Geçen haftanın hak ihlalleri (25 Kasım-1 Aralık): Türkiye’de işçiler kaç çeşit ölür?

İnsan yaşamının sudan ucuz olduğu yeni Türkiye’de bu hafta da iş cinayetleri devam etti. Gerçekleşen ölümler çeşit çeşitti! Elektrik firmasında çalışan Kürşat Köse ve Nurol Varol, malzeme indirirken asansörün halatı koptuğu için yaşamını yitirdi. TTK Karadon Taşkömürü İşletme Müessese Müdürlüğü'ne ait kömür ocağındaki göçükte ise işçiler İsa Çeltik ve Cafer Tepebaşı yaşamlarını yitirdi.

Google Haberlere Abone ol

Şenal Sarıhan * 

Bu hafta Akademisyen Nuriye Gülmen'e açlık grevinin 269’uncu gününde örgüt üyeliği iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verilirken Gülmen tahliye edildi. Açlık grevindeki diğer eğitimci Semih Özakça ise tüm suçlardan beraat etti.

Dokunulmazlıklarının kaldırılması istenen 121 yeni milletvekili fezlekesi daha Meclis’e geldi. Tutuklu CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun duruşması kamu güvenliği gerekçesiyle kapalı görülürken tutuklu bir diğer milletvekili HDP’li Abdullah Zeydan’ın duruşması avukatlarına bile haber verilmeden yapıldı.

İnsan yaşamının sudan ucuz olduğu Yeni Türkiye’de bu hafta da iş cinayetleri devam etti. Gerçekleşen ölümler çeşit çeşitti!: “Türkiye’de işçiler kaç çeşit ölür? Peki ya köylüler!”

GÜLMEN'E TAHLİYE, ÖZAKÇA'YA BERAAT

Açlık grevinin 269’uncu gününde Nuriye Gülmen ve Semih Özakça duruşması devam etti. Mahkeme, Gülmen’e ‘örgüt üyeliği’ suçundan önce yedi yıl altı ay hapis cezası verdi. Daha sonra cezayı Gülmen’in geleceği üzerindeki etkisini dikkate alarak altı yıl üç aya indirdi.

Gülmen’in tutuklu bulunduğu süreyi ve ceza miktarını göz önünde bulunduran mahkeme, yurt dışına çıkış yasağı koyarak tahliye kararı verdi. Gülmen ayrıca, ‘terör örgütü propagandası yapmak ve gösteri yürüyüşüne muhalefet’ suçlamalarından beraat etti. Diğer eğitimciler Semih Özakça ve Acun Karadağ da tüm suçlamalardan beraat etti.

Gülmen, gece saatlerinde Ankara’daki Numune Hastanesi’nden ambulansla çıkarıldı.

BERBEROĞLU’NUN ÖMÜR BOYU HAPSİ İSTENDİ

MİT TIR'ları görüntülerini eski Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a verdiği iddia edilen tutuklu CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nde yeniden yargılandığı davanın "kamu güvenliği" gerekçesiyle kapalı yapılmasına karar verildi. Kararın ardından duruşma salonunu boşaltıldı. Davada savcı, Berberoğlu hakkında ömür boyu hapis istedi. Davada verilen ifadelerin ardından karar verilmezken duruşmanın 16 Ocak'a ertelendiği bildirildi.

İKİ GÜNDE 121 YENİ FEZLEKE

Meclis Başkanlığı’na milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılması hakkında 15-16 Kasım 2017 tarihlerinde 121 yeni fezleke geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında 2, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında 3 yeni fezleke Meclis’e sunuldu. 121 fezlekenin 46’sı CHP, 75’i HDP milletvekilleri hakkında düzenlendi.

KILIÇDAROĞLU DAHİL TÜM CHP PM ÜYELERİNE SORUŞTURMA

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu dahil, Parti Meclisi üyeleri hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret”ten soruşturma açıldı.

CHP PM, 6 Kasım 2016 tarihli toplantısı sonrasında HDP ve Cumhuriyet gazetesine yönelik tutuklamalar üzerine olağanüstü toplanarak bildiri yayımlamıştı. Dört maddelik bildiride, “FETÖ, PKK ve IŞİD terör örgütlerine yardım ve yataklık eden Saray ve AKP yöneticileri, demokrasimize ve ülkemizin bekasına yönelik en büyük tehdittir” ifadeleri yer almıştı.

AK Parti Genel Merkezi de aynı bildiri nedeniyle ‘Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama’ suçunu düzenleyen TCK’nın 301. Maddesi’ne ilişkin suç duyurusunda bulunmuştu. TCK’nın 301. Maddesi’ndeki suçlar için yapılacak soruşturmada Adalet Bakanlığı’nın izni bekleniyor.

