Filistinliler Nakba'nın 74'üncü yıl dönümünde ayakta

İsrail'in kuruluşu ve Filistin halkının topraklarından sürgün edilmesini temsil eden Nakba (Felaket) Günü 74'üncü yıl dönümünde anılıyor. Tel Aviv Üniversitesi'nde Filistin bayrağıyla eylem yapıldı.

Filistinliler Nakba (Felaket) Günü için bugün sokaklara çıktı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Filistinliler 15 Mayıs 1948'de topraklarının İsrail tarafından işgal edilmesi ve zorla göç edilmelerini temsil eden Nakba (Felaket) Günü'nün 74'üncü yıldönümü için bugün eylemler düzenliyor.

Nakba bu yıl Filistin topraklarında İsrail polisi tarafından El Cezire muhabiri Ebu Şirin Akile'nin öldürülmesi ve cenazesine saldırmasıyla artan gerilimin ortasında anılıyor.

İsrail yönetiminin yasadışı yerleşim yerlerin sayısının son yıllarda en fazla artırıldığı karara bu hafta imza atması da bölgede yüksek gerilim nedenlerinden biri oldu. Filistinliler peş peşe gelen saldırılara karşı Nakba gününde de mücadele çağrısı yaptı.

El Cezire'nin aktardığına göre, İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde Nakba Günü için 74 saniye sirenler çaldı. Gazze Şeridi'nde de Filistinliler bayraklarıyla sokaklara çıktı. 

ÜNİVERSİTEDE FİLİSTİNLİLERE SALDIRI

Tel Aviv Üniversitesi'nde de Nakba Günü protestosu füzenlendi. İsrail polisi üniversitede Filistin bayrağı açan üç öğrenciyi gözaltına aldı. Üniversitede profesör olan Amal Jamal, El Cezire'ye yaptığı açıklamada, Filistin vatandaşı olan öğrencilerin ilk önce faşist bir grup tarafından saldırıya uğradığını söyledi.

İsrail polisinin saldırıdan önce faşist grupla Filistinli öğrencileri provoke etmeye çalıştığını belirten Jamal, "Nakba'yı anan öğrencilere ilk önce bu grup saldırdı, tepki vermemeye çalışan öğrencileri kışkırtmaya çalıştılar. Polis daha sonra bölgeye girip öğrencileri çevrelemeye başladı ve ardından saldırdı" açıklaması yaptı.

Almanya'nın başkenti Berlin'de bugün yapılması planlanan Nakba eylemleri ise mahkeme kararıyla yasaklandı. 

NAKBA NEDİR?

İsrail'in kurulduğu 14 Mayıs 1948 tarihini müteakiben 15 Mayıs 1948, Filistin halkı için "felaket günü" olarak anılıyor. Yaklaşık 700 bin Filistinlinin göç etmesine, 500'ü aşkın Filistin köyünün boşaltılmasına neden olan işgal, yıllar geçtikçe daha fazla toprak istilası, katliamlar, yasa dışı yerleşim yerleri ve zorunlu göçle devam etti. Nakba Günü ilk kez 1998'de Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) lideri Yaser Arafat tarafından resmi gün olarak ilan edildi. Filistin devleti o tarihten bu yana Nakba Günü'nü resmi olarak anıyor. (DIŞ HABERLER)