Faruk Bildirici’nin medya ombudsmanlığı Gazete Duvar’ın daha iyi gazetecilik yapma çabasına güç katacaktır

Gazete Duvar olarak Faruk Bildirici’nin medya ombudsmanlığının kurumsallaştırılması çağrısını destekliyoruz. Bildirici’nin Medya Ombudsmanlığı’nı tanıdığımızı ilan ediyoruz.

Google Haberlere Abone ol

Bundan tam bir hafta önce, 19 Ocak 2022’de Faruk Bildirici’nin kendi sitesinden yaptığı medya ombudsmanlığının kurumsallaştırılması çağrısı şöyle bitiyordu:

“Siyasal, hukuksal, finansal zorluklar, kısıtlar, sorunlar ne olursa olsun; gazetecilik herkesten, her kesimden, her şeyden önce gazetecilerin mesleğidir. Mesleğimize ilişkin yanlışları eleştirmekle yetinmeyip, öğrenilmiş/dayatılmış çaresizliklere aldırmayarak iyi/doğru/güvenilir gazetecilik için kurumsallaşma hedefli bir çözüm yoluna, gazeteciler olarak birlikte çıkabiliriz.

Bu bağlamda; bütün medya kuruluşlarına ve gazetecilere çağrımdır; ‘Medya Ombudsmanlığı’nı kurumsallaştırmaya var mısınız? Gelin ülkemize özgü, yeni, bağımsız bir ‘Medya Ombudsmanlığı’ modeli yaratalım.”

Gazete Duvar olarak bu çağrıyı destekliyoruz. Faruk Bildirici’nin Medya Ombudsmanlığı’nı tanıdığımızı ve onun önerdiği sözleşmeyi imzalayarak ombudsmanlığın (bizdeki yaygın deyişle okur temsilciliğinin) kurumsallaştırılması çabalarının güçlendirilmesi doğrultusunda üzerimize düşeni yapacağımızı ilan ediyoruz.

Faruk Bildirici’nin çağrısının ve bugün Gazete Duvar’da yer alan Serkan Alan’ın Bildirici’yle yaptığı söyleşinin, konunun anlaşılmasına katkıda bulunacağını umuyoruz. İnanıyoruz ki medya ombudsmanlığının kurumsallaşması mesleğimiz açısından kazanım olacaktır.

Bildirici, çağrısının başında bugün Gazete Duvar’da yazmasından gurur duyduğumuz Umur Talu’nun öncülüğüyle hazırlanan ve 1998’de yürürlüğe giren “Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi”nin ülkemiz gazetecilik tarihinde bir dönüm noktası olduğunun altını çiziyor ve ombudsmanların özdenetim ve hakemlik yapma çabalarının zorluklarla dolu tarihini özetliyor. Kendisinin Hürriyet gazetesindeki ombudsmanlığının ardından yaklaşık iki yıl boyunca bağımsız olarak bu ombudsmanlık kurumunu yaşatma uğraşından söz ediyor. Bugün gelinen noktada, ombudsmanlığın güçlendirilip kurumsallaştırılması için medya kuruluşlarına sesleniyor:

“Daha iyi gazetecilik yapmak istiyor musunuz, istemiyor musunuz? Daha iyi gazetecilik yapmak istiyorsak tartışalım.”

Gazete Duvar olarak bizim bu çağrıya cevabımız olumludur. Bu tartışmayı mesleğin profesyonel talepleri ve etiği açısından en etkin şekilde sürdürmeye ve bunu okurlarımızın, izleyicilerimizin karşısında yapmaya, onların eleştiri, şikâyet, talep ve önerilerinden yararlanmaya kararlıyız.

Gazetecilik zor bir dönemden geçiyor. Zorluklar önümüzdeki dönemde muhtemelen azalmayacak, daha da artacak. Ancak şartlar ne olursa olsun işimizi daha iyi yapmak, kaliteyi daha da artırmak zorundayız. Bu bağlamda Faruk Bildirici’nin medya ombudsmanlığı, Gazete Duvar’ın daha iyi gazetecilik yapma çabasına güç katacaktır.

Gazete Duvar