'FARC'ın sembol ismi Santrich, Venezuela'da öldürüldü'

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) sembol isimlerinden Jesús Santrich'in, Venezuela'da Kolombiya ordusu tarafından düzenlenen bir operasyonda öldürüldüğü duyuruldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kolombiya'da toprak reformu için 52 yıl silahlı mücadele verdikten sonra hükümetle tarihi bir barış anlaşması yapan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) sembol isimlerinden Jesús Santrich'in öldüğü duyuruldu. 2016'da imzalanan anlaşmanın başarısız olduğunu söyleyerek yeniden silahlanan FARC-EP Segunda Marquetalia'dan yapılan açıklamada, 53 yaşındaki Santrich’in Venezuela'da Kolombiya ordusu tarafından düzenlenen bir operasyonda öldürüldüğü belirtildi. Açıklamada, Santrich’in Kolombiya'nın sağcı Devlet Başkanı Ivan Duque'ün emriyle öldürüldüğü ileri sürüldü. 

Gerçek ismi Seuxis Paucias Hernandez Solarte olan Santrich, barış anlaşmasından önceki 30 yıl boyunca FARC'ın üst düzey komutanlarından biriydi. Santrich, anlaşma için yapılan müzakerelerde de önemli bir rol oynamıştı. Santrich, Ağustos 2019'da FARC'ın eski liderlerinden Ivan Marquez ile barış anlaşmasının başarısız olduğunu söyleyerek silahlı mücadeleye dönüş açıklaması yapmıştı. 

2016'da Kolombiya hükümetiyle imzalanan anlaşmada, FARC silah bırakmayı kabul etmiş ve siyasi bir partiye dönüşmüştü. Örgütün kurduğu siyasi partinin, 2026 yılına dek Kolombiya Kongresi'nde 10 koltuğu olacağı açıklanmıştı. Santrich, FARC siyasi parti olduğunda kısa süreliğine kongreye girmiş, ardından tutuklanıp serbest bırakılmıştı. Uyuşturucu kaçakçılığı suçlaması ile yargılandığı bir davada Santrich hakkında mahkemeye gitmediği için 10 Temmuz 2019'da yeniden tutuklama kararı çıkarılmıştı.

Uyuşturucu ticareti nedeniyle bir yıl cezaevinde kalan ve çıktığında gözaltına alınan, ardından Yüksek Adalet Mahkemesinin kararıyla salıverilen ve yemin ederek Kolombiya Kongresi'ndeki görevine başladıktan sonra izini kaybettiren Santrich, söz konusu mahkemedeki duruşmasına da katılmamıştı. (DIŞ HABERLER)