Geçen haftanın hak ihlalleri (3-10 Nisan)

Avukatlar ve Öldürülen Gazeteciler Günü bu haftanın iki önemli günü idi. Basın - ifade özgürlüğü ve savunma hakkının büyük baskı altında olduğu bir dönemde, bu iki gün Türkiye'ye "özgü" metodlarla kutlandı! Avukatlar Günü akabinde, avukatlar yerlerde sürüklenip, darp edilirken Öldürülen Gazeteciler Günü arifesinde gazeteciler "Gebereceksiniz!" sözleriyle tehdit edildi.

Google Haberlere Abone ol

Şenal Sarıhan*

Türkiye, pek çok insan hakkı ihlalinin yaşandığı bir haftayı daha geride bıraktı. Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik 156 gün sonra gelen iddianame geçmiş dönemde FETÖ üyesi oldukları iddia edilen savcıların hazırladığı iddianameleri aratmadı. Somut delillerden çok savcının kanaatlerine dayanan metinde gazetenin yayın çizgisinin değiştiği iddiası en önemli “delil”lerden sayıldı.

Bu haftanın önemli olaylarından biri de Gezi Parkı Direnişi sırasında hayatını kaybeden 15 yaşındaki Berkin Elvan Davası’nın görülmesi oldu. Duruşmaya SEGBİS yöntemiyle katılan sanık polis, çocuğu olacağı için duruşmaya gelmek istemediğini söyledi.

Cezaevlerindeki açlık grevleri kritik sınıra ulaştı. Bazı cezaevlerinde grevdeki mahkumlara B vitamini verilmediği ve sağlık kontrollerinin yapılmadığı haberleri basına yansıdı.

Kayyum atanan DBP’li Belediyenin engelli vatandaşa verdiği tekerlekli sandalyeye, kayyum tarafından el konulması yine bu hafta basına yansıyan haberler arasındaydı.

Referanduma sayılı günler kala devam eden “hayır” kampanyası baskı ve gözaltılarına bu kez de darp eklendi.

KHK ile ihraç edilen emekçilerin “rutin” gözaltıları sürerken Malatya polisi 74. eylem gününde 74. gözaltısını yaparak bir “rekor”a imza attı.

Avukatlar ve Öldürülen Gazeteciler Günü bu haftanın iki önemli günü idi. Basın - ifade özgürlüğü ve savunma hakkının büyük baskı altında olduğu bir dönemde, bu iki gün Türkiye'ye "özgü" metodlarla kutlandı! Avukatlar Günü akabinde, avukatlar yerlerde sürüklenip, darp edilirken Öldürülen Gazeteciler Günü arifesinde gazeteciler "Gebereceksiniz!" sözleriyle tehdit edildi.

156 GÜN SONRA CUMHURİYET GAZETESİ İDDİANAMESİ: MADDİ DELİL YERİNE KANAAT

Cumhuriyet Gazetesi’nin tutuklu yazar ve yöneticileri hakkındaki iddianame 156 gün sonra tamamlandı. Somut delillerden çok kanaatlerin yer aldığı iddianamede “'Cumhuriyet Gazetesi’ne 2013 yılından itibaren FETÖ/PDY tarafından el konulduğu' öne sürülerek hukuk tarihinde eşi görülmemiş bir suç icat edildi: “Gazetenin yayın çizgisinin değişmesi”… Gazetenin tasarımının da değişmiş olması, tirajındaki azalma gibi unsurlar da “delil” olarak iddianamede yer alırken gazeteciler hakkında 7.5 yıldan 43 yıla kadar hapis istendi.

Üzerinde “gizli” ibaresi bulunan iddianamenin mahkemece kabul edilmeden ve avukatlara verilmeden önce Sabah gazetesine servis edilmiş olması ayrıca bir hak ihlali olarak kayıtlara geçti. Soruşturmayı başlatan ve FETÖ’den yargılandığı ortaya çıkan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Murat İnam'ın iddianamenin altında imzası olmaması dikkat çekti.

ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER GÜNÜ ARİFESİNDE GAZETECİLERE TEHDİT: “GEBERECEKSİNİZ!”

6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü arifesinde, Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik operasyonda tanıklık eden Cem Küçük, TGRT’de yayımlanan Medya Kritik programında, “Cumhuriyet paçavrasına hala kayyum atanmaması da utançtır” diyerek gazetecileri “Gebereceksiniz” diye tehdit etti. Küçük “ Gebereceksiniz ama hukuk yoluyla, başka yollarla” şeklinde sözler sarf etti.

AVUKATLAR GÜNÜ AKABİNDE AVUKATLAR YERLERDE SÜRÜKLENDİ

5 Nisan Avukatlar Günü’nün akabinde, İstanbul, Çağlayan Adliyesi’nde Cumhuriyet Gazetesi’nin 3 avukatı; Akın Atalay, Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör için meslektaşlarının başlattığı oturma eylemine polis “müdahale” etti. Polisin ters kelepçe, biber gazı, plastik mermi ve tekme ile “müdahalesi”nde ÇHD İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil'in burnu, avukat Erkan Sabri Ünüvar'ın bacağı kırıldı.

Polisin attığı gazdan etkilenenler arasında Gezi Parkı Direnişi sırasında öldürülen Berkin Elvan davasına katılanlar da vardı.

