FDA ilk kez bir elektronik sigaranın satışına resmen izin verdi

Elektronik sigaraları ve bu ürünler için üretilen likitleri mahkeme kararı ile incelemekte olan ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ilk kez bir e-sigaranın satışına izin verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ilk kez bir elektronik sigaraya izin verdi. Ülkedeki sayısız elektronik sigara türü ile bu ürünler için üretilen likitleri mahkeme kararı ile incelemekte olan FDA, R.J. Reynolds firmasının ürettiği Vuse Solo isimli elektronik sigaranın ve nikotin aromalı kartuşun satışını onayladı. 

FDA kararında, firmanın sunduğu verilere göre, bu elektronik sigarayı söz konusu kartuşla içen nikotin bağımlılarının geleneksel sigara kullanımında ve zararlı kimyasal maddelere maruz kalma oranında ciddi bir azalma yaşandığı belirtildi.

AROMALI LİKİTLERE ONAY YOK

Bununla birlikte, FDA'in aynı firmanın aromalı likitlerine onay vermemesi dikkat çekti. Açıklamada, Vuse'un aromalı likitleri için yaptığı 10 başvurunun reddedildiği, şirketin mentol aromalı nikotin formülünü satma başvurusunun ise hâlâ değerlendirme sürecinde olduğu belirtildi.

'FDA ONAYLI' ANLAMINA GELMİYOR

Kararda, Vuse Solo ile nikotin kartuşunun FDA onayıyla satışının devam edebileceği ancak bu durumun bu ürünlerin 'FDA onaylı' olmadığı ve normalde sigara içmeyenlerin elektronik sigara kullanmaması gerektiği vurgulandı.

6.5 MİLYON BAŞVURU İNCELENİYOR

FDA, mahkeme kararıyla bir süredir Amerikan piyasasında satılan çok sayıda elektronik sigarayı ve ilgili ürünleri inceliyor. Kurumun şu ana dek bir milyondan fazla başvuruyu reddettiği belirtilirken, Amerikan basınına göre inceleme süreci sigara firmalarını lobicilik faaliyetleri nedeniyle yavaş ilerliyor. CNBC News'un haberine göre, kurum toplamda 500 şirketten 6.5 milyon başvuruyu inceleyecek.

Öte yandan ABD'de çok sayıda elektronik sigara türü satılabiliyor. Aromalı likitlerin özellikle gençler arasında çok popüler olduğu belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)