Fatih Sultan Mehmet'in fermanı Londra’da satışa çıkıyor

Fatih Sultan Mehmet'in Hicri 866 tarihli (1462) fermanı, Londra’da müzayedeye çıkacak. Fermanın açılış fiyatının 80 bin pound olması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fatih Sultan Mehmet'in Vezir-i Azam Zağanos Paşa’nın imaretleri için verdiği Hicri 866 tarihli (1462) ferman, İngiltere’nin başkenti Londra’da müzayedeye çıkıyor. “Exceptional Islamic Ottoman & Indian Art Sale” adlı müzayede, 21 Ekim’de Londra’da yapılacak.

Fatih Sultan Mehmet'e ait olan tuğralı fermanda yazıların altında fermana tanık olanların imzası da bulunuyor. Arapça el yazısıyla ve siyah mürekkeple yazılı olan 1-10 Cemaziyelevvel 866 (01-10 Şubat 1462) tarihli fermanda yazılanlar kısaca şöyle:

"Ferman Zağanos Paşa’nın Balıkesir’de yaptırdığı imaret için Saruhan Sancağı’na bağlı Danişmendli, Süleymanlı Büyük Meder, Küçük Meder, Maracaviran, Numanlı köyleri ile Balıkesir’e bağlı At ve Türkeli köyleri ile yine Balıkesir’de Bakırcılar ve Mellahlar çarşısında vakfettiği dükkanların Fatih tarafından koruma altına alındığı ilan ediliyor. Ferman da tanık olarak Kirmastı Kadısı, Beytülmal Müfettişi, Evkaf Nazırı, Mihaliç ve Balıkesir Kadıları’nın da onayları var."

.

AÇILIŞ FİYATI 80 BİN POUND OLACAK

Fermanın satışını yapan mezat sahibi Plakas Auctions, fermanın 114 santim uzunluğunda ve 20,5 santim genişliğinde, 21 kat, kırmızı tekstil ile kısmi güçlendirmeler yapılmış bir eser olduğunu belirtirken açılış fiyatının da 80 bin pound (980 bin TL) olduğunu belirtti. (DHA)