Finlandiya Cumhurbaşkanı, Erdoğan'ın davetiyle Türkiye'ye geliyor

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö'nün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine 16-17 Mart'ta Türkiye'ye geleceği duyuruldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye gelecek. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Niinistö, Erdoğan'ın daveti üzerine 16-17 Mart'ta Türkiye'ye çalışma ziyareti gerçekleştirecek.

Açıklamaya göre, 17 Mart Cuma günü İstanbul'da yapılacak görüşmelerde, Türkiye-Finlandiya işbirliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak. Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra, NATO Madrid Zirvesi marjında İsveç, Türkiye ve Finlandiya arasında 28 Haziran'da imzalanan Üçlü Muhtıra temelinde Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ile güncel bölgesel ve küresel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulması da öngörülüyor. 

REUTERS'A KONUŞAN TÜRK YETKİLİLER: SEÇİMDEN ÖNCE ONAYLANACAK

Öte yandan Ankara'nın, 14 Mayıs'ta düzenlenecek seçimlerden önce Finladiya'nın NATO üyeliğini onaylamayı planladığı belirtildi. Reuters ajansına konuşan iki Türk yetkili, Finlandiya'nın üyeliğinin İsveç'ten bağımsız olarak onaylanacağını söyledi. Yetkililer, “Finlandiya’nın NATO üyeliğini meclis nisan ortasında kapanmadan önce onaylayabilir" açıklamasında bulundu.

'FİNLANDİYA, İSVEÇ'TEN ÖNCE ÜYE OLABİLİR'

Dün, NATO'ya üyelik sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Finlandiya'nın ülkesinden önce NATO'ya üye olması ihtimalinin arttığını söylemişti. Kristersson açıklamasında, son haftalarda yaşanan gelişmeler sonrası Türkiye'nin Finlandiya'nın üyeliğini onaylayacağının giderek netleştiğini, İsveç ile ilgili çekincelerinin ise sürdüğünü belirtti. Kristersson yine de İsveç'in sonunda NATO'ya üye olacağından emin olduğunu vurguladı.

Ne olmuştu?

İsveç ve Finlandiya, Rusya-Ukrayna savaşının ardından uzun süredir devam ettirdikleri 'tarafsızlık' politikasından vazgeçmişler ve mayıs ayında NATO'ya üyelik başvurusu yapmışlardı. Ancak iki ülkenin NATO'ya üye olmaları için, ittifaka üye 30 ülkenin parlamentolarının onayı gerekiyor. Türkiye ve Macaristan henüz iki ülkenin üyeliklerini onaylamadı.

Macaristan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Csaba Hende geçen hafta, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelikleriyle ilgili oylamanın "önümüzdeki haftalarda" yapılmasının beklendiğini açıklamıştı. Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki son görüşmeler geçen hafta Brüksel'deki NATO karargahında yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, görüşmeler sonrası yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin güvenlik kaygılarının giderilmesiyle ilgili adım atılmalı" dedi.

Türkiye, ocak ayında Danimarkalı ırkçı siyasetçi Rasmus Paludan'ın, Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği binası önünde Kuran yakması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedef alındığı protesto gösterileri nedeniyle üçlü müzakereleri süresiz askıya almıştı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ocak ayı sonunda yaptığı bir açıklamada, “Biz icabında Finlandiya'yla ilgili farklı bir mesaj verebiliriz. Finlandiya'yla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak. Ama Finlandiya da aynı yanlışı yapmaması lazım” demişti. (DIŞ HABERLER)