YAZARLAR

Fenerbahçe iyi, Demirspor acemi

Adana Demirspor'un belirsizliklere açık doğaçlama oyunu, Fenerbahçe’ye çok ciddi olanaklar sunmasına rağmen, Vitor Pereira, henüz hem hücum hem de savunma dengesini inşa edemediği için, Fenerbahçe, bu altın ikramları değerlendiremedi. 

Eğer Vitor Pereira üçlü defansın taktik sistemine sadık kalırsa, bu sezon Fenerbahçe’nin, kolay gol yemeyecek bir takıma dönüşme ihtimali çok yüksek. Top rakibe geçtiği anda Fenerbahçe defansı hızlı beşli hale gelebiliyor. Sol tarafta Novak’ı sürekli takviye eden bir Ferdi vardı. Sol'da aynı şeyi, Osayi Samuel, Tisserand için yaptı. Defansın beşlendiği anda merkezin önü Zajc ve Gustavo tarafından kapatılırsa, bu takıma gol atmak hiç kolay olmayacak. Szalai, hem ayağına hem de kafasına hâkim bir oyuncu, bu garanti, üçlü defans oyununu Fenerbahçe için meşru ve geçerli hale getirir. 

Savunma anlayışının, bu prensipler tarafından yapılandırılıyor olması, bütün sorunların çözümü anlamına gelmiyor. Yukarıda anlattığım ayrıntılar, Fenerbahçe’nin rakibi nasıl karşıladığını anlatır. Ama bu kurgu, bölgelerarası geçişlerin temelini oluşturan yapıların kendisine dair bir şey söylemez. Adana Demirspor maçında Fenerbahçe defansı, çok fazla açılış pas organizasyonu yapmadı. Bunun nedeni Adana Demirspor'un ileride bölgesel baskı yapmaya pek niyetli olmayışıydı. İkinci neden ise kaleci Altay’ın uzun vuruşlara hevesli görünmesiydi. 

Adana Demirspor'un belirsizliklere açık doğaçlama oyunu, Fenerbahçe’ye çok ciddi olanaklar sunmasına rağmen, Vitor Pereira, henüz hem hücum hem de savunma dengesini inşa edemediği için, Fenerbahçe, bu altın ikramları değerlendiremedi. 

Eğer bir takımda Mesut Özil varsa, o takım bu kadar uzun ve dikine oynayamaz. Ya bu oyundan vazgeçersiniz ya da Mesut Özil’den. Mesut Özil, gelmiş geçmiş en iyi pasör oyuncuların başında gelir. Dolayısıyla Özil'li bir hücum planı mutlaka çok örgülü olmak zorunda. Dikine hücum imkanları, tali ve ikincil planda olmak zorunda. Belli ki Vitor Pereira henüz belirgin bir hücum planına yatırım yapmamış. Ama Portekizlinin çok sorumlu davranıp, bu uçar kaçar plandan vazgeçeceğini düşünüyorum. 

Adana Demirspor, henüz bir oyun planına sahipmiş gibi durmuyor. İkinci bölgeden üçüncü bölgeye top atmak eğer Samet Aybaba nezdinde bir plan ise, Adana Demirspor'u iyi günler beklemiyor demektir. Ayrıca, Balotelli’nin varlığı da bu hengâme oyunu meşru kılmaz. Balotelli bu maçta bile, final vuruş ustası olduğunu belli etti. Yapılacak iş, topu kenara taşıp oradan ceza sahasına kesmekten vazgeçip, Balotelli’ye doğru dürüst bir hücum oyunu inşa etmektir. Belhanda, eğer disipline edilirse, Gökhan İnler ile birlikte bu planın önemli parçası olabilir. Castro aynı plana uyum sağlayabilir. Akintola, tipik piyasacı oyuncu. 

Doğrusunu söylemek gerekirse, Samet Aybaba’nın stratejik olarak, hangi oyun tarzına karar verdiğini anlayamadım. Kontratak planı sanki defansif tarzdan yanaymış gibi görünse de, savunmanın örgüsüzlüğü başka şeyler söylüyor. Sadece Balotelli ve Belhanda bir takımı hücumcu yapmaz. Bu çok tehlikeli bir hata olur. Adana Demirspor ve dolayısıyla Samet Aybaba, bu ligde kalıcı olmak istiyorsa, sıkı bir savunma takıma dönüşmek zorunda Demirspor. 

 


Ali Fikri Işık Kimdir?

Ali Fikri Işık, 1958 yılında Mardin’in Savur ilçesine bağlı Xeramemo köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Batman’da, liseyi ise Silvan’da okumuştur. 1978 yılında Batman'da “Sesleniş” Gazetesiyle yazın hayatına başlamış. 1985 yılında yazarlar kooperatifi olan Yazko’nun dergisi “Yazko Somut”ta, 1994 yılında “Zone News” gazetesinde, 1995 yılında haftalık dergi “Roj”da, 2010 yılında Taraf gazetesinde, 2016 yılında “BasNews ve Kurdistan24 Türkçe'de yazmıştır. Amedspor Kaos ve Direniş Amedspor kitaplarının yazarıdır.