Filistin için 28 ülkeden 400 parlamenterden ortak açıklama

Aralarında Türkiye'den 62 vekilin de olduğu 386 parlamenter, ortak bir açıklamaya imza atarak 'İsrail ve Filistin'de derhal çok taraflı ateşkes' talep etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 28 ülkeden yaklaşık 400 parlamenter, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırıları altındaki Gazze'ye ilişkin ortak bir açıklama yaparak 'derhal ateşkes' talebinde bulundu.

11 Ocak itibarıyla 386 vekilin imza attığı açıklamada, "İsrail ve Filistin'de derhal çok taraflı ateşkes sağlanması, kalan tüm İsrailli ve uluslararası rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'ye insani yardım girişinin kolaylaştırılması çağrısında bulunmak için bir araya geldik. Kendi hükümetlerimizi ve uluslararası toplumu da uluslararası hukuka uymaya ve ağır insan hakları ihlalleri için hesap verebilirlik arayışına girmeye çağırıyoruz" denildi.

62 PARTİLİ MİLLETVEKİLİ DE ORTAK AÇIKLAMAYA İMZA ATTI

Açıklamayı imzalayanlar arasında, Türkiyeli-Almanyalı milletvekili Sevim Dağdelen, İngiliz vekil Jeremy Corbyn ve ABD'li parlamenterler Ilhan Omar ve Alexandria Ocasio-Cortez de yer aldı. Türkiye'den ise çoğunluğu Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM) olmak üzere 62 milletvekili ortak açıklamaya imza attı. 

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Antep vekili Sevda Karaca, ortak açıklamayı duyurduğu X (eski adıyla Twitter) sosyal medya mesajında, "Bu vesileyle AKP iktidarına yeniden hatırlatıyoruz" diyerek şu ifadeleri kullandı: "İsrail ile yapılan bütün ikili anlaşmalar iptal edilmelidir. Filistin halkının insanca yaşayacağı ekonomik ve sosyal koşullar için her türlü destek sağlanmalıdır. Ülkedeki ABD ve NATO üsleri derhal kapatılmalıdır."

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 23 BİN 469'A YÜKSELDİ

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda, öldürülen Filistinlilerin sayısı son 24 saatte 112 artarak 23 bin 469'a ulaştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in 97 gündür devam eden saldırılarına ilişkin bilgi verildi. İsrail güçlerinin son 24 saatte aileleri hedef alan '10 katliam' işlediği ve bu katliamlarda 112 kişinin öldüğü, 194'ünün de yaralandığı ifade edildi.

Bu sayının sadece hastanelere ulaşan rakamları yansıttığı vurgulanan açıklamada bu haliyle 7 Ekim'den bu yana düzenlenen saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısının 23 bin 469'a, yaralananların sayısının ise 59 bin 604'e çıktığı aktarıldı. Ölenlerden yüzde 70'inin kadın ce çocuklardan oluştuğu yinelendi. (DIŞ HABERLER)