YAZARLAR

Fatih Terim artık başkan olmalı

Transferi biliyorsun hoca, teknik direktör seçimini de iyi yapacağını düşünüyoruz. Geç otur koltuğa, görelim bakalım oralar yedek kulübelerinde oturmaya benziyor muymuş? Fatih Terim için hep söylüyorum; boş işleri bıraktı mı, futbol dışı konuları, hoca rakipsiz. Kendini sadece futbola verdiğinde isterse elinde vasat bir kadro olsun bir oyun ortaya çıkarıyor, bir hedefe ulaştırıyor. Ama hoca bu işlerle ilgilenmeye devam edecekse, açık konuşuyorum, mayısta başkanlık için adaylığını açıklasın.

Bir söz vardır ya; “Çok biliyorsan, yap da görelim”...

Fatih Terim, sadece Galatasaray camiasının değil, belki de Türk futbolunun “1 numarası". Ona imparator diyenler olduğu kadar ona antipati besleyenler de var. Fatih Terim'in teknik direktörlüğünü tartışacak değiliz. Fatih Terim'in teknik direktörlüğü tamamen tartışmaya kapalı bir konu esasında. Ama hoca bir şekilde futbolun içinde olup, 'futbol dışı' dünya kadar meseleyle karşımıza çıkabiliyor ve tartışmalar yaratıyor. Maçtan atılmalardan tutun da basın açıklamalarına kadar...

Fatih Terim, 22 Aralık 2017'de yeniden Galatasaray'da göreve geldi. Onu yeniden Galatasaray'la kavuşturan başkan ise Dursun Özbek'ti. Ocak ayındaki seçimde ise koltuğu Mustafa Cengiz devraldı. Fatih Terim'in o tarihten bugüne kadar gördüğü transfer dönemleri şu şekilde:

- 2018 Ocak

- 2018 Temmuz

- 2019 Ocak

- 2019 Temmuz

- 2020 Ocak

- 2020 Temmuz

- Şu anki 2021 Ocak transfer dönemi

Devre arasında göreve geldiğinde Dursun Özbek yönetiminin, Cenk Ergün ve Igor Tudor'un kurmuş olduğu kadroyla zaten 2018 Haziran'da şampiyonluk yaşamıştır Fatih Terim ve Galatasaray. Fatih Terim'in Galatasaray'da bu geride bırakılan 6 transfer döneminde 50'ye yakın oyuncu sirkülasyonu yaşanmıştır. Dünyanın hiçbir büyük liginde, hiçbir büyük takımında bu sayıda oyuncu sirkülasyonu yaşanmaz. Alt yapı için seçmeler yapsan bile bu kadar oyuncu hareketliliği görülmez. Fatih Terim'in Galatasaray'a toplamda 8 şampiyonluk yaşatmış olduğu gerçeğini kimse inkar edemez. Galatsaray'ın 22 şampiyonluğu olduğunu düşünürsek bu sayı bunun 1/3'ünden fazla bir sayıya tekabül ediyor. Ama Galatasaray'da her Fatih Terim dönemi sonrası muhakkak ekonomik bir enkaz kalıyor geriye. Bunu kalın puntolarla yazıp altını çizmek gerekiyor.

Fatih Terim, geçtiğimiz hafta maç sonu basın toplantısında İrfan Can Kahveci ve birkaç oyuncu üzerinden transfer ile ilgili açıklamalar yaptı. Yönetimi taraftarın önüne atan söylemlerde bulunduğu bir gerçek. Fenerbahçe'nin geçen yazki 18 transferinin üzerine bu devre arasında kadrosuna Mesut Özil'i katması belki de şampiyonluğu hedefleyen takımların transferdeki hedef ve hesaplarını biraz etkilemiş olabilir. Ama Fatih Terim, yönetimden memnun değil. Bu tür imalar ve söylemleri ilk kez yapmıyor. Her başarıda bu, hocaya yazılırken, her başarısızlık veya olası başarısızlık, yönetime veya başka unsurlara yazılmak isteniyor. Terim'in hiçbir zaman yönetimle arası iyi olamıyor, hiçbir yönetimi beğenmiyor diyebiliriz. Kariyerinde Faruk Süren hariç, problem yaşamadığı herhangi bir başkan var mıdır?

