Financial Times: Türkiye kara para aklamaktan gri listeye alınabilir

Türkiye'nin 'kara paranın aklanmasını ve terörizmin finansmanını engellemede başarısız olduğu' gerekçesiyle Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından ‘gri liste’ye alınabileceği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’nin, kara para aklama faaliyetlerine ve terörizmin finansmanına karşı mücadelede başarılı olamadığı gerekçesiyle Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından ‘gri liste’ye alınabileceği öne sürüldü. İddiaya göre, 1989 yılında G7 ülkelerinin girişimiyle kurulan FATF, Türkiye'yi bu haftaki toplantısında gri listeye alacak.

YARIN AÇIKLANABİLİR

Financial Times (FT) gazetesine konuşan iki Batılı yetkili, FATF'nin ilgili değerlendirmesinde, Türkiye'nin kuruma bağlı Uluslararası İnceleme Grubu tarafından izlemeye alınmasını tavsiye ettiğini söyledi. Kaynaklar, bu tavsiyenin perşembe günü Paris'te düzenlenecek olan FATF toplantısında kabul edilmesinin çok muhtemel olduğunu belirtti.

LİSTEDE 22 ÜLKE VAR

Söz konusu izlemeye alınma süreci 'gri liste' olarak adlandırılıyor; ülkelerin bu inceleme sürecinde, ilgili stratejik eksikliklerini gidermesi bekleniyor. Gri listede şu an için aralarında Arnavutluk, Fas, Suriye, Güney Sudan ve Yemen'in de bulunduğu 22 ülke yer alıyor. 

AB'YE DE UZANABİLİR

FT'nin haberinde, gri listeye alınması halinde Türkiye’nin şu an çekmekte zorlandığı dış yatırımların daha da azalabileceği belirtildi. Haberde, Türkiye'nin FATF tarafından gri listeye alınması halinde, Avrupa Birliği'nin de Ankara'yı kendi kara para aklama listesine almak konusunda baskı altında kalacağı yorumu da yapıldı. (DIŞ HABERLER)