Fed'in zararı 122,6 milyar dolara ulaştı

Varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artırımlarına başlayan Fed, Eylül 2022 itibarıyla zarara geçmesinin ardından kasım sonu itibarıyla 122 milyar doların üzerinde zarar etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fed verilerine göre Mart 2022'de varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artırımlarına başlayan Fed'in Eylül 2022 itibarıyla zarara geçtiği görüldü. Bankanın zararı, faiz artırımlarına paralel olarak artarken kasım sonu itibarıyla 122,6 milyar dolara ulaştı.

Agresif para politikası duruşu Fed'in finansallarını etkilemesinin yanı sıra faiz giderleri artan ABD Hazinesi üzerinde de baskı oluşturdu. ABD Hazinesi ise 33 trilyon doların üzerindeki kamu borçlarının Ekim 2023 sonu itibarıyla 1 trilyon doları aşan faiz maliyetiyle mücadeye devam ediyor.

Para politikası görünümüne ilişkin belirsizlik ise Fed'in zararını ne zaman telafi edeceğine ilişkin tahminleri zorlaştırdı.

Fed'in St. Louis Şubesi ekonomistleri Miguel Faria e Castro ve Samuel Jordan-Wood tarafından kasım sonunda yayımlanan analizde, Fed'in son 10 yılın büyük bir bölümünde Hazine'ye her ay 5 ila 10 milyar dolar arasında para aktarırken, Eylül 2022 itibarıyla aktaramadığına işaret edildi.

Para politikası görünümüne ilişkin belirsizlik, zararın nihai boyutunun ne kadar olacağını, ne zaman son bulacağını ve Fed'in zararı ne zaman telafi ederek Hazine'ye aktarmaya başlayacağını tahmin etmeyi zorlaştırırken St. Louis Fed ekonomistleri, Fed'in zararını karşılamak ve ABD Hazinesi'ne tekrar para aktarmaya başlamak için yaklaşık 4 yıla daha ihtiyacı olacağı tahmininde bulundu. (HABER MERKEZİ)

Etiketler FED zarar dolar