Fidan: Yunanistan ile yeni ve olumlu bir döneme girdik

Dışişleri Bakanı Fidan ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis, Ankara'da yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis, Dışişleri Bakanlığı'nda yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Gerapetritis ile çok çeşitli konularda verimli bir görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Vilnius’taki NATO zirvesi marjındaki görüşmelerinde konuştukları konuların takibini yaptıklarını aktardı. Fidan, Erdoğan ve Miçotakis’in iki hafta sonra Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu marjında yapacağı görüşmeyi de hatırlattı.

'YENİ YAKLAŞIMLAR KONUSUNDA HEMFİKİR OLDUK'

"Yunanistan ile yeni ve olumlu bir döneme girdik" diyen Dışişleri Bakanı Fidan, "Ege'de görüş ayrılıklarımız var. Bunları geçmişte istişari görüşmelerde de ele alıyorduk. Sürecin önümüzdeki dönemde yeniden başlaması üzerinde durduk. Sorunların çözümüne yeni yaklaşımlar getirme konusunda hemfikir olduk" ifadelerini kullandı.

"Komşumuz Yunanistan ile ön koşulsuz olarak diyalogu sürdürmeye ve ilişkilerimizi her alanda ortak menfaatler temelinde geliştirmeye hazırız" diyen Fidan, 'yasa dışı göç konusunun rekabet değil işbirliği alanı olması gerektiğini, Ege'de daha fazla can kaybı görmek istemediklerini' söyledi. Hakan Fidan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizdeki azınlıkların sorunları konusunda da pek çok olumlu uygulamayı hayata geçirmiştik. Aynı yapıcı yaklaşımı soydaşlarımız için de bekliyoruz. Yunanistan'daki kültürel mirasımızın korunmasına büyük önem veriyoruz. Osmanlı eserlerinin restorasyonunda desteğe hazırız. Bu konuda karşılıklı işbirliği yapabileceğimizi vurguladık. Bugün ayrıca bölgesel konuları da ele aldık. Ukrayna, Libya ve Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdik.

AB'den beklentilerimizi yineledik. Komşumuz Yunanistan'la ön koşulsuz olarak diyaloğu sürdürmeye ve ilişkilerimizi her alanda ortak menfaatler temelinde geliştirmeye hazırız. Sorunlarımızı karşılıklı hak ve çıkarlara saygıyla uluslararası hukuk temelinde çözebiliriz."

'KRİZLERİN BERTARAFI KONUSUNDA ÇOK DAHA HIZLI HAREKET EDEBİLİYORUZ'

Fidan'ın ardından söz alan Gerapetritis de Türkiye ve Yunanistan arasında son dönemdeki işbirliği ortamı için teşekkürlerini iletti. Gerapetritis, "Biz bu açık diyalog kanalları çerçevesinde krizleri bertaraf etmek konusunda çok daha hızlı hareket edebiliyoruz" dedi.

Son yılların tecrübesi bize gösterdi ki dış kaynaklı krizler bir istisna olmaktan çıktı diyerek enerji krizi ve Covid-19 pandemisine değindi. Bunların işbirliği yapılabilecek alanların bazılarına işaret ettiğini belirten Gerapetritis, Vilnius'ta görüşen iki liderin Türkiye ve Yunanistan arasındaki işbirliğinin yeniden başlatılması konusunda yeni bir hedef koydular ve dışişleri bakanları olarak bize görev verdiler" diye konuştu. 

'YOL HARİTASI ÜÇ AŞAMADAN OLUŞACAK'

Gerapetritis, iki ülke ilişkilerinin yol haritasının üç aşamadan oluşacağını aktararak, bunları siyasi görüşmeler, güven artırıcı önlemler ve pozitif gündemin devam ettirilmesi olarak açıkladı. Birinci düzey olan siyasi görüşmelere değinen Gerapetritis, Yunanistan tarafından bu görüşmelere Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexandra Papadopoulou'nun başkanlık edeceğini söyledi. İkinci aşamada güven artırıcı önlemler konusunun olduğunu kaydeden Gerapetritis, "Güven artırıcı önlemler görüşmeleri yakın dönemde başlayacak' dedi.

"Üçüncü olarak, pozitif gündemin devam ettirilmesi yönünde mutabık kaldık" bilgisini paylaşan G​​​​erapetritis, bu görüşmelerin de Yunanistan tarafından Bakan Yardımcısı Kostas Fragogiannis başkanlığında devam edeceğini bildirdi. (DIŞ HABERLER)