Filistin'den 'Bayrak Yürüyüşü'ne tepki: İsrail Kudüs'te ateşle oynuyor

Filistin yönetimi aşırı sağcı Yahudi grupların Doğu Kudüs'te "Bayrak Yürüyüşü" adını verdiği eylemi gerçekleştirmesine "İsrail ateşle oynuyor" tepkisi verdi.

Aşırı sağcılar Doğu Kudüs'te Filistinlilere saldırdı. Foto: Quique Kierszenbaum
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aşırı sağcı Yahudi grupların, Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde "Bayrak Yürüyüşü" yaparak Müslüman mahallesine girmesi ve arbede yaşanması üzerine tepkiler geldi. Filistin yönetimi, "provokasyon" olarak nitelendirdiği yürüyüş için "İsrail ateşle oynuyor" açıklaması yaptı.

İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgal ettiği, 1967'deki Altı Gün Savaşı'nın yıl dönümü, İbrani takvimine göre "Kudüs Günü" olarak kutlanıyor. Bu yılki bayrak yürüyüşü, bir süredir yüksek olan gerilimin gölgesinde gerçekleşti.

'İSRAİL POLİSİ OLAYLARI İZLEDİ'

BBC Orta Doğu Muhabiri Yolande Knell, Eski Şehir'in Şam Kapısı tarafındaki girişinde yaşananları aktardı. Knell, genç İsraillilerden oluşan grubun şarkı söyleyerek dans ettiğini, bayraklar taşıdığını ve davul çalarak Müslüman mahallesine yöneldiğini kaydetti. Olay yerinde çok sayıda İsrail polisi bulunduğu ve polisin yürüyüşçüleri çevrelediği bildirildi.

Normalde tam bu noktada çok sayıda Filistinlinin işe gittiği ya da merdivenlerde oturduğunu aktaran BBC muhabiri Knell, yürüyüş sırasında yalnızca bir grup Filistinli gazetecinin olay yerinde olduğunu belirtti.

FİLİSTİNLİLERE SALDIRI

Yürüyüş öncesi Eski Şehir'in çeşitli noktalarında Filistinliler ile İsrail polisi arasında gerginlik yükseldi. Bazı noktalarda Yahudi gruplarla Filistinliler arasında doğrudan çatışma ve arbede de yaşandı. 50'li yaşlarındaki Filistinli bir kadına aşırı sağcı Yahudi gençlerin biber gazı sıkması ve kadını darp etmesi de kameralara yansıdı.

Filistin Özerk Yönetimi Başkanlık Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, "İsrail, yerleşimcilerin kutsal mekanlara saygısızlık etmesine izin vererek sorumsuzca ve umursamazca ateşle oynamaktadır" dedi. (BBC Türkçe)

Etiketler filistin israil