Avrupa Birliği’nin merkezinde cinsel istismar

Avrupa Birliği’nin merkezi, geçen hafta kamuoyuyla paylaşılmaya başlanan cinsel istismar iddialarıyla çalkalanıyor. İddialar arasında, genç kadınlara cinsel ilişki karşılığında önerilen iş pozisyonları, kanuni düzenlemelerden çıkar sağlamak amacıyla bar ve restoranlara gönderilen kadınların hikâyeleri de var.

Google Haberlere Abone ol

Ryan Heath *

Eğer Harvey Weinstein Hollywood’un en sıkı saklanan sırrı ise her yere yayılmış durumdaki taciz de Brüksel’in iyi saklanan sırrı. “Brussels Playbook” ve “EU Confidential” isimli kayıtlarımızın düzenli takipçileri, zaten bu kanun dışı davranışlara ışık tutma çabamızdan haberdarlar. Sözü edilen olaylar çoğunlukla kurbanlar açısından korkunç tecrübeler. Muhtelif ve anlaşılabilir sebeplerden ötürü açığa çıkmıyorlar.

Bugüne kadar 127 kadın ve 11 erkek Playbook’a başlarından geçenleri anlattı ve biz de bunları yayınlamayı sürdürüyoruz. Hikayelerinizi mahrem bir şekilde bu bağlantıdan anlatabilirsiniz Burada, Avrupa Parlamentosu’ndaki iş arkadaşı tarafından tecavüze uğrayan bir kadın hikayesini anlatıyor.

Playbook’a bugüne kadar gelen iddialar arasında cinsel ilişki karşılığında teklif edilen AB iş kontratları, genç kadınların kanunlar hakkında müzakere yürütmek ve cinsel ilişki takas etmek üzere gönderildiği restoran ve bar hikayeleri, Avrupa Parlamentosu yöneticisi için hayat kadını bulması istenen bir çalışan, zorbalığa maruz kalan kadın ve erkeklerin ücretli izinler yoluyla çalışma yerinden uzaklaştırılmaları yer alıyor. hikayelerden bazılarını Sevgili Politico (Dear Politico) sekmesinden dinleyebilirsiniz.

MESAJLAR, FOTOĞRAFLAR, RANDEVU TALEPLERİ

Fransa’dan, ödüllü bir Avrupa Koleji öğrencisi olan Jeanne Ponte, Le Figaro’ya yaptığı açıklamada, Avrupa Parlamentosu’nda Merkez Sağ milletvekili Edouard Martin’in asistanı olduktan sonra 50 uygunsuz davranış raporladığını belirtti. Ponte bir siyasi danışmanın gecenin geç bir saatinde kendisine haberi olmadan çektiği fotoğraflarını gönderdiğini söyledi.

Sunday Times muhabiri Bojan Pancevski Avrupa Parlamentosu’nda yaşanan cinsel tacizlerden birini haber yaptı. Eski Çevre Bakanı ve Yeşiller Partisi milletvekili Yves Cochet başka bir üyenin 25 yaşındaki asistanına mesajlar göndermekteydi. Habere göre 71 yaşındaki Cochet, asistanı akşam yemeğine davet etti ve kendisinin ‘tutkularını, hayallerini ve fantezilerini dinlemek istediğini’ söyledi. Playbook mesajın bir ekran görüntüsünü aldı. Pancevski’nin bir diğer haberine göreyse üst kademe bir Parlamento üyesi genç bir çalışanın önünde mastürbasyon yaptı.

Grainne Hutton gibi diğerleri de  hikayesini tweet olarak paylaştı:

Playbook’un araştırması problemin sistematik bir şekilde ilerlediğini ve Avrupa Parlamentosu’nun da ötesine geçtiğini gösteriyor. Hikayelerin yarısı özel sektörden, çoğunluğu da sivil toplum kuruluşlarından geliyor.

PARTİLERİNE ZARAR VERMEKTEN KORKUYORLAR

Brüksel’in Avrupa Birliği balonu oldukça küçük. Bu kouşmaları yapmak, özellikle de kurbanlar için son derece zorlayıcı. Konuşanlar diplomatik kariyerlerinin sona ereceğini düşünüyor. Bazı kurbanlarsa parti sadakati ya da sosyal hiyerarşiye duydukları sadakatten ötürü üstlerini ifşa etmeme mecburiyeti hissettiklerini söylüyor. Diğer taraftan Brüksel’de ortaya çıkan Gentlewoman’s Club gibi kadın inisiyatifleri, sonu gelmeyen taciz vakalarına ışık tutmayı ve açığa çıkarmayı umuyor.

Bu makale, POLITICO’ya ne sıklıkta zorbalık, taciz, saldırı ve tecavüz hakkında iddiaların gönderildiğini ortaya koymak ve aynı zamanda bir meslektaşının tecavüzüne uğradığını iddia eden Avrupa Parlamentosu çalışanının hikayesini tamamlamak adına hazırlanmıştır.

Yazının aslı Politico  sitesinde yayınlanmıştır. (Çeviren: İdil Karşıt)