Ford’un küçülme kararı Bitlis'te 50 kişiyi işinden etti

Bitlis’in Tatvan ilçesinde faaliyet yürüten oto bakım onarım yetkili servisi, Ford Otosan A.Ş.’nin aldığı küçülme kararı nedeniyle kapatılınca 50 personel işsiz kaldı.

Google Haberlere Abone ol

Sinan Aygül

BİTLİS - Koç Holding’e bağlı Ford Otosan A.Ş.’nin ülke genelinde aldığı küçülme kararının ardından kapatılmak zorunda kalınan yerlerden biri de Bitlis’in Tatvan ilçesinde 4 yıldır faaliyet yürüten Ford Aydınlar Oto Bakım ve Onarım Yetkili Servisi oldu. Servisin kapanma kararıyla birlikte çalışan 50 kişiye işten çıkış için tebligat gönderildi.

Durumu şirket çalışanlarıyla paylaştıktan sonra basın açıklaması yapan Aydınlar Otomotiv Sanayi Ticaret Limited Şirketi Yetkilisi Faruk Aydın, hem zarar ettikleri hem personellerinin işsiz kaldığı için üzüldüklerini söyledi.

'ALEYHİMİZE OLAN PROTOKOLÜ BASKIYLA İMZALATTILAR'

Aydın şöyle konuştu: “Biz 2016 yılının ikinci yarısında 16 milyon lira harcayarak burada hizmete başladık. 1.5 yılda ülke genelinde 16’ncı sıraya kadar çıktık, ciroyu yükselttik ve 17 çalışan sayısını 50’ye çıkarttık. 2018 yılı başında Ford Otosan tarafından bize gönderilen ihbarname ile kapatılacağımız haber verildi. Ford Otosan küçülme kararını 2013 yılında almış. Bize de burayı 2016 yılı ikinci yarısında verdiler ama bu küçülme kararını bizden gizlediler. Buranın mülkiyeti ve diğer giderlerimiz toplam 16 milyon liradır. Biz bu yatırımı 1.5 yıl için yapmadık. Bu nedenle bu kararlarını kabul etmedik. Bu kez de bize bazı dayatmalarda bulundular. Bana gönderdikleri ve aleyhimize olan ikale protokolünü imzalamamı istediler. Ben kabul etmeyince bana 'Bu bütün servislerin imzaladığı bir tip protokoldür, imzalamak zorundasın, imzalasan da imzalamasan da seni kapatma yetkimiz var. Sana yönetimde bir karar çıkartıp yardımcı olmak istiyoruz' diyerek baskıyla imzalattılar. Benim emsalim olup, kapanma kararı içerisinde olup kapatılmayan servisler olmasına rağmen bizi kapatmaya zorladılar. Biz kabul etmeyince bu kez de bölgemizdeki bayileri almamızı istediler. Önce Bitlis’teki bayiliği alın dediler, ona tamam dedik. Bu kez de Van’daki bayi ve servisi almaya zorladılar bizi. Biz kabul etmeyince, alma gücümüzün olmadığını söyleyince dayatmaya gittiler. Genel müdürle, CEO ile görüştük ama sonuç alamadık. Ali Koç Bey'in bizi kabul etmesini istiyoruz. Cumhurbaşkanımızın bu konudan haberdar olmasını ve bize destek olmasını istiyoruz” dedi.

'HEM BİZ HEM HALK MAĞDUR OLACAK'

Basın açıklamasının ardından gazetecilere konuşan Muhasebe Müdürü Müjgan Doğan ise "Eşim ile birlikte burada çalışıyoruz. İşsiz kalırsak, üniversitede okuyan iki öğrencimiz var. Bu durumun yaşanması bizi ve çocuklarımızı mağdur edecek. Bölgesel olarak hizmet alanında sıkıntılar yaşanacak. Burada resmi kurum ve kuruluşların güvenlik araçlarını ve 112 araçlarının bakım ve onarımını yapıyoruz. Gece, gündüz, kar, kış, yağmur, çamur demeden bu hizmeti sürdürüyoruz. Bu araçların bakım onarımı için il dışına gidecek olması hem devlete hem de diğer kurumlara bir külfet olacak. Geldiğimiz nokta bizi ve burada çalışan arkadaşlarımızı çok üzüyor" diye konuştu.

Çalışarak 10 nüfuslu ailesinin geçimini sağladığını kaydeden Abdurrahman Köse ve kendisi gibi onlarca arkadaşının mağdur olacağını belirten çalışanlardan Zeki Akay da çalıştıkları servisin kapanmasını istemediklerini, yetkililerin kendilerine yardımcı olmalarını istedi.
Konuya ilişkin bilgi talep ettiğimiz Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ise 2018 yılında alınan yeniden yapılandırma kararı gereği firmanın yetkisinin sonlandırıldığını söyledi.

Ford Otosan’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle “Ford Otosan olarak, 2018 yılında Türkiye genelinde yetkili servis ağımızı yeniden yapılandırma kararı aldık. Bu karar kapsamında, 2018 yılı Eylül ayında, Bitlis Tatvan’daki Tatvan Aydınlar Otomotiv Gıda San. Tic. Ltd. Şti. isimli yetkili servisimizin yetkisinin sonlandırılacağı bilgisi kendilerine resmi kanaldan 1 yıllık fesih ihbar süresi verilerek iletilmiştir. Bu sürenin tamamlanması öncesinde yetkili servisin talebi üzerine iyi niyet hükümleri ve yazılı mutabakatlar çerçevesinde firmaya 1 yıllık fesih süresine ilave olarak, işlerini uygun gördükleri şekilde düzenleyebilmeleri amacıyla 15,5 aylık ek bir süre daha verilmiştir. Bu süre sonu olan 2021 yılı başında da servisin yetkisi mutabakat kapsamında sonlandırılmıştır.”

Öte yandan sonuç alamayan 50 işçi ise önümüzdeki günlerde holdingin İstanbul’daki merkezinin önünde taleplerine cevap alana kadar oturma eylemi ve açlık grevi başlatacaklarını söyledi.