Finike-Demre-Kaş-Kalkan Duble Yol Projesi: Geç olmadan imza atın

Doğaya ve tarihe büyük zararlar vereceği gerekçesiyle tepki çeken Finike-Demre-Kaş-Kalkan Duble Yol Projesine karşı imza kampanyası başlatıldı: "Geç olmadan bu plana dur diyelim"

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bir kez daha gündeme gelen Finike-Demre-Kaş-Kalkan Duble Yol Projesi hayata geçerse 11 arkeolojik sit ve 9 koruma alanına doğrudan ya da dolaylı olarak zarar verecek. Yapılan hesaplamalara göre 66.073 adet de ağaç kesilecek.

Bölge halkının karşı çıktığı proje için Kaş Kültür Ve Çevre Derneği change.org'dan imza kampanyası başlattı. 

Büyük bölümü zaten üç şeritli olan mevcut yolun genişletilmesinin talep edildiği kampanya metninde şu ifadeler yer aldı: 

Genişliği en az 60 metreye yayılan duble yolun etki alanında ve yakın çevresinde yer alan doğal ve kültürel varlıklarımız sayısı bu projenin iptal edilmesi için tek başına yeterlidir!

Duble yol; 11 arkeolojik sit ve 9 koruma alanına doğrudan ya da dolaylı olarak zarar verecektir. Yol, Beymelek Lagünü ve Kaputaş 1. Derece Doğal Sit Alanlarının, Kaş - Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesinin, Istlada/Hoyran antik kentinin içinden geçerek, dünya çapında tanınan Myra antik kenti ve Sura, Kyaneai antik kentlerinin sınırlarından ise teğet geçerek bölgedeki en değerli doğal ve kültür varlıklarımıza zarar verecektir. 

Finike, Demre, Kaş, Akdeniz bölgesinde korunagelmiş son coğrafyalardan biridir!

Bölge, tüm doğal çevre dokusuyla bugüne kadar korunagelmiş son yerlerden biridir. Duble yolun geçeceği bölge 22’si endemik olmak üzere 454 bitki cinsine ev sahipliği yapmaktadır. Dünyada sadece bu bölgede yetişen Likya Orkidesi, Kaputaş Andızotu, Sürmeli Çiğdemi yayılım alanları üzerinden geçerek bu endemik türlerin popülasyonuna zarar verecektir.

Yol güzergahında 118 hektar tarım alanı (yaklaşık 210 futbol sahası), 57 hektar toplam orman alanı (çalı, geniş yapraklı ve iğne yapraklı), 44 hektar zeytinlik alan ve 95 hektar makilik vejetasyon alanı olmak üzere toplam 321 hektar alan tahrip olacak, sadece 26,75 hektar orman alanında 66.073 adet ağaç kesilecektir.

Tarım alanları ve meralar duble yola terk edilecek, köylerin sosyal ve ekonomik yapısı bozulacak!

Demre’de örtüaltı tarım ve Finike’de coğrafi işaretli Finike portakalı üretiminin yapıldığı kıymetli tarım topraklarından geçerek bölgedeki çiftçimizi ekonomik kayba uğratacaktır. 

Duble yol çoğu yerde bir bariyer gibi iki katlı bina yüksekliğine ulaşan dolgu üzerine oturarak, hayvancılık ve çiftçilikle geçinen 17 köyde, halkın ata toprakları ve evlerinin üzerinden geçerek doğal ve sosyal hayatı bir bıçak gibi ikiye bölecek, burada yaşayan köylülerimizin ekonomik olarak zarar görmesine sebep olacaktır. Flora üzerine getirdiği yıkımın yanında fauna yani yaban hayatı da (hem yol yapımı sırasında gerçekleşecek patlatmalarla hem de sonrasında doğal yaşamı ikiye bölerek) geri dönülmez şekilde olumsuz etkileyecektir.

İnşaat aşamasında büyük tahribat yaşanacak!

Yol ve tünel yapımı sırasında yapılacak olan patlatmalar Demre için hayati önem taşıyan, hem içme suyu hem de tarım sulamasında kullanılan yeraltı su kaynaklarına zarar verecektir. 

Yol yapımı yarma çalışmalarında 19.680.825 m3 hafriyat oluşacak, oluşan bu hafriyatın 7.290.517 m3’ü dolgu amaçlı olarak projede kullanılacaktır. Geriye 12.390.380 m3 hafriyat/moloz fazlası kalmaktadır. Bu hafriyat fazlası, yığılan molozun yüksekliğinin 10 metre olması durumunda dahi 175 futbol sahası kadar alana ihtiyaç duyulacağını göstermektedir. Projede bu hafriyat için ‘’ilgili belediyelerin hafriyat döküm sahalarına taşınacaktır’’ denilmesine rağmen üç belediyenin de bu büyüklükte moloz/hafriyat için döküm alanı bulunmamaktadır. 

