Fazıl Say: Viyana-Münih treninde adım atacak yer yoktu, 1980’lerdeki soğuk savaş yılları gibi

Münih konseri için Almanya'ya giden piyanist Fazıl Say Twitter hesabından bir paylaşım yaparak, "Viyana-Münih treninde adım atacak yer yoktu. 1980’lerdeki soğuk savaş yılları gibi" yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'nın Münih kentinde konser veren besteci ve piyanist Fazıl Say, sosyal medya hesabından bir paylaştım yaptı. Say, "Dün Viyana-Münih treninde adım atacak yer yoktu. Binlerce mülteci. Ukraynalılar. 1980’lerdeki soğuk savaş yılları gibi" ifadelerini kullandı. 

Say, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Çinyağı iyi gelir. Zihin açıcımdır. Tavsiye ederim. Dün akşamki konserde finalde “Kara Toprak” vardı. Anlatayım niye vardı; Zor, her gün konser. Sabah, yol, uçak, otel, salon, konser, otel… Sabah, tren, otel, salon, konser, otel… (Pandemide ‘bu hayata bir daha dönülecek mi?’ diye sorup duruyordum, işte, cevabım burada.) Şimdi: Münih’in yeni konser salonu hele çok yorucuydu. Oranın da yeni bir piyanosu var, söz dinlemeyen bir enstrüman. Salonun akustiği temiz ama sahnede çalan için hayli sert, çok ciddi bir mücadele verdik alıştığımız sesleri, hislerimizi bulmak uğruna, orkestra da ben de… Her neyse bunlar küçük dertler…

Dün yolculuk günüydü, Viyana-Münih treninde adım atacak yer yoktu. Binlerce mülteci. Ukraynalılar. Bunların hepsi, eşine, babasını savaşta geride bırakmış, hüzünlü anneler ve ağlayan çocuklarıydı. Almanya sınırında bir saatlik gümrük kontrolü yapıldı. 1980’lerdeki soğuk savaş yılları gibi. Kader…

Başa dönelim; 'Kara Toprak', işte bu insanlara, savaş mağduru çocuklara ithafen aldığım bir haliyle, o hislerle, onları düşünerek ve şu dünyanın haline kızarak… Seyircilere bunu bu haliyle anons etmedim, neyin niye olduğunu müzik anlatabilmeli zaten…"