Financial Times, aşıyı bulan Özlem Türeci ve Uğur Şahin'i 'Yılın Kişisi' seçti

Financial Times gazetesi, korona virüsü aşısını bulan bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci'yi 'Yılın Kişisi' seçti. Aşıyı 'günümüzün en önemli tıbbi buluşlarından biri' olarak niteleyen gazete, bu sayede insanlığın '1.6 milyon kişinin ölümüne sebep olan bir hastalığa karşı fiilen bir atak başlattığını' yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz gazetesi Financial Times (FT), geliştirdikleri korona virüsü aşısını bulan bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci'yi 'Yılın Kişisi' seçti. Gazete, Amerikan ilaç firması Pfizer ile ortak bir şekilde aşı geliştiren Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'in kurucu ortakları Şahin ve Türeci'nin, Covid aşısını bir yıldan kısa süre önce geliştirerek olağanüstü bir başarı sağladığını yazdı.

'İLK AŞININ GÖRÜNTÜLERİNİ KAÇIRDILAR'

FT'ye konuşan Türeci ve Şahin, geçtiğimiz hafta ilk aşıların İngiltere'de yapılmaya başlandığı görüntüleri yoğunluk nedeniyle kaçırdıklarını anlattı. Haberde şu ifadeler kullanıldı: "BioNTech'in eş kurucuları, geçtiğimiz hafta dünyanın dört bir yanındaki yetkililerden gelen evrak işleriyle boğuşurken, İngiltere'nin Coventry bölgesindeki bir hastanede 90 yaşındaki Margaret Keenan'ın kollarını sıvayıp onların geliştirdiği Covid-19 aşısını ilk yaptıran kişi olduğu televizyon görüntülerini kaçırdılar."

'İNSANLIĞIN KARŞI ATAĞINI BAŞLATTILAR'

Gazete, "Haberi, arkadaş ve meslektaşlarından gelen mesajlardan aldılar. Fakat o görüntülerde mutlak bir simsegellik vardı: İnsanlığın, bugüne kadar 1.6 milyon kişinin ölümüne sebep olan bir hastalığa atağı fiilen başlıyordu" diye yazdı.

ŞAHİN: GERGİNDİK

Şahin, FT'ye demecinde o gün için "Gergindik" dedi. Aşının altı ülkedeki klinik deneylerde 22 binden fazla gönüllüye uygulandığını görüp analiz etmiş olmalarına rağmen, "İnsanların gerçek dünya koşullarında, denemeler dışında ilk kez aşılandığını görmek farklı" ifadelerini kullandı.

'GÜNÜMÜZÜN EN EN ÖNEMLİ TIBBİ BULUŞLARINDAN BİRİ'

Financial Times, Şahin ve Türeci'yi yılın kişisi seçme kararını şöyle anlattı:

"Zatürre benzeri yeni bir patojenin genetik diziliminin ortaya çıkarılmasından sonra bir yıldan kısa bir süre içinde güvenli ve etkili bir aşıya sahip olabildiğimiz gerçeği, Şahin ve Türevi'nin başarısını, günümüzün en önemli tıbbi buluşlarından biri haline getiriyor. Bilim, doğası gereği yavaş ve özen gerektiren bir iştir. Hipotezlere meydan okunması ve yeni fikirlerin tükenme noktasına gelene dek test edilmesi gerekir. Başarısızlık, bu sürecin önemli bir parçasıdır. Her 10 aşı adayından yaklaşık aşısı hiçbir zaman onay alamaz; birkaç yıl içinde çok dikkatli bir şekilde seçilmiş olsalar ve arka planda sağlık sistemlerinin çökme noktasına gelmesi veya zorlanan bir küresel ekonomi olmasa bile... Tüm bunlar, bu çiftin hastalığı önlemede yüzde 95'in üzerinde başarı sağlayan bir aşıyı geliştirme hızını daha da dikkat çekici hale getiriyor." (DIŞ HABERLER)