Nijeryalı Festus Okey'i vuran polisin 6 yıla kadar hapsi istendi

Nijeryalı Festus Okey'in 13 yıl önce Beyoğlu Polis Merkezi'nde vurularak öldürülmesine ilişkin yargılanan polis memuru Cengiz Yıldız'ın "taksirle öldürme" suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nijeryalı sığınmacı Festus Okey'in 13 yıl önce Beyoğlu Polis Merkezi'nde vurularak öldürülmesine ilişkin davanın, Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından ikinci kez bozulmasının ardından yeniden görülmesine devam edildi.

İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanık Cengiz Yıldız'ın avukatı Vehbi Kahveci ile Festus Okey'in annesi Love Odachımere Ogu ve kardeşi Tochukwu Gameliah Ogu'nun avukatları katıldı. 

Duruşmada söz alan müdahil avukatları, maktulün omzuna 90 derece açıyla kurşun isabet etmesi ve el swaplarında atış artığının bulunmaması hususlarının dikkate alınmasını talep ederek, "olası kastla öldürme" suçundan hüküm kurulmasını istedi. 

Sanık avukatı ise yargılama aşamasında, polis merkezinin o günkü durumunun tespitine yönelik taleplerinin karşılanmadığını belirterek, bu hususun araştırılmasını talep etti.

Cumhuriyet savcısı daha sonra duruşmada esasa ilişkin görüşünü açıkladı. Sanığın eyleminde kast, olası kast veya bilinçli taksirle hareket ettiğine ilişkin cezalandırılmasına yeter delil bulunmadığı savunulan mütalaada, ancak polis memuru olan sanığın mesleğinin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı hareket ettiği kaydedildi.

Mütalaada, Yıldız'ın, maktulün ölümüne sebebiyet vermek suretiyle "taksirle öldürme" suçunu işlediğinden 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması, olayda kullanılan tabancanın ilgili kuruma teslimine karar verilmesi istendi.

Mütalaaya karşı savunması sorulan sanık avukatının süre talebini kabul eden heyet, duruşmayı erteledi. 

NE OLMUŞTU?

Nijeryalı sığınmacı Festus Okey, 20 Ağustos, 2007 tarihinde polis tarafından gözaltına alındıktan sonra, Beyoğlu polis karakolunda bir polis memuru tarafından vurulmuştu. Ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Festus Okey’in ateş edilme mesafesini kanıtlayacak delil niteliğindeki kanlı gömleği hastanede kaybolmuştu.

Okey’i vuran polis memuru Cengiz Yıldız hakkında açılan dava yıllarca sürdü. Sanık polis memuru mahkeme tarafından 2011 yılında taksirle adam öldürmekten 4 yıl 2 ay hapis cezasına mahkum edilmişti. Üye hakimlerden biri, sanık polisin olası kastla adam öldürmekten 20 yıl ceza alması gerektiğini savunmuştu. Karar temyiz edilmişti.

Festus Okey’in davası, insan hakları için çalışan aktivistler, Göçmen Dayanışma Ağı (GDA) gibi organizasyonlarca senelerce takip edilmişti. Davaya müdahil olmak kişiler hakkında ‘mahkemeye hakaret’ ve ‘adil yargılamayı etkileme’ gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı.

Okey’in Nijerya’daki ağabeyi Tochukwu Gameliah Ogu’nun davaya müdahillik talebi reddedilmişti. Gerekçe ise mahkemenin Ogu’nun Festus Okey ile akrabalık bağını gösteren DNA raporunu yetersiz bulması olmuştu. (HABER MERKEZİ)