HDP’Lİ VEKİLİN AVUKATLARINDAN HABERSİZ DURUŞMASI YAPILDI

Savunma ve adil yargılanma hakkı ihlallerine bu hafta yeni bir örnek eklendi. HDP eş genel başkanları ve milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016’da yapılan eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınarak tutuklanan Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan hakkında verilen 8 yıl 1 ay 15 gün cezanın İstinaf Mahkemesi'nce bozulmasının ardından ilk duruşması görüldü.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, mahkeme heyeti Zeydan'ın avukatlarına haber vermeden duruşmayı yaptı. Duruşmanın kendilerine haber verilmeden yapılmasına tepki gösteren avukatlar ve duruşmaya izlemek için gelen HDP milletvekilleri, tutanak tuttu. Avukatlar mahkeme heyetini HSYK'ye şikâyet edecek.

BARO BAŞKANI TAHİR ELÇİ'Yİ 'TERÖRİST' İLAN EDEN SAVCI 'SEHVEN' DEDİ

Tahir Elçi’nin öldürülmesinin ikinci yıldönümünde soruşturma dosyasında herhangi bir ilerleme kaydedilmezken Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan bir iddianamede Elçi için “terör örgütü mensubu” ifadesinin kullanıldığının ortaya çıktı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı mahkemeye gönderdiği müzekkerede bu ifadenin “sehven” kullanıldığını savundu.

ELÇİ’NİN AVUKATI OLDUĞU JİTEM DAVASI GÖRÜLDÜ

Öte taraftan Tahir Elçi’nin avukatlığını yaptığı JİTEM davası da Elçi’nin öldürüldüğü gün görüldü. 1992-96 yılları arasında Mardin Kızıltepe’de yasadışı şekilde infaz edilen ve zorla kaybedilen 22 kişinin akıbetini aydınlatmak üzere açılan davanın 12’inci duruşması Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Adıyaman Ağır Ceza Mahkemesi’nin Dargeçit JİTEM Davası’nın Kızıltepe JİTEM Davası ile birleştirme talebi ise reddedildi.

DİYARBAKIR İHD BAŞKANI BİLİCİ’NİN YARGILANMASI

İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici hakkında Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 23 Kasım 2017 tarihinde başlandı. İddianamede Raci Bilici’nin İHD kapsamındaki faaliyetleri, katıldığı çeşitli toplantılarda yaptığı konuşmalar nedeniyle ‘örgüt üyesi olmak’ suçundan 15 yıla kadar hapis ile cezalandırılması isteniyor.

ALEVİLERE YÖNELİK TEHDİTLER SÜRÜYOR

Geçen hafta Alevilerin evinin işaretlenmesinin ardından bu hafta da İstanbul Bahçelievler'de yine Alevi bir ailenin evi işaretlendi ve “defol dinsiz” diye yazıldı.

Bundan birkaç ay önce ise evine hırsız giren ailenin, olaya ilişkin şikayet sırasında kimliklerini verdikleri polisin, din hanesine dolma kalem ile “İslam” yazdığı iddia edildi.

TÜRKİYE’DE İŞÇİLER KAÇ ÇEŞİT ÖLÜR?

Fevzi Çakmak mahallesindeki elektrik firmasında çalışan 33 yaşındaki Kürşat Köse ve 42 yaşındaki Nurol Varol isimli iki işçi asansörle malzeme indirmeye çalıştığı sırada asansörün halatı koptu. Halatın kopmasıyla birlikte iki işçi asansör zeminiyle asansör boşluğu arasında sıkışarak yaşamını yitirdi.

'FITRAT' İKİ İŞÇİNİN CANINI DAHA ALDI

Zonguldak Kilimli'deki TTK Karadon Taşkömürü İşletme Müessese Müdürlüğü'ne ait kömür ocağında göçük meydana geldi. İşçiler İsa Çeltik ve Cafer Tepebaşı göçük altında yaşamlarını yitirdi.

PEKİ, YA KÖYLÜLER!

Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Soğanlı köyünde 30 Kasım’da sabaha karşı aşırı yağış nedeniyle, Cemal Coşkun’a ait toprak damlı evde göçük meydana geldi. Sekiz kişilik aileden baba Cemal Coşkun ile iki oğlu öldü.

DHL İŞÇİLERİ 136 GÜNDÜR ÇADIRDA BEKLİYOR

Uluslararası kargo şirketi DHL Express’te TÜMTİS’te (Tüm Taşıma İşçileri Sendikası) örgütlenen işçilerden dokuzunun işine çeşitli gerekçelerle son verilmesinin ardından şirket önünde yaptıkları direniş 136 günü geride bıraktı.

