Bir park daha yok ediliyor: Çekmeköy Kültür Parkı'na veda

Proje ile yapılan aslında şu: Parkın oturduğu alanda park yokmuş gibi, oraya boş bir alanmış muamelesi yapılarak park inşaata açılıyor. Orayı kullananlara, mahalleliye sormadan, danışılmadan…

Google Haberlere Abone ol

Abbas Karakaya

Parklarını kötürüm hale getirmekte, ranta açmakta ve hatta yok etmekte yarışan bir ilçe Çekmeköy. Merkez Çekmeköy’ün en gözde parkı Doğa Parkı, bitişiğinden 3'üncü Köprü bağlantı yolu geçirildikten sonra park olma vasfını büyük ölçüde kaybetmişti. Geçen yaz, Mecidiye parkının en geniş, en kullanışlı yerine bahçeli bir kafe konduruldu. Şimdi, sıra Hamidiye Mahallesindeki Kültür Parkı'nda.

Kültür merkezinin büyütülmesi parkın küçülmesi anlamına geliyor.

Sessiz çevresi ve ağaç sayısı ve sıklığı bakımından bilinen bir park Kültür Parkı. Hele yaz aylarında tam bir vaha. Bir ucunda çevresi ile uyumlu tek katlı Hamidiye Kültür Merkezi var(dı). Bugün başlayan proje ile park paravanlarla çevriliyor. Projenin adı yenileme projesi. Yani park sınırları içinde, yol kenarındaki kültür merkezi yenilenecekmiş. Parka dokunulmayacakmış. Gerçekten durum öyle mi?

Bu yenileme projesi değil. Çünkü yıkılacak kültür merkezinin yerine daha büyüğü yapılacak. İçinde tiyatro salonu da olan bir büyük bina yapılacak. Bu büyük bina parkı küçültecek. Parkın küçülmesi ağaçların kesilmesi, yeşil alanın betona dönüşmesi, parkın içindeki spor alanının yok edilmesi demek.

Ama iş burada bitmiyor. Sözde yenileme projesi 263 araçlık bir toprak altı (zemin altı) otoparkı da içeriyor. Parktan geri kalan alan yeni binanın bir bahçesine dönüşürken, o bahçenin altına da otopark inşa edilecek. Yağan yağmurunun toprağa süzülememesi, kalan birkaç ağacın, bahçenin bir süre sonra ölmesi anlamına geliyor. Neticede, Kültür Parkı'nın betona ve kurumaya teslimi ile yok edilmesi anlamına geliyor bu proje.

Proje ile yapılan aslında şu: Parkın oturduğu alanda park yokmuş gibi, oraya boş bir alanmış muamelesi yapılarak park inşaata açılıyor. Orayı kullananlara, mahalleliye sormadan, danışılmadan…

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin sorumlu olduğu bu proje başka bir yönüyle de sakat. Kültür parktan 5-7 dakika yürüme mesafesinde boş bir alan (Doğa Parkı girişi yanında) var ki oraya da kültür merkezi yapılacakmış. Çekmeköy Belediyesi web sayfasında gördüğümüz bu projenin adı da Çekmeköy Kültür Merkezi. Birbirine bu kada r yakın iki yere aynı ya da benzer amaçlı yapılar dikmenin mantığı nedir? On yaşındaki şirin bir bir binayı yıkıp yerine daha büyüğünü yapmak niye? Bu ve benzeri sorular Çekmeköy Belediye Meclisi'nde sorulmuyorsa, bunlar konuşulmuyorsa orada ne yapılıyor?