Geçen haftanın hak ihlalleri (15-21 Ocak) Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sakın ha.. bedelini ağır ödersiniz!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin operasyonunun başlamasının ardından, operasyonu protesto etmek isteyenleri uyardı: Sakın ha bu çağrıya uyup da meydanlara çıkma yanlışına düşenler olursa bedelini çok ağır öderler bunu da böyle söylüyorum...

Google Haberlere Abone ol

Şenal Sarıhan

Yeni Türkiye’de bu hafta;

Yeni ölümlerin yaşanacağı bir operasyona başlanıldı.

Olağan hale gelen OHAL 3 ay daha uzatıldı.

Yaşamın her alanına getirilen yasaklarla en temel hak ve özgürlükler biraz daha kısıtlanırken Türkiye’nin dünyadaki yeri “kısmen özgür ülkeler” kategorisinden “özgür olmayan ülkeler” arasına geriledi.

Gazeteciler yine hakim karşısına çıkartılırken, hukuk ihlalleri kayıtlara geçmeyi sürdürdü. İş ve kadın cinayetleri, çocuk istismarı vakaları ise Yeni Türkiye’nin “rutin”inde sürdü!

TÜRKİYE SAVAŞTA

Türkiye, yeni ölümlerin yaşanacağı bir operasyona daha girdi. Simgesi Zeytin Ağacı olan, Suriye’nin kuzey batısındaki Afrin kentine askeri operasyon başladı. “Zeytin Dalı Operasyonu” adı verilen harekatın ilk iki gününde  hem Suriye hem de Türkiye tarafında sivil ölümleri yaşanıyor.  Henüz yaşamını yitirenlerin sayısı netleşmezken Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre dünkü hava saldırısında 7’si aynı aileden 8 çocuk yaşamını yitirdi. Bombardıman sonucunda sivillerin enkaz altına kaldığı ise gelen bir diğer bilgi.

Türkiye tarafında ise, Hatay’ın Reyhanlı ilçesine atılan roketler nedeniyle 1 kişi yaşamını yitirirken 46 kişi de yaralandı.

'SAKIN HA… BEDELİNİ ÇOK AĞIR ÖDERSİNİZ!'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, operasyonun ardından HDP ve KCK’nin çağrısı ile protesto eylemi yapmak isteyenleri "Sakın ha bu çağrıya uyup da meydanlara çıkma yanlışına düşenler olursa bedelini çok ağır öderler bunu da böyle söylüyorum. Zira bu, bir milli mücadeledir. Bu milli mücadelede karşımıza kim çıkarsa çıksın ezer geçeriz, bu böyle bilinsin. Taviz yok, en ufak bir esneklik yok." ifadelerini kullanarak “ uyardı”

Öte taraftan “Afrin’de savaşa hayır” diyerek protesto hakkını kullanmak isteyenler de polisin sert müdahalesi ile karşılaştı. Gözaltılar yaşandı.

3 AY DAHA OHAL

15 Temmuz’un ardından sürekli hale getirilen OHAL bir kez daha uzatıldı.  Böylece OHAL 19 Ocak’tan itibaren üç ay süreyle daha altıncı kez uzatılmış oldu.

Öte taraftan OHAL’in kaldırılmasına yönelik taleplerde bu hafta gündemdeki yerini korudu.  91 kadın ve LGBTİ örgütü yayınladıkları ortak metinle  'Olağanüstü Hal'in ‘olağan hale gelmesine alışmıyoruz' dedi.

ÇAVUŞOĞLU CHP'Yİ KOKTEYL TERÖR ÖRGÜTÜ GİBİ TANIMLADI: İÇİNDE DHKP-C, PKK VAR.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun hedefinde de CHP vardi.  CNN Türk'te katıldığı programda CHP'yi kokteyl terör örgütü gibi tanımlayan Çavuşoğlu “içinde DHKP-C var, PKK var, FETÖ ile ilişkileri iyi...” şeklinde cümleler sarf etti.

NEFRET DİLİNİN HEDEFİNDEKİ KAFTANCIOĞLU

CHP'nin yeni İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu bu hafta attığı iddia edilen tweetler nedeniyle, yandaş medyanın ve AKP’li siyasetçilerin hedefindeydi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan da hedef gösteren ötekileştirici üslubuyla Kaftancıoğlu’nu ve CHP’ye karşı şu sözleri sarf etti: “Taksim’in arka sokağında marjinal bir derneğin başında olması gereken bu tipleri siyasi partinin başına koyduğunuzda işte böyle bir durum ortaya çıkıyor.”

