Faiz indirildikçe KKM’nin yükü daha da büyüyor

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, Kur Korumalı Mevduat hesabıyla hazineye bindirilen yük nedeniyle her vatandaşın cebinden 1.115 tl çıktığını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun perşembe günü yapması beklenen faiz indirimi açıklamasının ekonomiyi rahatlatmak yerine, Hazineye yeni yükler getireceğine dikkat çekti.  Faiz politikalarının Kur Korumalı Mevduat uygulaması ile hazineye ek yük getirdiğini belirten Aktaş, şu ana kadar kur korumalı mevduat'tan dolayı her bir vatandaşın cebinden 1.115 tl çıktığını yazdı. 

Alaattin Aktaş'ın "Faiz indirildikçe KKM’nin yükü daha da büyüyor" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Piyasalar yönünden pek etkide bulunmayacak olan faizdeki bu indirim, özellikle Hazine açısından tabii ki etki doğuruyor.

Bir kere Hazine’nin hem yükü artıyor, hem geliri azalıyor.

Yük artışı kur korumalı mevduat yönüyle.

Kur korumalı mevduatta tavan faiz Merkez Bankası politika faizi artı 3 puan olarak uygulanıyor.

Politika faizi yüzde 14 düzeyindeyken KKM faiz tavanı yüzde 17 idi.

Politika faizi aşağı çekildikçe tavan faiz de geriledi ve son durumda yüzde 15’e indi. Perşembe günü politika faizi yüzde 11’e indirildiği takdirde KKM’nin tavan faizi de yüzde 14’e gerilemiş olacak.

Kur artış oranının faizden yüksek olması durumunda, ki hep öyle oldu, aradaki fark bütçeden ödendiği için Hazine’ye binecek yük artıyor.

Kur örneğin yüzde 20 artarsa yüzde 15’e göre aradaki 5 puanlık farkı Hazine ödüyorken, yüzde 14’e göre aradaki fark 6 puana çıkacak ve Hazine’nin yükü artmış olacak.

Sonuç olarak faizdeki indirim KKM yönüyle bankaların yükünün azalması, Hazine’nin yükünün biraz daha artması sonucunu doğuracak.

Kaldı ki politika faizi artı 3 puan olarak belirlenen KKM faizi, tavan faiz. Yani bankalar isterse bu faizin altında faiz uygulayabiliyor. Nitekim bazı bankalar tavan faizin altında faiz veriyor ve dolayısıyla Hazine’nin yükü daha da artmış oluyor. Hesap sahipleri de dövizin getirisine odaklandıkları için hesap açtırırken faizin ne olduğuna pek bakmıyor, faizi pek önemsemiyor.

Hazine’nin kamu bankalarında tuttuğu ve genellikle politika faizinin uygulandığı bir hesabı var. Politika faizinin düşürülmesi, doğaldır ki Hazine’nin elde edeceği faiz getirisinin de azalmasına yol açacak.

Dolayısıyla Hazine hem KKM için daha fazla kur farkı ödemek durumunda kalacak, hem de bankalardaki hesabına daha az faiz alacak.

KKM ÖDEMELERİ 85 MİLYAR LİRAYI BULDU

Kur korumalı mevduat için kur artışının faizden yüksek olmasından doğan yük 7 ayda 84.9 milyar liraya ulaştı.

Hazine bu çerçevede martta 11.7 milyar, nisanda 4.6 milyar, mayısta 4.8 milyar, haziranda 16.1 milyar, temmuzda 23.4 milyar, ağustosta 15 milyar ve eylülde 9.3 milyar lira ödedi.

Yedi aydaki 84.9 milyar liralık ödemeye ek olarak şirketlere KKM’ye geçmeleri için 10.2 milyar lira vergi avantajı sağlandı. Böylece Hazine’ye binen yük 95.1 milyar lira oldu.

Bu tutarı 85.4 milyonluk nüfusa bölünce yedi ayda her bir vatandaşın cebinden 1.115 lira çıktığı gibi bir sonuca ulaşıyoruz.

Üstelik bu tutar yalnızca Hazine'den yapılan ödemeyi gösteriyor.

DTH’den dönüşümle açılan KKM için Merkez Bankası’nın ne kadar ödeme yaptığı ise açıklanmıyor."(YAZININ TAMAMI)