Farelerin kök hücreleri yapay embriyoya dönüştürüldü

İsrail'de farelerden alınan kök hücrelerim embriyo benzeri yapılara dönüştürüldüğü deneyde yapay embriyoların bir haftadan uzun süre hayatta kalması sağlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Weizmann Enstitüsü'nde gerçekleştirilen deneyde farelerden alınan kök hücreler, embriyo benzeri yapılara dönüştürüldü. Araştırma ekibinin başındaki Prof. Jacob Hanna, sentetik embriyoların tıbbi gereklilik halinde insanlara doku ve hücre sağlamasını amaçlayan bir şirket kurduğunu söyledi.

Kısa Dalga'nın haberine göre, İsrail'deki çalışmalarda döllenen yumurtalar yüzünden gelişmeyen 'sentetik' olarak adlandırılan embriyoların, doğal embriyolarda organların ve dokuların nasıl geliştiğinin anlaşılmasında bilime yardım edeceği belirtildi. Aynı araştırma ekibi geçen sene, doğal fare embriyolarının rahim dışı birkaç gün hayatta kalabilmesini sağlayan mekanik bir rahim geliştirdi. Son çalışmada da, aynı cihaz kullanılarak, farelerin kök hücrelerinin yapay embriyoda bir haftadan uzun süre hayatta kalması sağlandı.

Yapay embriyodaki hücrelerin bazılarının kimyasal enjekte edilmesiyle bazılarının ise herhangi bir müdahale olmadan organlara veya dokulara dönüştüğü belirtildi.

FARE EMBRİYOLARI İLE DOĞAL EMBRİYOLARIN YAPISI YÜZDE 95 AYNI

Sentetik bir embriyo ile karşılaştırıldığında doğal bir embriyo (solda)

Araştırmacılar, sentetik fare embriyoları ile doğal embriyoların iç yapılarının ve genetik profilleri açısından yüzde 95 oranında aynı olduğunu açıkladı.

Araştırma ekibinden Prof. Jacob Hanna, sentetik embriyoların 'gerçek' olmadığını ve canlı hayvanlara dönüşme potansiyelinin bulunmadığını, en azından dişi farelere nakledildiklerinde böyle bir gelişme yaşanmadığını söyledi.

Hanna, bununla birlikte sentetik embriyoların tıbbi gereklilik halinde insanlara doku ve hücre sağlamasını amaçlayan bir şirket kurduğunu söyledi.

Londra Francis Crick Enstitüsü'nden Dr. James Briscoe, yaptığı açıklamada sentetik embriyo çalışmalarının öncesinde bu tür araştırmaların nasıl kullanılacağı ve kontrol edileceği konusunda yasal ve etik bir çerçeve çizilmesi gerektiğini söyledi.

Araştırmacılar bu ilerleme sonrasında hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin azalmasını ve organ naklinde yeni hücre ile doku kaynaklarının bulunmasının beklediğini açıkladı. (HABER MERKEZİ)