Fatsa’da 200 gündür altın madenine karşı kitap okuyorlar

Fatsa ilçesinde yaşayanların altın madenine karşı başlattığı kitap okuma eylemi, 200’üncü gününe ulaştı. Kitap okuma eylemine hem çevredekiler hem de sosyal medya kullanıcıları destek verdi.

Google Haberlere Abone ol

ORDU - Fatsalı Onur Güngör, 200 gün önce ilçede bulunan altın madeni şirketine karşı ilçe meydanında tek başına çıplak ayakla kitap okuma eylemi başlattı. Sosyal medya hesaplarından eylemini duyuran Güngör’e kısa sürede destek geldi.

MADEN İLÇEDEN GİDİNCEYE KADAR OKUMAYA DEVAM

Toprağı, en iyi çıplak ayakla hissetmenin mümkün olduğunu düşünen Güngör, bu nedenle çıplak ayakla kitap okuma eylemi başlattığını belirtti. Kısıtlama günlerinde evde, diğer günlerde ise meydana giderek bazen tek başına bazen de kalabalık bir şekilde kitap okuyan Güngör, maden şirketi ilçeyi terk edene kadar kitap okumaya devam edeceğini söyledi. Akşam saat 17.15’ de 15 dakika kitap okumak içim herkesi meydana davet eden Onur Güngör, "Yağmur, çamur demedik ve meydanda çevre ve doğa katliamcılarını, siyanürle toprak ayrıştırılmasını ve suların kirletilmesine protesto ettik. Otoritenin ve madencilerin beklentisi şöyleydi; binlerce insan bir araya gelir, bağırıp çağırırlar, protesto ederler, basın açıklaması yaparlar ve dağılırlar. Böylece unutulur gider ve biz de işimize devam ederiz. Bu sefer böyle olmadı. 200 gündür bıkmadan, usanmadan her gün meydana geldiler. Meydana gelemeyenlere sesleniyorum, çıplak ayakla kitap okuduğunuz fotoğraflarınızı sosyal medya hesaplarından yayınlayabilirsiniz. Bu şekilde sessiz çığlığımızın duyulmasına yardımcı olun" diyerek destek istedi. Eylemin 200’üncü gününde ise yüzlerce insan Fatsa Meydanı’nda oturarak 15 dakika kitap ve gazete okudu.

Onur Güngör (en solda), altın madenine karşı meydanda kitap okuma eylemi yapıyor

ALTIN MADENİNE KARŞI DAVA AÇILDI

Ordu'nun Fatsa ilçesinin Bahçeler Mahallesi’nde 2014 yılında başlatılan siyanürle altın ayrıştırma çalışması yapan şirkete verilen süre, 27 Ocak tarihinde tamamlandı. Ancak şirket bölge halkının tepkilerine rağmen süre bitmeden maden alanını genişletmek için ÇED süreci başlattı. Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) ve bölge halkı, şirkete karşı yürütmeyi durdurma davası açtı. Altın madenine karşı 200 günlük eyleminin yanı sıra hukuki süreç de devam ediyor. (DUVAR)

Etiketler altın madeni Fatsa