağırdı.

İNSAN HAKLARI ANITI’NA ABLUKANIN GEREKÇESİ MEĞER SANATI KORUMAKMIŞ

Ankara’da Yüksel Caddesi’nde KHK ile ihraç edilmelerinin ardından akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın “İşimi geri istiyorum” eylemleriyle sembolleşen İnsan Hakları Anıtı’ndaki polis ablukası devam ediyor. Ankara Valiliği, OHAL kapsamında anıtın abluka altına alınmasına ilişkin 330 gün sonra ürettiği gerekçede Anayasa’nın “sanatın ve sanatçının korunması”nı düzenleyen 64'üncü maddesini gösterdi.

Valilik, Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş’ın “Bilgi Edinme” başvurusuna verdiği yanıtta şunları kaydetti: “Söz konusu heykel vatandaşlarımızın ortak kullanımında bulunmasına rağmen zamanla çeşitli uç ideolojik görüşe müzahir şahıslar tarafından sahiplenerek kendi görüşleri doğrultusunda hazırlanan afiş, bildiri vb. malzemeler yapıştırılmak suretiyle kendi amaçları doğrultusunda kullanılmaya başlanmış, ..heykelin doğal görüntüsüne zarar verilmiştir”

CHP Ankara Milletvekili

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkan Vekili