Firavun Tutankhamun'un hazineleri ilk defa İstanbul'da

Firavun Tutankhamun'un hazinelerinin yer alacağı "Çocuk Kral'ın Hazineleri" sergisi, 20 Ocak Cuma günü açılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Firavun Tutankhamun’un hazineleri sergisi 20 Ocak Cuma günü UniqExpo İstanbul’da açılacak.

İngiliz arkeolog Howard Carter tarafından 1922'de “bozulmamış halde bulunan ilk firavun mezarı” özelliği taşıyan Tutankhamun’un mezarından çıkarılan eserler, Mısır’daki Krallar Vadisi’nde gün yüzüne çıkarılan en zengin hazine olma özelliği taşıyor. 1961’den bu yana dünyayı dolaşan sergi Türkiye'ye ilk defa gelecek.

Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’nun bazı bölgelerinde konumlanan Antik Mısır uygarlığının MÖ yaklaşık 3.100 yılından MÖ 30 yılına kadar 3 bin yıldan uzun bir süre boyunca mühendislikte, yazıda ve sanattaki görkemli başarılarıyla bölgedeki en güçlü ve en etkileyici uygarlıklardan biri olduğunu söyledi. 9 yaşında tahta çıkarak Mısır’ın 18'inci Hanedanlığı döneminde hüküm süren ve 19 yaşında gizemli biçimde ölen ‘Çocuk Kral’ Tutankhamun’un Antik Mısır tarihinde farklı bir yeri olduğunu belirten Prof. Dr. Ortaylı, "Tarihe, kültüre, sanata ilgi duyanların yanı sıra her yaştan öğrencinin de mutlaka görmesi gereken bir sergi" dedi.

Sergide, Tutankhamun’un mezar odasından çıkan som altın tabutu, altın ve değerli taşlardan yapılmış ölüm maskesi, savaş arabası, silahları, bastonları, mobilyaları gibi günlük eşyaları arasından seçilmiş  400’ün üzerinde eserin birebir replikaları yer alacak.

Sergi boyunca Antik Mısır ve Tutankhamun ile ilgili Arkeolog Howard Carter’ın günlüklerine dayanan video ve projeksiyon gösterileri ziyaretçilere sunulacak. Sergide hazineye ait 400’ün üzerinde eserin yanı sıra ünlü firavunun gizemli hikâyesi ve Antik Mısır’a dair yeniden kurgulanan görsel unsurlar yer alacak. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)