Farplas'ta fabrikaya kapanan işçilere polis saldırısı: 200 gözaltı

Atılan işçilerin geri alınması ve sendika hakları için fabrikaya kapanan Farplas Otomotiv işçilerine polis saldırdı. Yaklaşık 200 kişi gözaltına alındı.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gebze'de Farplas Otomotiv fabrikasında açıklanan ücret zammına karşı iş durdurduktan sonra atılan işçilerin geri alınması ve sendika hakları için fabrikaya kapanan işçilerin gözaltına alındığı belirtildi. Birleşik Metal-İş Sendikası'ndan yapılan açıklamada, polisin biber gazlı saldırı sonucu 200 kişiyi gözaltına aldığı duyuruldu. 

SALDIRIDA 2 KİŞİ FENALAŞTI

Evrensel'den Hasret Gültekin Kozan'ın aktardığına göre, Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın ve Şube Sekreteri Engin Kulu'nun da aralarında olduğu yaklaşık 200 işçi, 5 minibüs gözaltı aracıyla fabrikadan çıkarıldı. Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-Sen) Genel Başkanı Neslihan Acar ile Örgütlenme Sekreteri Kemal Yılmaz'ın da gözaltına alındığı belirtildi. 

Gözaltı araçlarının fabrikadan çıkışını engellemek isteyenlere polis biber gazı ile saldırdı. Müdahale sırasında 2 kişi fenalaştı.

Öte yandan Birleşik Metal-İş Gebze 1 ve 2 No’lu Şubenin örgütlü bulunduğu diğer fabrikalardan işçiler Farplas önüne toplanmaya başladı. "İşçiye uzanan eller kırılsın", "Farplas'a sendika mutlak girecek" ve "Gözaltılar serbest bırakılsın" sloganları atan işçiler, Farplas işçilerine destek verdi. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, burada toplanan işçilere seslendi. Lastik-İş ve Limter-İş de açıklamaya destek verdi. Farplas işçilerine CHP, Emek Partisi, Sol Parti, DİP de destek verdi.

Gebze TOSB'ta bulunan Farplas Otomotiv fabrikasında çalışan işçiler sendika hakları için kendilerini fabrikaya kapatmıştı.19 Ocak’ta açıklanan ücret zammına karşı iş durduran Farplas işçileri, taleplerinin karşılanması için sendikalarda örgütlendi. Birliğini sağlayan işçiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından gelen yetki tespit belgelerine de kavuştu. İçeride "Farplas işçisi köle değildir", "Direne direne kazanacağız", "Atılan işçiler geri alınsın" ve "İş ekmek yoksa barış da yok" sloganları atan işçiler, taleplerinin karşılanmasını, patronun sendikayı tanıyıp masaya oturmasını istiyor.

EMEP İL BAŞKANI ERKAN: FARPLAS İŞÇİSİ YALNIZ DEĞİLDİR

Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda işçilerin sendika hakkına saldıran patrona karşı mücadele ettiğini vurgulayarak "Farplas işçileri hiçbir işçi atılmayacak sözüne rağmen 150 işçinin işine üstelik de tazminatsız olarak son veren, işçilerin sendikalaşma hakkına saldıran patrona karşı mücadele ediyor. Fabrikaya kapanan işçiler dayanışma bekliyor. Farplas işçisi yalnız değildir" dedi. (HABER MERKEZİ)