FİKRET BAŞKAYA GÖZALTINA ALINDI

Akademisyen Yazar Doç. Dr. Fikret Başkaya, Ankara'daki evinden gözaltına alındı. 8 Kasım 2016 tarihinde kurucusu olduğu Özgür Üniversite’nin sitesinde yayınlanan “Asıl terör devlet terörüdür” başlıklı yazısı kapsamında yapılan ihbar sonucunda gözaltına alındığı açıklandı.

HER 100 KİŞİDEN 25’İ CEZAEVİNDE

Bu hafta açıklanan TÜİK verilerine göre cezaevlerinde bulunan kişi sayısı yüzde 13.2 artarak 200 bin 727 oldu. Buna göre, ceza infaz kurumunda 31 Aralık 2016 tarihindeki kişi sayısı, 2015 yılının aynı tarihine göre yüzde 13.2 artarak 200 bin 727 oldu. Ceza infaz kurumlarının nüfusunun yüzde 63.8’ini hükümlüler ve yüzde 36.2’sini tutuklular oluşturdu.

'CEZAEVİNDE KALABİLİR' RAPORUNDAN BİR AY SONRA ÖLDÜ

Antalya'nın Alanya ilçesinde 7 ay önce gözaltına alınan ve 'örgüte yardım ve yataklık etmek' iddiasıyla tutuklanarak Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi'ne konulan 62 yaşındaki şeker hastası Abdurrahman Şen yaşamını yitirdi. 23 Kasım'da cezaevindeyken durumu fenalaşan Şen, Alanya Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada yaklaşık bir hafta elleri kelepçeli bir şekilde tedavi gören Şen hakkında 31 Ekim'de 'cezaevinde kalabilir' şeklinde rapor verildi.

İHD verilerine göre hapishanelerde toplam 357’si ağır olmak üzere 1025 hasta tutuklu ve hükümlü bulunuyor.

KOZAĞAÇLI TECRİTTE

KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın, 19 gündür Silivri Cezaevi’nde tecritte olduğu öğrenildi. Kozağaçlı’nın televizyonu, radyosu, gazetesi hatta saati bile olmadığı gelen haberler arasında.

EREN KESKİN’E 335 BİN 920 LİRA CEZA

KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Eş Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı için İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin hakkında açılan davalarda bugüne dek toplam 355 bin 920 lira para cezası verildi. Bunun 105 bin 920 lirası onaylandı. Cezalarının çoğunluğunun “cumhurbaşkanına hakaret” suçu gerekçesiyle verildiği öğrenildi.

BİR BODRUMDA ELLERİ AYAKLARI ZİNCİRLE BAĞLI GÖÇMENLER BULUNDU

Avrupa’ya götürülecekleri söylenerek İstanbul’a getirilen onlarca göçmen, elleri ve ayakları zincirlenerek bodruma kapatılmış halde bulundu. Görüntüler, yakın zamana dek IŞİD’in Rakka başta olmak üzere birçok yerde ‘köleleştirdiği’ insanlara yaptığı işkenceyi hatırlattı.

Hürriyet 57 göçmenin bulunduğunu aktarırken, İHA ise bu sayının 200 olduğunu ve 15 göçmenin de açlıktan yaşamını yitirdiği iddiasını paylaştı.

DİYANET: 'BOŞSUN' DENİLDİĞİNDE BOŞANMA GERÇEKLEŞİR

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun internet sitesinde yer alan “Fetva Usulü” bölümüne yöneltilen, “Boşarım demekle boşanma meydana gelir mi?” sorusuna, “Boşama, kişinin eşine söylediği, ‘Boşsun’ gibi boşama iradesini ortaya koyan ifadelerle ya da mahkemenin kararıyla gerçekleşir” yanıtının verildiği ortaya çıktı.

SOL ARŞİVİ İNTERNET SİTESİNDE PAYLAŞAN EMİN ŞAKİR TUTUKLANDI

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi’nin üyesi olan Emin Şakir, Türkiye’de yayınlanan sol yayınların arşivini sitesinde paylaştığı ve Gezi eylemlerine katıldığı gerekçesiyle çıkarıldığı mahkeme tarafından ‘terör örgütü propagandası’ iddiası ile tutuklandı. Şakir, 1900’lü yıllardan beri Türkiye’de yayınlanmış tüm sol içeriklerin dijital arşivini solyayin.com sitesinde yayınlıyor, araştırmacılar için bir kütüphane ve veri kaynağı oluşturuyordu.

* CHP Ankara Milletvekili – TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkan Vekili