Fırıncılar dert küpü: Dayanma gücümüz depomuzdaki un kadardır

Kasım ayında yapılan zamların ardından maliyetlerini karşılayamadıklarını belirten fırıncılar, “Dayanma gücümüz, depomuzdaki un kadardır. Unumuz bittiğinde ne yapacağımızı bilmiyoruz” diyorlar.

Google Haberlere Abone ol

ÇORUM - Artan maliyetler hem fırıncıyı hem ekmeğin fiyatını zorluyor. Çorumlu fırıncılara göre bu ekonomik koşullarda masraflarını karşılayabilmek için ekmeğe yüzde yüz zam yapılması gerekiyor.

'YARIM ASIRDIR BU İŞİ YAPIYORUM, BÖYLE KRİZ GÖRMEDİM'

52 yıldır fırıncılık yaptığını söyleyen Hüseyin Aydoğdu, 1994 ve 2001 krizlerini gördüğünü ancak son 3 ayda gelişen ekonomik kriz gibisini bugüne kadar hiç görmediğini belirterek, “İki hafta öncesinde ekmeklik unun bir çuvalının fiyatını 160 liradan alırken şu anda 320 liraya almak zorunda kalıyoruz” dedi.

Yetiştirilen buğdayın Türkiye’ye yetmediğini, kullanılan unun yüzde 70’inin ithal olduğunu aktaran Aydoğdu, döviz kuru arttığında otomatik olarak bunun un fiyatlarına yansıdığını dile getirdi.

'VERESİYE EKMEK ALAN MÜŞTERİLERİMİZ VAR'

Aydoğdu, “Şu anda ekmeği 1 lira 75 kuruşa satıyoruz. Bizim zarar etmememiz için ekmeğe yüzde yüz zam yapmamız gerekiyor. Ekonomik kriz haliyle müşteriyi de etkiledi. Veresiye ekmek alan müşterilerimiz var. Vatandaşın alım gücü düştüğünde bizim işlerimizde düşmektedir” ifadelerini kullandı.

'BAĞ-KUR'UMUZU, SİGORTAMIZI YATIRAMAZ OLDUK'

Pide fırını işletmecisi Atıf Boyraz’da döviz kurunun yükselmesinin kendilerini çıkmaza sürüklediğini, kepenk kapatma noktasına geldiklerini söyledi. 15 yıldır pidecilik yaptığını dile getiren Boyraz, “İki ay önce torbasını 180 lira aldığım pidelik unun fiyatı şu anda 370 lira. Durum ortada aslında, hiçbir şey konuşmaya gerek yok” dedi.

Atıf Boyraz, “Un fiyatları neredeyse yüzde 300 artmasına rağmen 2,5 liraya sattığımız boş pide fiyatına sadece 75 kuruş zam yapıldı. Bir tarafta una yüzde 300 zam diğer tarafta ise pideye sadece dörtte bir oranında zam. Hadi çık işin içinden. BAĞ-KUR'umuzu, sigortamızı yatıramaz olduk. İşlerimizin yarıya düşmesi de ayrı bir dert. Kriz sadece bizleri değil vatandaşı da vurdu. Bizim işimiz ise vatandaşla. Eskisi gibi pide yaptıran yok. Gördüğünüz gibi oturuyoruz” dedi.