TÜRKİYE ARTIK 'ÖZGÜR OLMAYAN ÜLKELER' ARASINDA

Düşünce Kuruluşu Freedom House'un açıkladığı 2018 Dünyada Özgürlükler Raporu'nda, Türkiye "kısmen özgür" kategorisinden "özgür olmayan ülkeler" arasına alındı.  "Demokrasi Krizi" başlıklı Raporda, Türkiye'nin özgür olmayan ülkeler kategorisine alınmasında, siyasi haklar ve bireysel özgürlüklerde yaşanan gerileme nedenler olarak sıralandı. Türkiye 2014’ten bu yana düşen notuyla,  özgür olmayan 49 ülke arasında yer aldı.

AYM’NİN ARTIK BAĞLAYICI NİTELİĞİ YOK

Mahkemeler, Anayasa Mahkemesi’nin bağlayıcı nitelikteki kararlarını uygulamamayı sürdürüyor. Mahkeme, Turhan Günay hakkında verilen hak ihlali kararının iddianame, suçlamalar ve delilleri aynı olan tutuklu Cumhuriyetçiler Murat Sabuncu, Akın Atalay ve Ahmet Şık için emsal olamayacağına karar verdi.

Cumhuriyet davasına bakan İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Kitap eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay hakkında Anayasa Mahkemesi’nin verdiği hak ihlali kararının, tutuklu Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, icra kurulu başkanı Akın Atalay ve muhabir Ahmet Şık için etkisi olmadığını savundu.

OHAL KOMİSYONU 3 BİN 110 KARAR ALDI

Haksızlıklara karşı etkili bir iç hukuk yolu olduğu iddiası ile kurulan Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu, meslekten ihraç edilenlere ilişkin 3 bin 110 başvuruda karara vardı. Komisyonun kabul ettiği 40 başvuruda mesleğe iadeye hükmedilirken, başvuruların 880'i ise reddedildi. 685 sayılı KHK ile kurulan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna 104 bin 657 başvuru yapıldı.

YASAKLARLA YÖNETİLEN KENT ANKARA’DA, BU KEZ  DEMİRTAŞ YASAĞI

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı iki davanın duruşması, çarşamba günü Ankara’da görüldü. Öncesinde ise  Ankara Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Demirtaş’a destek için duruşmaya katılma ve toplanma çağrıları olduğu belirtildi.

Sincan Cezaevi ve Ankara Adliyesi çevresinde toplananların “Bazı terör örgütleri tarafından suistimal edilerek muhtemel hedef teşkil edeceği, terör örgütleri tarafından, katılımcılar ve vatandaşlara yönelik eylem yapılabileceği” öne sürülerek her türlü gösteri ve yürüyüş yasaklandı.

'SADECE DİKTATÖR' YASAKLANDI

Onur Orhan'ın yazdığı, Caner Erdem'in yönettiği ve Barış Atay'ın sahnelediği "Sadece Diktatör" oyunu Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından Kadıköy'deki tüm tiyatrolarda yasaklandı. Yasak kararında, oyunun kamu düzenini ve güvenliğini olumsuz yönde etkileyeceği, toplumsal huzur ve güvenliği bozabileceği gerekçe gösterildi.

'GENÇ Bİ ŞENLİK'E YASAK

Türkiye’nin en büyük gençlik şenliği "Genç Bi Şenlik’ Sömestr" bir gün kala İstanbul Valiliği tarafından iptal edildi. AKP'ye yakınlığıyla bilinen gerici Erbakan Vakfı Gençlik Kolları, yaklaşık bir haftadır sosyal medyada karalama kampanyası yürütüyordu. İstanbul Valiliği "şenliğe velilerin katılamayacak olması", alkol ve tütün ürünleri satışı olmamasına rağmen "alkol ve tütün kullanımını özendirdiği" gerekçesiyle şenliği iptal etti.

TEK TİP 'SALDIRISI'

Halkın Hukuk Bürosu, Twitter hesabından Silivri 9 Nolu Cezaevinde tutuklu bulunan İlker Altundal ve Gökhan Kesgin'in 'tek tip kıyafet' giymeleri konusunda dayatmaya zorlandığını ve tutukluların bu kıyafetleri giymeyi reddettikleri için saldırıya maruz bırakıldığını yazdı. Halkın Hukuk Bürosu’nun Twitter hesabından duyurduğu saldırıyı, kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği’nden (ÇHD) İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil de doğrulayarak tutukluların darp edildiğini söyledi.

