'Felsefi açıdan bakıldığında virüsün de yaşama hakkı var' diyen Hint siyasetçiye tepki

Hindistan'da eski siyasetçi, korona virüsünün mutasyon geçirmesini "Felsefi açıdan o da canlı bir organizma. Bizler gibi onun da yaşamaya hakkı var” diye izah etmeye kalkışınca tepki çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan'ın kuzeyindeki Uttarakhand eyaletinin eski başbakanı Trivendra Singh Rawat, ülkesinin pandeminin ikinci dalgasının en kötü günlerinden geçtiği bir dönemde, 'korona virüsünün de insanlar gibi yaşamaya hakkı olan canlı bir organizma olduğunu' söylemesiyle tepki çekti. Uttarakhand eyaletinin bu sene aniden görevden alınan eski başbakanı, yerel bir televizyona demecinde mutasyonları açıklamaya çalışırken “Felsefi açıdan bakılırsa, korona virüsü de canlı bir organizma. Bizler gibi onun da yaşamaya hakkı var” dedi.

“Ancak biz (insanlar) kendimizin en zeki canlı olduğunu düşünüyoruz ve onu ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. O da sürekli olarak kendini mutasyona uğratıyor” diye sözlerini sürdüren Rawat, bunun yanında, insanların korona virüsünden korunmak için ondan daha hızlı ilerlemesi gerektiğini söyledi. 

Sputnik'in aktardığına göre, Rawat’ın açıklamaları hem siyasetçiler hem de kamuoyundan tepki aldı. Twitter’da bir kullanıcı iğneleyici bir dille, “Öyleyse bu virüse sığınak sağlamalısınız” dedi.

Hindistanlı siyasetçiler de Rawat’ın açıklamasının, ‘hem duyarsız hem de aptalca olduğu’ yorumu yaptı. Uttarakhand’ın Kongre Başkan Yardımcısı Suryakant Dhasmana, “Söyledikleri aptallık ve saçmalık. Aklını kaybetmiş, partisinin yerine başkasını getirmiş olması nedeniyle ileriyi göremiyor” dedi. Dhasmana şöyle devam etti: “Virüs canlı bir organizma; (Hindulara göre şeytan olan) Ravana, Kansa ve Mahishasura da öyleydi. Ancak hepsi tanrılar tarafından öldürüldü, zira bu virüs gibi onlar da dünyayı yok ediyorlardı. Rawat saçmalıyor.”

Diğer yandan bu, Rawat’ın tepki çeken ilk açıklaması değil. Hint siyasetçi 2019’da da ineklerin 'nefes alıp veren tek hayvanlar' olduğunu söylemesiyle kamuoyunu ‘şaşırtmıştı.’ Rawat, bu yılın mart ayında partisi tarafından aniden görevden alınmıştı. (Sputnik)