Fauci: Omicron herkesi bulacak, aşılılar daha az etkilenecek

Beyaz Saray Sağlık Başdanışmanı Anthony Fauci: Sıradışı ve daha önceden görüşmemiş derecedeki bulaşıcılığıyla, Omicron nihayetinde herkesi bulacak. En çok aşısızlar etkilenecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) çok hızlı yayılan Omicron varyantı konusunda "Bu hızda giderse, Avrupa'nın yarıdan fazlasına bulaşacak" uyarısının ardından, ABD'de salgın yönetiminin en yetkili uzmanı Anthony Fauci'den de benzer bir açıklama geldi. Fauci, 'Omicron'un er ya da geç herkese bulaşacağını' söyledi.

Beyaz Saray Sağlık Başdanışmanı olan Fauci, düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde (CSIS) yaptığı konuşmada "Sıradışı ve daha önceden görüşmemiş derecedeki bulaşıcılığıyla, Omicron nihayetinde herkesi bulacak" dedi. 

'AŞILILARI AZ ETKİLEYECEK'

Fauci, aşılıların bazılarının da Omicron'a yakalanacağını ama hastalığı hafif atlatacağını vurguladı. Aşısızların ise Omicron'un etkisini hissedeceğini söyleyen Fauci şu ifadeleri kullandı: "Aşı olanlar ve güçlendirici dozu yaptıranlar da maruz kalacak. Bazılar, belki birçoğu enfekte olacak. Fakat bazı istisnalar olmakla beraber çok büyük bir çoğunluğu, hastaneye yatma veya ölüm açısından makul bir şekilde daha iyi olacak. Bu durumun ağır yükünü aşısızlar çekecek."

DSÖ'den de dün benzer bir uyarı gelmişti. DSÖ'nün Avrupa Direktörü Hans Kluge, yayılma hızının kesilmemesi halinde, önümüzdeki 6-8 haftada Avrupa nüfusunun yüzde 50'den fazlasının enfekte olmasının öngörüldüğünü söylemişti. Kluge, 2022'nin ilk haftasında Türkiye'nin de yer aldığı Avrupa bölgesinde yeni raporlanan vaka sayısının 7 milyonu geçtiğini söylemiş, vakaların iki hafta içinde iki katından fazla arttığına dikkat çekerek "Sağlık Ölçütleri ve Değerlendirme Enstitüsü (IHME), bu hızda, Avrupa bölgesinde önümüzdeki 6-8 hafta içinde nüfusun yüzde 50'sinden fazlasının enfekte olacağını öngörüyor" demişti. (DIŞ HABERLER)