HASAN CEMAL YENİDEN HAKİM KARŞISINDA: 13 YIL HAPİS İSTENİYOR

Hakkındaki beraat kararı bozulan Hasan Cemal yeniden hakim karşısındaydı bu hafta. PKK'nin 2013'te Türkiye sınırları dışına çıkma sürecini takip ettiği “Çekilme Günlüğü” yazı dizisi nedeniyle 13 yıla kadar hapisle yargılanan ve beraat eden gazeteci Hasan Cemal, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nin (istinaf mahkemesi) bu kararı 10 Kasım 2017’de bozmasının ardından yeniden hâkim karşısına çıkacak.

35 GÜNLÜK MUHAMMED’İN ÖLÜMÜNE TAKİPSİZLİK

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 4 – 12 Eylül 2015 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasağı döneminde 35 günlükken yaşamını yitiren Muhammed Tahir Yaramuş’un ölüm nedeni otopsi raporunda beyin kanaması olarak açıklanmıştı. Yaramuş’un annesi Susin Yaramuş’un ifadesi ‘şüpheli’ sıfatıyla “taksirle ölüme neden olma” iddiasıyla ifadesi alınmıştı.

Bebeğin ölümüne ilişkin açılan soruşturmada, Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı kovuşturmaya yer olmadığına dair karar vermişti. Bu karara itiraz eden avukatlar ise şüpheli olarak belirtilen Susin Yaramuş’un aslında müşteki olduğu, Muhammed Tahir Yaramuş’un ölümüne sebep olan asıl şüphelilerin olayın ardından ölene gerekli müdahalenin yapmasına engel olan güvenlik güçleri, yeteri azmi göstermeyen ambulans personelleri ve bu koşulları oluşturan sokağa çıkma yasağının uygulayıcıları’ olduğunu iddia etmekteydiler.

NURİYE VE SEMİH AÇLIK GREVİNİN 320. GÜNÜNDE

Açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen, Semih ve Esra Özakça’nın sağlık durumlarına ilişkin Ankara Tabip Odası bu hafta yeni bir açıklama yaptı.  Eylemdeki eğitimcilerin aşırı kilo kaybettiği belirtilen açıklamada Nuriye Gülmen’in 59’dan 33’e, Semih Özakça’nın 85’den 45’e, Esra Özakça’nın ise 57 kilodan 37 kiloya düştüğü açıklandı.

HALKIN HUKUK BÜROSUNUN ÖZGÜR AVUKATI KALMADI

Halkın Hukuk Bürosu’nun İstanbul’da görev yapan bütün avukatları tutuklandığı bu hafta basına yansıyan haberler arasındaydı. Büro en son 18 Aralık günü basılarak dışarıda kalan avukatlar gözaltına alınıp ardından tutuklanmıştı.

EMNİYETTEKİ ŞÜPHELİ ÖLÜME 'GİZLİLİK'

Antalya Gazipaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında bulunduğu 15 Aralık 2017 tarihinde karakolun ‘3’üncü katından atlayarak intihar etti’ denilen 19 yaşındaki Murat Araç’ın dosyasına gizlilik kararı getirildi. Adli Tıp Kurumu’ndan çıkan otopsi raporu ve diğer delilleri almaya giden ailenin avukatı Hadi Cin, Gazipaşa Savcılığı’nın dosyaya ‘gizlilik kararı’ talebiyle Sulh Ceza Mahkemesi’ne gönderildiğini ve kısıtlılık kararı getirildiğini öğrendiklerini, söyledi.

MA’da yer alan habere göre, Adli Tıp Raporu’nun dışındaki diğer belgeler, kamera kayıtları, fotoğraflar, telsiz görüşmelerinin dosyaya celp edildiğini ancak ‘gizlilik kararı’ndan dolayı ulaşamadıklarını ifade eden avukat Hadi Cin, savcının olayı ihmal boyutuyla değerlendirip davayı da bu temel üzerine açmayı düşündüğünü aktardı.

ÖLÜME GÖTÜREN DAYAK DAVASINDA ÖDÜL GİBİ CEZA

İzmir'in Bornova İlçesinde, yaklaşık iki yıl önce eşi ve eşinin yakınlarından şiddet gördüğünü söyleyip vücudundaki morlukların fotoğraflarını Facebook'ta paylaştıktan sonra intihar eden Fatma Sarıaslan Görgülü (29) davasında, karar çıktı.

