Financial Times: Türkiye'de genç nüfustaki işsizlik, daha geniş bir krizi şiddetlendiriyor

İngiliz gazetesi Financial Times'ın haberinde, uzmanlar Türkiye'deki genç istihdamını ve genç nüfustaki işsizlik oranlarını yorumladı. Haberde, "Türkiye'deki gençler, kendilerini Covid'in ekonomik sonuçlarıyla daha da şiddetlenen geniş bir istihdam krizinin keskin ucunda buldular" ifadelerine yer verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVARİngiliz gazetesi Financial Times'ın (FT) "Türkiye’nin genç işsizliği daha geniş bir krizi şiddetlendiriyor" başlıklı haberinde, uzmanlar Türkiye'de genç işgücünün istihdamını değerlendirdi. Ekonomistler, Türkiye’nin gençleri arasındaki istihdam oranının iyileştirilememesinin uzun vadeli olumsuzluklara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. FT'nin haberinde, "Türkiye'de 15-24 yaş arasındaki gençler, kendilerini Covid'in ekonomik sonuçlarıyla daha da şiddetlenen geniş bir istihdam krizinin keskin ucunda buldular" denildi. 

'İNSANLAR İŞGÜCÜNÜ TERK EDİYOR'

TOBB Üniversitesi Ekonomi doçenti Güneş Aşık, aktif olarak iş arayanların sayısında azalma olduğu için işsizlik rakamlarında düşüş kaydedildiğini söyledi. Aşık, "İşsiz sayılabilecek aktif olarak iş arayanların sayısı azalıyor. İnsanlar işgücünden çekiliyor" dedi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), işsizlik oranının ağustos ayındaki yüzde 13,2'den eylül ayında yüzde 12,7'ye düştüğünü açıklamıştı.

TÜİK, 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranının, eylül ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,8 puan azalarak yüzde 24,3 olduğunu duyurmuştu. Bu, Türkiye’de yaklaşık her dört gençten birinin işsiz olduğu anlamına geliyor. Çalışma yaşındaki genç nüfusun bir milyondan fazla artmasına rağmen, işgücü dışında kalan nüfusun oranı yüzde 31.1'e yükseldi. Bu rakam geçen sene yüzde 28.7 olarak ilan edilmişti.

'GERÇEK BİR DEĞİŞİME İHTİYACIMIZ VAR'

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde öğretim görevlisi Murat Sağman, "Gerçek işsizlik rakamlarını hesaplamak zor" dedi ve kaç kişinin işgücü dışında kaldığının bilinmediğini söyledi. Sağman da konuyla ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu: "İnşaatın etkisini azaltmaya çalışan ve diğer endüstrilere, özellikle yeni endüstrilere odaklanmaya çalışan yapısal reformlara ihtiyacımız var. Türkiye ekonomisinde gerçek bir değişime ihtiyacımız var ama bu zaman alacak"

Analistler, küresel finansal krizin ardından, yüksek katma değerli sektörler yerine tüketim ve inşaata odaklanan bir ekonomik modele doğru kaymanın, son dönemlerdeki finansal dalgalanmalarla birlikte büyüme eğilimin durmasına neden olduğunu söylüyor. (DIŞ HABERLER/Sputnik)