Fatma Şengül’ün katiline verilen haksız tahrik indirimi kaldırıldı

Fatma Şengül’ü öldüren Zeynel Akbaş’a haksız tahrik indirimi uygulanmasına itiraz eden avukatların İstinaf Mahkemesi’ne taşıdığı dosyada karar çıktı. Zeynel Akbaş’a verilen haksız tahrik indiriminin kaldırılmasına hükmeden mahkeme sanığa müebbet hapis cezası verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Maltepe’de aynı iş yerinde çalıştığı Fatma Şengül’ü öldüren Zeynel Akbaş’a verilen ağır tahrik indirimi İstinaf Mahkemesi tarafından bozuldu ve Akbaş’a kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası verildi. Ailenin avukatı Aylin Mert, sanığın ağırlaştırılmış müebbet alması için dosyayı Yargıtay’a taşıyacaklarını söyledi.

Fatma Şengül’ü öldüren Zeynel Akbaş’a uygulanan haksız tahrik indirimi ailenin ve avukatların itirazı sonucu İstinaf Mahkemesi’ne taşındı. Dosyanın İstinaf Mahkemesi’ndeki ikinci duruşması saat 10.30’da İstanbul Bölge Adliyesi’nde görüldü. Davanın ilk duruşması 7 Aralık 2020’de görülmüş ancak sanık avukatının son anda mazeret bildirmesiyle ertelenmişti.

‘TANSİYONUMDAN DOLAYI SİLAH TAŞIRDIM’

Duruşmaya SEGBİS üzerinden katılan sanık Zeynel Akbaş, suçu tasarlayarak işlemediğini öne sürdü ve şöyle konuştu: “Alışveriş yapmaya gittim, Fatma Şengül’e rastladım. Tansiyon hastalığımdan dolayı silah taşırdım. Pek geçinemiyorduk. Tansiyonumdan dolayı yaptım.”

Açelya Şengül

‘PUSU KURDU, PLANLAYARAK KATLETTİ’

Bunun üzerine söz alan Fatma Şengül’ün kızı Açelya Şengül, “Bu adam Gülsuyu tarafında oturuyor, biz Gülensu’da oturuyoruz. Bu iki yer arasında minibüs hattı farklı. 'Peynir almaya geldim, tansiyon hastasıyım' diyor ama pusu kurduğu evimize gelmek için 2 km yokuş çıktı. Annemi evimizin önünde planlayarak katletti” diye konuştu.

‘SEVİNCİMİZ VAR AMA BURUK’

Mahkeme heyeti uygulanan haksız tahrik indiriminin kaldırılmasına ve sanığa müebbet hapis cezası verilmesine karar verdi. Bu kararın davayı takip eden kadınların mücadelesi sonucu alındığını söyleyen avukat Aylin Mert, şöyle konuştu: “Sevincimiz var evet, ama buruk bir sevinç. Aylardır bu kararın verilmesi için uğraşıyoruz. Bunun tamamen hukuka uygun bir karar olduğunu söyleyemeyiz. Baştan beri Fatma Şengül cinayetinin tasarlanarak işlenmiş bir cinayet olduğunu söyledik. Dosyadaki tüm deliller de bunu işaret ediyordu. Zeynel Akbaş, Fatma’nın evini önceden tespit etmiş ve silahına 20’ye yakın fişeği doldurarak Fatma’nın evden çıkmasını beklemiştir. Karar görece iyi bir karardır ama bizim için yeterli değildir. Bu cinayet tasarlanmış bir cinayettir.”

Davadan adaletli bir karar çıkmadığı için uzun zamandır annesinin mezarına gidemeyen Açelya Şengül, “Anneme çiçekler aldım buradan çıkıp mezarına götüreceğim” dedi. “Bu karar bir nebze de olsa içimizi rahatlattı” diyen Şengül, dosyayı Yargıtay’a taşıyacaklarını söyledi:

“Gönül isterdi ki ağırlaştırılmış müebbet alsın. Ama en ağır cezayla yargılansa bile ben bir daha annemin kokusunu asla duyamayacağım, anneme bir daha asla sarılamayacağım.”

NE OLMUŞTU?
30 Mart 2019’da İstanbul Maltepe’de işe gitmek üzereyken evinin önünde öldürülen Fatma Şengül’ün katili Zeynel Akbaş’a kasten öldürme suçundan dava açıldı. Anadolu Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 19 Aralık 2019 tarihli duruşmasında karar çıktı. Mahkeme heyeti, ağırlaştırılmış müebbet istemiyle yargılanan Zeynel Akbaş’a "haksız tahrik indirimi" uygulayarak 18 yıl hapis cezası verdi.