Genç kadını intihara sürükleyen dayağı attığı ileri sürülen eşinin kuzeni Fatma İnce'ye, önce 100 gün adli para cezası verildi, ardından bu ceza 2 bin TL paraya çevrildi, sabıkası olmadığı gerekçesiyle de hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. Savcılık daha önce de şiddet uyguladığı ileri sürülen Görgülü'nün eşi hakkında takipsizlik kararı vermişti.

EĞİTİM-SEN RAPORU

Diyarbakır 1.Nolu Eğitim-sen Şubesi 2017/2018 yılı raporunu açıkladı. Raporda, 2017 yılında eğitim öğretim yılı da eğitimde uygulanan yanlış politikaların ürünlerini verdiği bir yıl olduğunu ve 16 yıllık AKP iktidarı boyunca eğitim sistemi 6 defa değiştirilerek, cinsiyetçi yaklaşımla kız öğrencileri okuldan uzaklaştırma amacı güttüklerinin ortaya çıktığı ifade edildi.

Rapora göre;

Açığa Alınan Öğretmen Sayısı 4314

İhraç Edilen Öğretmen Sayısı 120

Gözaltına Alınıp İhraç Edilen EĞİTİM EMEKÇİSİ Sayısı 48

Evlerinden Gözaltına Alınan EĞİTİM EMEKÇİSİ Sayısı 75

Eylem Etkinliklerden Gözaltına Alınan EĞİTİM EMEKÇİSİ Sayısı 147

Tutuklanan EĞİTİM EMEKÇİSİ Sayısı 14

Halen Açıkta Olan EĞİTİM EMEKÇİSİ Sayısı 11

Sürgün Edilen Memur Sayısı 12

İhraç Edilen Akademisyen Sayısı 24

Sürgün Edilen Öğretmen Sayısı 264

Eğitim-Senli toplam ihraç sayısı 144

ÇOCUK İSTİSMARI VAHŞETİ: 115 ÇOCUK HAMİLE

İSTANBUL Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 5 aylık süreçte gelen, yaşları 18’in altında 39’u Suriyeli 115 çocuğun hamile olduğu saptandı. Bu kayıtların 'zorunlu' olmasına karşın polise bildirilmediğini saptayıp hazırladığı tutanakla durumu savcılığa bildiren hastane görevlisi hakkında inceleme başlatıldı ve görev yeri iki kez değiştirildi.

ONBİNLERCE ÇOCUK DOĞUM YAPIYOR

Raporlara göre ise 2007- 2017 yılları arasında, 17 çocuk doğum yaparken,2404 bebek erken hamileliğe bağlı sebeplerden yaşamını yitirdi.  Sadece 2015’te 18 bin çocuk doğum yaptı.

ERKEK TERÖRÜNDE GELİNEN VAHŞET NOKTASI

Gaziantep'te İlhan Kaya isimli bir “koca” tartıştığı 16 yıllık eşini 2,5 saat boyunca 38 yerinden bıçakladı. Çorapla ağzını kapattığı “karısını” defalarca bıçaklayan Kaya, saatlerce işkencenin ardından karısının boğazını kesmeye çalıştı.  işkencesine devam eden Kaya,  kadının göbeğini iç organları dışarıya çıkacak şekilde oydu.

İŞ CİNAYETLERİ

1 hafta içerisinde meydana gelen iş kazalarında 14 emekçi hayatını kaybetti; toplam 23 emekçi de yaralandı.

SENDİKA DÜŞMANLIĞI DEVAM EDİYOR.

Yeni Türkiye’de en temel haklardan biri olan “örgütlenme” hakkı cezalandırılmaya devam ediyor. Karabük'te UMER Haddecilik’te Birleşik Metal-İş'e üye olan 38 işçi işten atıldı.

BRAVO İŞÇİLERİ 79 HAFTADIR DİRENİYOR

Bravo işçileri 79 haftadır parasını alamadı. Zara, Mango ve Next gibi markalara üretim yapan fabrikanın kapanmasıyla işsiz ve tazminatsız kalan Bravo işçileri bekleyişte 79’uncu haftayı geride bıraktı. 79'uncu haftaya girdiklerini ancak hala tek kuruş bile alamadıklarını söyleyen işçiler, paralarını alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

İŞKUR’DA ÇIPLAK PROTESTO

İzmir'de İŞKUR'un yönlendirdiği iş yerinden emeğinin karşılığını alamayan bir işçi, İŞKUR İl Müdürlüğü binası önünde çıplak bir şekilde protesto eylemi gerçekleştirdi