Fahrettin Koca: Virüs grip üzerinden yayılırsa baş etmek zorlaşır

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mevsimsel grip konusunda yurttaşları uyararak, "Grip virüsü de tıpkı korona virüsü gibi solunum yoluyla bulaşmaktadır. Şayet korona virüsü grip üzerinden yayılırsa salgınla baş etmek daha da zorlaşacaktır" dedi. Koca eğitim öğretim ile ilgili olarak da "Önümüzdeki dönemde yüz yüze eğitime geçmekten yanayız" diye konuştu. Son 24 saatte 1812 kişiye Covid-19 tanısı konuldu, 73 kişi vefat etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Erzurum’da düzenlediği basın toplantısında korona virüsü salgınına ilişkin son bilgileri paylaştı ve soruları cevapladı. 

Sonbaharın riskli aylarına girildiğini ifade eden Koca, "Önümüz kış. Sonbahar ve kış korona virüsü için fırsat ayları olacak. Korona virüsü bir de grip üzerinden yayılırsa baş etmek zorlaşır" ifadelerini kullandı.  

Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle: 

- Kapalı alanlarda virüsün yayılım imkanı genişleyecek çünkü mesafeyi kontrol etmekte daha fazla zorluk çekeceğiz. Özetle sonbahar ve kış, korona virüsü için fırsat ayları olacak. Mevsimsel grip vakalarını buna eklerseniz, işin ciddiyeti ortaya çıkar. Grip virüsü de tıpkı korona virüsü gibi solunum yoluyla bulaşmaktadır. Şayet korona virüsü grip üzerinden yayılırsa salgınla baş etmek daha da zorlaşacaktır. Aynı tedbirlerle ikisinden de korunabilirsiniz.

-  Eldeki bilgilere göre, virüs bugüne dek en az 39 milyon kişiye bulaştı. Şunu unutmayın en başta bu sayı sadece bir. Korona virüsü dünyaya o bir kişiden yayıldı. O bir sayısı 39 milyona ulaştı. Tüm ülkelerde son 24 saatte tespit edilip bildirilen vaka sayısı 429 bin.  

- Tahminlere göre dünyadaki vaka sayısı 70 milyonu geçmiş durumda. 

-  İş yerleri dikkat edilmesi gereken bir ortamdır. Herkes taşıyıcı gibi hareket etmeli, önlem almalıdır.

-  İstanbul, Bursa, Kocaeli, Denizli, Kahramanmaraş'taki artış elbette bütün Türkiye için bir risk.

- Erzurum'da vaka ve poliklinik sayılarında 1 ay öncesine göre yüzde 60 düşüş görüyoruz. Vakalarımız yaklaşık üçte bire indi. Yoğun bakım oranı yüzde 42, solunum cihazı oranı yüzde 27. Ağrı'da vaka sayılarında yüzde 75 oranında, Bingöl'de yarı yarıya düşüşlerimiz mevcut. Bingöl'de yatak doluluk oranımız yüzde 27. Ardahan'da son dönemde geç en aya göre yarı yarıya azalma yaşandı. Ancak son iki günde az da olsa artış görüyoruz. Ardahan'da yatak doluluk oranı yüzde 53, yoğun bakım ise yüzde 73.

- Erzincan'da vaka sayımız yüzde 65 oranında düştü. Yatak doluluk oranı yüzde 47, yoğun bakım yüzde 63. Iğdır'da vaka saysında yarı yarıya düşüşten söz ediyoruz. Kars'ta yüzde 25, Tunceli'de yüzde 40 azalma görüyoruz. Tunceli'de yatak doluluk yüzde 25'dir. Bugün değerlendirmelerini yaptığımız illerin tümünde vaka sayılarında azalma olduğunu ancak rehavete kapılmadan mücadelenin devam etmesi gerektiğini söylemek istiyorum

- Bir ay öncesine kıyasla yayılımın önünü kestik fakat bu başarıyı İstanbul, Bursa, Kocaeli, Kahramanmaraş, Denizli gibi şehirlerde de göstermeliyiz. İstanbul, Bursa, Kocaeli, Kahramanmaraş, Denizli'deki artış elbette tüm Türkiye için risktir. Erzurum'dan bu kentlerin sakinlerine sesleniyorum. Esas olan sizin maskenizi takmanız, sosyal mesafe kuralına uymanızdır. Salgının önü ancak yeni bulaşmalar önlenerek kesilir. Bize yardımcı olun, virüsün size bulaşmasına izin vermeyin. 

- Bilim aşı konusunda önemli gelişmeler gösteriyor. Fakat görünen o ki aşı bulunana kadar dünyayı zor günler bekliyor. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge dün Avrupa'da ciddi önlemler alınmazsa ölüm oranlarının nisan ayına göre 5 kat artabileceğini söyledi. Avrupa'da 6 milyon olan vaka sayısı 10 gün içinde 7 milyona ulaştı. Günlük vefat sayısı binin üzerinde. Covid-19, ölüm nedenleri arasında 5'inci sırada. DSÖ'nün endişesi boşa değil.

- (Covid-19 aşı çalışmaları) Sanırım en geç bir buçuk ay içerisinde bu yapılan aşıların sonuçlarını bilebilmiş olacağız. Bu firmalarla da yakın işbirliği içerisindeyiz. Eğer bu anlamda koruyuculuğunu, bağışıklık durumunu görmüş olursak, tatmin olursak, bu aşıları da temin ederek vatandaşımıza kullandırmayı düşünüyoruz.

- Yüz yüze eğitim ile ilgili açılan okullarda vaka sayısında bir artış olmadığını görüyoruz. Açılan sınıflarda açılmayanlara göre vaka düşüşü görüyoruz. 

- Önümüzdeki dönemde yüz yüze eğitime geçmekten yanayız.  

73 KİŞİ VEFAT ETTİ 

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük resmi verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 117 bin 5 Covid-19 testi yapıldı, 1812 kişiye hastalık tanısı konuldu, 73 kişi vefat etti. Toplam vaka sayısı 343.955'e, can kaybı 9153'e çıktı.

Ağır hasta sayısı 1445 oldu, son 24 saatte 1419 kişinin Covid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 301 bin 98'e yükseldi. (HABER MERKEZİ)