FIFA: Avrupa 'Süper Ligi'ne izin vermiyoruz, men ederiz

FIFA ve 6 kıtanın futbol konfederasyonları, kurulacağı yıllardır iddia edilen "Avrupa Süper Ligi"ne karşı sert uyarıda bulundu. Yapılan ortak açıklamada "Böyle bir turnuvanın, FIFA ve ilgili konfederasyonlarca tanınmayacağını vurgulamak isteriz. Bu tarz bir turnuvaya dahil olan kulüp veya oyuncu, FIFA ya da ilgili konfederasyonun hiçbir organizasyonuna katılamayacaktır" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya futbolunun patronu FIFA, dünyanın önde gelen kulüplerinin kuracağı öne sürülen "Avrupa Süper Ligi"ne hiçbir şekilde müsaade etmeyeceklerini açıkladı. Kurumun internet sitesinden yapılan duyuruda, FIFA, UEFA ve diğer kıta futbol konfederasyonlarının bu projeye karşı oldukları yinelendi ve bu lige katılacak takım ve oyuncuların tüm organizasyonlardan men edilecekleri açıklandı. 

UEFA, açıklamanın "Son zamanlarda medyaya yansıyan bazı spekülasyonlar nedeniyle" yapıldığını belirtti ve konfederasyonların FIFA Dünya Kulüpler Kupası'nı mevcut ve yeni formatında dünya çapındaki tek kulüp müsabakası olarak kabul ettiğini vurguladı.

Açıklamanın altına FIFA Başkanı Gianni Infantino, Asya Futbol Federasyonu Başkanı Shaikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa, Afrika Futbol Federasyonu Başkanı Constant Omari, Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler Futbol Konfederasyonu Başkanı Vittorio Montagliani, Güney Amerika Futbol Konfederasyonu Başkanı Alejandro Domínguez, Okyanusya Futbol Federasyonu Başkanı Lambert Maltock ve UEFA Başkanı Aleksander Čeferin imza attı. Açıklamada "Böyle bir turnuvanın, FIFA ve ilgili konfederasyonlarca tanınmayacağını vurgulamak isteriz. Bu tarz bir turnuvaya dahil olan kulüp veya oyuncu, FIFA ya da ilgili konfederasyonun hiçbir organizasyonuna katılamayacaktır" denildi.

AVRUPA SÜPER LİGİ NEDİR?

Şampiyonlar Ligi'ne benzer bir formatta olması planlanan Avrupa Süper Ligi, iddialara göre Avrupa'nın önde gelen takımlarının katıldığı bir lig formatında oluşacak. Geçmiş dönemlerde Alman ve İngiliz basınında çıkan haberlere göre Avrupa'nın en iyi takımları 2021 yılında UEFA'dan ayrılarak yeni bir lig kuracak. Ligde Real Madrid, Barcelona, Arsenal, Chelsea, Manchester United, Liverpool, PSG, Bayern Münih, Milan ve Juventus'un kurucu takımlar olarak yer alacağı, bazı takımların ise misafir olacağı öne sürülüyor. Küme düşme vs. gibi uygulamaların olmayacağı öne sürülen ligde takımların, diğer spor organizasyonları gibi yüksek ücretli anlaşmalar yapması hedefleniyor. Birkaç yıl önce sızdırılan belgelere dayanılarak yapılan haberlerde, turnuvanın finansmanını ABD'li finans kuruluşu JP Morgan'ın sağlayacağı belirtilmişti.  

Geçen yıl istifa eden Barcelona'nın eski başkanı Josep Bartomeu, görevden ayrılacağını açıklamadan önce "Avrupa Süper Ligi için anlaştık" demişti.

Halihazırda kulüp futbolunun en üst düzey organizasyonu olan Şampiyonlar Ligi'ni düzenleyen UEFA, her defasında bu projeye karşı olduklarını dile getirdi. Dünyaca ünlü birçok futbolcu ve teknik direktör de bu formatın futbolu öldüreceğini ve açgözlülük olduğunu söylemişti. (HABER MERKEZİ)