YAZARLAR

Fırında Ratatouille’lu tavuk

Bu sıralar, yine son haftalarda yazdığım üzere, kilo kaybına yönelik bir düzen içerisindeyim. Benim gibi haftasonu oldu mu pizza yapayım, hamburger yapayım (ekmeği de kendim yapıyorum elbette) falan diyen bir insan için evde 7 tane aysberg ve 5 tane taze rezene bulunması ile barışmak çok kolay bir şey değil.

Pişmiş tavuğun başına gelenler hakkında bir deyimimiz var biliyorsunuz. Haksız da sayılmaz, süreci düşünürseniz oldukça tatsız. Dün sabah uyandığımda gördüğüm haberler de çok farklı bir his yaratmadı bende. Daha doğrusu son bir haftanın gündemi de diyebiliriz. TBMM’de en fazla milletvekili bulunan üçüncü parti olan HDP’ye kapatma davası açılması, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi derken hızlı girdiğimiz haftayı, İstanbul Sözleşmesi’nin feshi ve Merkez Bankası başkanının görevden alınması ile kapattık. Gerçekten pişmiş tavukla rekabet halindeyiz, bunu kabullenelim. 

Bu tür dönemlerde yemek tarifi yazmayı çok sevmediğimi daha önce de bir çok defa burada ifade etmişimdir. Ama öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, hep söylerim, ortalama bir Norveçlinin hayatı boyunca gördüğü gündemi muhtemelen bir ayda gören insanlara dönüştük. Sinirlerimiz biraz kösele kıvamına geldi artık. Şahsen bu tür hareketleri de artık batmadan önce tabanını konsolide etmek için yapılan son çabalar olarak değerlendirme eğilimim de olduğundan dolayı, sinirlerimi yıpratmayıp yine güzel bir tarif paylaşma yönüne gideceğim. 

Bu sıralar, yine son haftalarda yazdığım üzere, kilo kaybına yönelik bir düzen içerisindeyim. Benim gibi haftasonu oldu mu pizza yapayım, hamburger yapayım (ekmeği de kendim yapıyorum elbette) falan diyen bir insan için evde 7 tane aysberg ve 5 tane taze rezene bulunması ile barışmak çok kolay bir şey değil. Ancak evdeki bu çılgın malzeme çeşitliliği benim de yaratıcılığımı körüklüyor ve daha önce hiç denemediğim sebzeli tarifler deniyorum. 

Burada elbette sadece yaratıcılıkla iş bitmiyor, ilham alınacak tariflere de yönelmek lazım. Bu konuda sıklıkla kullandığım web siteleri mevcut. Bunlardan birisi BBC’nin Good Food sayfası. Eğer İngilizce ile sorununuz yoksa hararetle tavsiye edebilirim. Bu hafta size vereceğim tarifi de orada gördüm ve olduğu gibi burada yayınlayacağım. 

Bu arada, bu tür yeni bulduğum içerikleri daha yakından takip etmek isterseniz, bu hafta itibariyle Wiser Media adlı yakın zamanda hayatına başlayan bir platformda beni takip edebilirsiniz. Wiser Media, sosyal medyanın kalabalık ve genellikle çok parazit içeren yapısından yorulan ve daha konsantre içerik arayan kişiler için geliştirilmiş bir platform diyebilirim, burada daha çok belli bir alanda kendini geliştirmiş kişilerin okuma, dinleme ve izleme tavsiyelerinin bir araya geldiği, bir konu başlığı hakkında derinlemesine bilgi de edinebileceğiniz koleksiyonlar bulmanız mümkün, bunlara kürasyon diyorlar. İlk başlangıç itibariyle ben içerikleri oldukça keyifli bulduğumu söyleyebilirim. Umarım bu şekilde devam eder. Wiser Media mobil platformlarda uygulama olarak mevcut, ancak giriş için wisermedia.com adresinden kayıt yaptırmanız da gerekiyor. Aklınızda bulunsun, girerseniz de beni takip etmeyi unutmayın. 

Dediğim gibi, bugün Fırında Ratatouille’lu Tavuk yapacağız. Tek bir fırın kabı içerisinde, çok az efor gerektiren bir tarif, işin büyük kısmını fırın hallediyor. Kişi başına 288 kcal içeriği ile hafif, lezzetli ve oldukça kolay bir yemek isterseniz, çok beğenebileceğinize eminim. Ayrıca içerisindeki tavuğu çıkararak hemen vegan bir tarife de dönüştürmek olası, elbette o durumda 4 kişi için sebzeleri tariftekinin iki katına çıkarmayı tavsiye edebilirim. Buyrun başlayalım. 

Malzemeler (4 kişilik)

- 1 patlıcan (irice doğranmış)

- 2 kabak (yarım daire dilimlere ayırılmış)

- 3 adet farklı renklerde California biberi (çekirdekleri çıkarılıp irice doğranmış)

- 2 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze biberiye 

- 4 sap taze biberiye

- 2 büyük diş sarımsak (bıçakla ezilmiş)

- 3 yemek kaşığı zeytinyağı 

- 4 adet derisiz tavuk göğsü

- 250 gr cherry domates (ikiye bölünmüş)

- tuz, taze çekilmiş karabiber 

Fırınınızı 200 dereceye ısıtın. Bir fırın kabına patlıcan, kabak, ve biberleri 2 yemek kaşığı zeytinyağı, bir adet ezilmiş sarımsak, bir tatlı kaşığı kıyılmış biberiye, tuz ve karabiber ile iyice karıştırarak yerleştirin ve fırına atın. 

Kalan bir yemek kaşığı zeytinyağı, bir tatlı kaşığı ince çekilmiş biberiye ve bir diş ezilmiş sarımsağı biraz tuz ve karabiberle iyice karıştırın. Tavukların üzerine bir bıçakla birkaç kesik atın ve yağ karışımını üzerlerine güzelce yayın. En az 15 dakika bu şekilde dinlendirin. 

Sebzeleri fırına koyduktan 20 dakika sonra sebzeleri çıkarın ve içerisine cherry domatesleri ekleyip karıştırın. Fırın kabında yer açarak tavukları sebzelerin arasında tabana da değecek şekilde yerleştirin, üzerlerine de birer dal biberiye yerleştirip, tekrar fırına verin. Yaklaşık 20 dakika daha pişirdikten sonra fırın kabını çıkarıp servis yapabilirsiniz. 

 


Şu koşullar altında ne kadar olabilirse, keyifli günler dilerim. 


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.