- Ünal Aysal

- Rahmeti Özhan Canaydın

- Dursun Özbek

- Mustafa Cengiz

- Adnan Polat'ı hiç beğenmediği için zaten Galatasaray'ın başına gelmedi o dönem.
Sadece Galatasaray penceresinden bakmayın.

- İtalya'da Fiorentina başkanı Cecchi Gori

- Milan Başkanı Silvio Berlusconi

Dönelim Milli Takıma:

- Haluk Ulusoy

- Yıldırım Demirören

- Mahmut Özgener

Tamam da hepsi mi hatalıydı? Hepsi mi kusurluydu? Bir kere de Fatih Terim merkezli sorunlar yaşanmadı mı? Fatih Terim'in artık başkan olması gerekiyor. Bu kadar memnuniyetsizsen hocam, otur koltuğa yap, göster bize başkanlık nasıl yapılırmış.

Bundan yıllar evvel eski Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın teknik direktörlere çok müdahale ettiğini, işlerine çok karıştığını ve futboldan hiç anlamadığını iddia eden bazı spor yazarları ve yorumcuları vardı. Hatta kamuoyunda da böyle bir algı vardı. Teknik direktörlerin işine karışıyordur, karışmıyordur, orasını çok bilemeyiz. Şahit olmadığımız için çok net “böyle yapıyordu” diyemiyoruz. Ama futboldan anlamadığını iddia etmek yüzde yüz asılsızdır. Aziz Yıldırım'ın futbolu birçok kişiden daha iyi bilebileceğini iddia ederdim o zamanlar da hep. Arkadaş, adam Fenerbahçe'de 20 yıl başkanlık yapmış, ondan önce 10 yıla yakın futbol şubesinin başında olmuş. Toplam 50'den fazla teknik direktör, antrenör ve menajerle çalışmış. Futboldan anlamak istemese bile ister istemez öğrenir insan. O yüzden bu Fatih Terim konusu da biraz buna benziyor.

Transferi biliyorsun hoca, teknik direktör seçimini de iyi yapacağını düşünüyoruz. Geç otur koltuğa, görelim bakalım oralar yedek kulübelerinde oturmaya benziyor muymuş? Fatih Terim için hep söylüyorum; boş işleri bıraktı mı, futbol dışı konuları, hoca rakipsiz. Kendini sadece futbola verdiğinde isterse elinde vasat bir kadro olsun bir oyun ortaya çıkarıyor, bir hedefe ulaştırıyor. Ama hoca bu işlerle ilgilenmeye devam edecekse, açık konuşuyorum, mayısta başkanlık için adaylığını açıklasın.


Ara Gözbek Kimdir?

Yayın hayatına 2005'te üniversite radyosu CIU FM'de başlayan Ara Gözbek aralıksız üç sene İngilizce ve Türkçe yayınlarla canlı radyo programı hazırladı ve sundu. 2005'te CNN Türk'te Frekans programında yapım asistanı ve muhabir olarak görev aldı. Gazeteciliğe ilk olarak 2006'da BirGün gazetesinde adım attı. BirGün'de Pazar eki ve spor bölümlerinde 400'den fazla makale yayınladı, ardından Türkiye'nin en çok takip edilen spor haber sitesi sporx.com yazarlığa devam etti. 2007 yazında staj yaptığı TRT'de “NBA Europe Live” adı altında NBA'in uluslararası projesinde TRT'yi NBA muhabiri olarak temsil etti. SporX TV'de “NBA ARA'SI” programını yaptı. Bunların dışında Taraf gazetesi, tempo24.com.tr ve birçok sitede makaleleri ve haberleri yayınlandı. Döneminde çok popüler bir radyo olan Metro FM'de pek çok programa konuk ve yorumcu olarak katıldı. sokaksesi.com sitesinin ve Android ile Apple'larda uygulaması da olan Sokak Sesi Radyosu'nu kurup burada uzun bir süre “underground” radyo yayınları yaptı. Halen Gazete Duvar'da yazmaktadır.