Duble Yol, turizmin gözbebeği olarak görülen bölge için yıkım projesidir!

Kaş - Kalkan deniz gören yamaçlarından geçen duble yol sonrasında alan hızlar ranta açılacak ve betonlaşacaktır. Burada kazanan Kaş halkı değil, projeyi çok önceden bilen ve o bölgenin insanından arazileri toplamış olan rantçılar, inşaat firmaları ve sonrasında bölgeye gelip turizm pastasından aslan payını alacak ulusal ve uluslararası firmalar olacaktır. 

Duble yol, Antalya’daki diğer bölgelerden farklı olarak kitle turizmi yerine kültür ve doğal zenginliğine dayalı butik turizmin yaşandığı Kaş’ı kitle turizmine açarak, koruma alanlarına, ÖÇK bölgelerine, arkeolojik sit alanlarına ve bu alanlardaki ekolojik çeşitliliğe zarar verecek Kaş’ın yerel üzerinden işleyen turizm yapısının kökten değişmesine sebep olacaktır. 

Hem kıyı hem dağ kesiminde, üstelik muhteşem manzaralara sahip mevcut alternatif yollar varken duble yol yapılması kamu yararı taşımamaktadır!

Duble yolun maliyeti 2021 yılı verisiyle 2 milyar TL’dir. Bu rakam güncel olmaması bir yana, yapılacak köprü, viyadük, tünel ve kamulaştırma giderleri maliyetin içinde değildir. 64km yol içinde 11 adet köprü-viyadük, toplam uzunluğu 19km’yi bulan 6 tünel yer almaktadır. Kaş- Demre arasında üç şeritli yol varken ve mevcut yollar iyileştirilebilecekken, coğrafyanın koşullarını olağanüstü zorlayarak bu kadar maliyetli bir yatırımın yapılması kamu yararı taşımamaktadır. 

Kaş’ı transit geçen, ilçe merkezi ile bağlantısı olmayan duble yol için bilirkişi raporunda, mevcut Kaş-Kalkan yolunun 28 dakikada geçildiğini, yeni yolun girişinin ise merkeze 12km olan Ağullu Mahallesinden olacağı için 31 dakika süreceğini ve yerel halkın %73’ünün bu şartlarda mevcut yolu kullanmaya devam edeceği rapor edilmiştir. Rapora göre yerel halkın dörtte üçünün mevcut yolları kullanmaya devam edeceği ortadayken, duble yol güzergahının mevcut yolların üzerinden ya da mevcut yollara teğet geçtiği görülürken, Demre – Kaş arasında üç şeritli bir yol zaten mevcutken, sadece belli noktaların fiziki ve geometrik standartlarının iyileştirilmesi yeterliyken, yeniden dört şeritli yolun yapılması ekonomik sıkıntılar içinde yaşayan Türk halkına artı vergi yüküdür, İSRAFTIR!

Sonuç Olarak;

Finike, Demre, Kaş, Kalkan halkı olarak MEVCUT YOLLARIN İYİLEŞTİRİLEREK, bölgemizin tüm tarihi, kültürel, doğal alanları üzerinde geri dönüşü olmayacak tahribata sebep olacak DUBLE YOL PROJESİNİN İPTALİNİ İSTİYORUZ. 

BU TALEBİMİZE SEN DE İMZA AT, BİZE DESTEK OL!

NE OLMUŞTU?

Antalya Valiliği 2017 yılında Kaş – Kalkan dubleyolu için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı almıştı. Bu karara karşı açılan dava, davacılar lehine sonuçlanmış, 2021 yılında da ÇED raporu hazırlanmış ve Finike, Demre ve Kaş etapları birleştirilerek halkın bilgisine sunulmuştu.  Bu arada Finike halkının tepkisiyle Finike etabı geçici olarak plandan çıkarılmıştı. Kaş ve Demre’de ÇED toplantısına yoğun katılım gösteren halk, otoyola karşı çıkmış, mevcut yolların iyileştirilmesini istemişti.

2024 yılında ÇED sürecini tamamlamak amacıyla ÇŞİD Bakanlığında İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı yapılmış, Demre Belediye Başkanı, Finike Belediye Başkan Yardımcısı, Meclis üyeleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar itirazlarını komisyona sunmuş, mevcut yolların iyileştirilmesini talep etmişlerdi. (HABER MERKEZİ)