15 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN HAYATINI KAYBETMESİNE NEDEN OLAN POLİS, ÇOCUĞU OLACAĞI İÇİN MAHKEMEYE GELMEK İSTEMEDİ

Yaklaşık üç buçuk yıl önce başından gaz fişeği ile vurulan Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Avukatların, Van’da görevini sürdüren ve salona SEGBİS ile bağlanan sanığın duruşma salonuna getirilmesi talebini, Mahkeme Başkanı sanığa sordu. 15 yaşında bir çocuğun hayatını kaybetmesine neden olan polis, “Eşim hamile ayrıca can güvenliğim tehlikede” diyerek mahkeme salonuna gelmek istemediğini söyledi. Tanınmamak için de takma bıyık, saç ve gözlük kullanması dikkat çekti. Mahkeme, sanık polis F.D'nin tutuklanmasına ilişkin talebi ise dosyadaki delil durumu, sanığın duruşmaları takip etmiş olması, yaptığı görev itibariyle kaçma şüphesinin bulunmaması dikkate alınarak reddetti.

Polisin orantısız güç kullanımı nedeniyle 7 kişinin hayatını kaybettiği olaylara ilişkin dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan “Şimdi soruyorlar ‘Polise talimatı kim verdi?’ diye. Polise talimatı ben verdim. İşgal kuvvetlerini mi izleyecektik? Polis destan yazdı” ifadelerini kullanmıştı.

AÇLIK GREVLERİ ÖLÜM SINIRINDA

Cezaevlerinde tutukluların başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevleri kritik sınıra ulaştı. Şakran’da 55, Sincan’da 46, Menemen’de 35, Van’da 34, Hilvan’da 26, Trabzon’da 26, Tarsus’da 26. Güne ulaşan açlık grevleri için henüz resmi bir adım atılmadı.

KAYYUM, ENGELLİ YURTTAŞIN TEKERLEKLİ SANDALYESİNE EL KOYDU

Şırnak’ta uygulanan yasak nedeniyle evi hasar gördüğü için Van’a göç etmek zorunda kalan 45 yaşında yüzde 93 oranında engelli olan Abdulmecit Külter’e DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen akülü sandalyeye, belediyeye atanan kayyum tarafından herhangi bir gerekçe gösterilmeden el konuldu.

HDP’NİN SEÇİM ŞARKISINA YASAK SOYLU’DAN GELMİŞ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçen hafta yasaklanan HDP’nin seçim şarkısı için talimatın kendisi tarafından verildiğini söyledi. Soylu “Geçen gün HDP bir şarkı çıkarmış… Hemen ilgili Vali’yi aradım ‘bu şarkı yasaklanacak’ dedim” şeklinde konuştu. “Bejin Na” şarkısı önce Valilik ardından Mersin Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla Türkiye genelinde yasaklandı.

“YERLİ” AKADEMİSYENLER BİTTİ SIRA “YABANCI”LARDA!

Bilgi Üniversitesi’nde 18 yıldır öğretim üyeliği yapan Chris Stephenson’un çalışma izni YÖK tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden iptal edildi. Stephenson ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriye imza atan üç meslektaşının gözaltına alınması üzerine adliyeye gitmişti. Adliyede gözaltına alınan Stephenson, serbest bırakılmıştı.

MÜLTECİLERİN ÇADIRLARI YAKILDI

İzmir’in Torbalı ilçesinin Pamukyazı Mahallesi’nde çıkan bir kavganın ardından 300 kişilik bir grup ellerinde sopalarla Suriyelilerin yaşadığı bölgeye giderek mültecilerin yaşadığı 40 çadırı ateşe verdi. Torbalı-Tire karayoluna çıkan 500 mülteci otostopla bölgeden ayrılmak istedi ancak hiçbir sürücü onları almadı. Mülteciler yaya olarak uzaklaşmak zorunda kaldı.

Referanduma giderken yaşanan hak ihlalleri

*Adana'da 65 yaşındaki Bekir Polat, 16 Nisan'da yapılacak olan halk oylaması için kendisine verilen 'evet' bildirisini kabul etmediği ve 'hayır' oyu vereceğini söylediği için dövüldüğü iddiasıyla şikayetçi oldu.

*Yüksel Direnişi 152, Nuriye Gülmem ve Semih Ozakca'nin işimi geri istiyorum diyerek başlattıkları eylem 154. gününe girerken, açlık grevleri de 34. Güne ulaştı.

* Malatya’da KHK’lar ile ihraç edilen emekçilere her eylem günü için bir gözaltı işlemi yapılmaya devam ediyor. 74. günündeki emekçiler 74. kez gözaltına alındılar.

* İzmir'de cadde üzerindeki demir dubaya 'Geleceğim için hayır' etiketi yapıştırdıkları gerekçesiyle 3 CHP'li gözaltına alındı. Karakola götürülen gençlere Kabahatler Kanunu kapsamında 109'ar lira ceza kesildi.

*İstanbul Valiliği, Türkiye Komünist Partisi'nin 8 Nisan Cumartesi günü Kartal'da yapacağı 'Hayır' mitingini yasakladı. Gerekçe olarak ise “yeterli polis yok” açıklaması yapıldı

* Antalya’da, Birleşik Haziran Hareketi üyelerine 2 bin 497 lira para cezası kesildi.

*CHP Çankaya İlçe Binasına asılan “Hayır” pankartının Ankara Büyük Şehir Belediyesi’ne bağlı ekipler tarafından indirildi.

CHP Ankara Milletvekili – TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkan Vekili